‘Bu adam Netanyahu’ya mı çalışıyor?’ ABD-Hamas temasında Waltz ayrıntısı

ABD, İsrail’i devre dışı bıraktı. Hamas, Gazze için bağımsız komite yönetimini kabul etti. Müzakerelerin "İsrail'in Beyaz Saray'daki gölgesi" Waltz’un görevden azledilmesi sonrası ivmelenmesi dikkat çekti.

GİRİŞ 12.05.2025 01:06 GÜNCELLEME 12.05.2025 09:45
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Hamas, ABD ile “Gazze’de ateşkes” görüşmelerinde sona yaklaşıldığını duyurdu. Türkiye, Katar ve Mısır’a teşekkür eden Hamas liderlerinden Yahya el-Hayye, ateşkes sonrasında Gazze’nin bağımsız bir komite tarafından yönetilmesine hazır olduklarını belirtti. Hamas’tan yayımlanan bildiride ise ateşkesin sağlanması ve Gazze’ye insani yardımların girişinin sağlanması için ilk adım niteliğindeki bu konuya çok olumlu yaklaştıklarını ve ABD-İsrail çifte vatandaşı asker esir Idan Alexander’ın serbest bırakılacağı duyuruldu. ABD ile Hamas arasında gerçekleştirilen müzakerelerde İsrail’in saf dışı kalması dikkat çekti.

ABD ile görüşmeler sonrası Hamas'tan ilk açıklama: Gazze'de ateşkese hazırızABD ile görüşmeler sonrası Hamas'tan ilk açıklama: Gazze'de ateşkese hazırız

Bu gelişmenin, ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz’un 12 gün önce görevden alınmasının ardından yaşanması dikkat çekti.

Mike Waltz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı gizli görüşme ve ardından patlak veren Signalgate skandalıyla gündeme gelmişti. İsrail yapımı Whatsapp benzeri iletişim uygulamasını kullandığı da ortaya çıkan Waltz, 30 Nisan’da Beyaz Saray’daki vazifesinden azledilmişti.

Trump yönetiminin dış politikasında İsrail’in etkisinden kurtulma adımı olarak değerlendiren Waltz hamlesinin, Hamas ile yürütülen ateşkes müzakerelerinin nihayete ermesi yönünde ciddi fayda sağladığı değerlendiriliyor.

NETANYAHU TRUMP’TAN ÖNCE ONLA KAFA KAFAYA VERDİ

ABD merkezli Washington Post gazetesinin haberine göre, Netanyahu, Trump ile Oval Ofis’te görüşmeden önce, Beyaz Saray’ın karşısındaki misafir konutunda Mike Waltz ile bir araya geldi. 4 Şubat tarihli bu gizli görüşmede, İran’a yönelik askeri saldırı planları detaylı şekilde ele alındı.

Daha sonra Waltz, Trump’ı bu planlara ikna etmeye çalıştı. Fakat Trump, diplomatik çözümler arayışında olduğu için bu girişimden memnun kalmadı.

Netanyahyu ve Trump

BU KİMİN ADAMI

Waltz’un Netanyahu ile gizli görüşmesi ve Trump’a politika dayatması, Beyaz Saray’da büyük rahatsızlığa neden oldu.

CNN Türk Ankara Temsilcisi Yunus Paksoy’un iddiasına göre Beyaz Saray’da “Bu adam bizim başkana mı, yoksa İsrail Başbakanı’na mı çalışıyor?” yorumları yapılmaya başlandı.

Mike Waltz

GİZLİ SALDIRI BİLGİLERİNİ İFŞALATTI

Mart 2025’te, Waltz’un liderliğindeki bir “Signal” grup sohbetine yanlışlıkla The Atlantic dergisinin genel yayın yönetmeni Jeffrey Goldberg eklendi. Bu sohbet grubunda, Yemen’deki Husi hedeflerine yönelik planlanan hava saldırıları hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Goldberg, bu bilgileri The Atlantic’te yayımladı. “Signalgate” olarak adlandırılan bu skandal ABD’nin ulusal güvenlik protokollerinin ihlali olarak değerlendirildi.

İSRAİL’İN ‘WHATSAPP’INI KULLANIRKEN YAKALANDI

Waltz’un skandallar zinciri bununla sınırlı kalmadı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı olduğu dönemde Mike Waltz, İsrail merkezli TeleMessage şirketinin geliştirdiği, Signal ve Whatsapp benzeri mesajlaşma uygulamasını kullanırken kameralara yakalandı. Bu uygulama, mesaj arşivleme özelliği nedeniyle uçtan uca şifreleme sağlamıyor ve güvenlik açıklarına neden oluyor. Böylelikle Waltz’un bütün yazışmalarının İsrail tarafından depolanması riski gündeme taşındı.

Mike Waltz

12 GÜN ÖNCE BİLETİ KESİLDİ, İSRAİL’İN BEYAZ SARAY’DAKİ UZANTISI YOK OLDU

Hükümet yetkililerinin iletişim güvenliği temelinde eleştirilen Waltz’un Beyaz Saray macerası 30 Nisan’da sona erdi. ABD Başkanı Donald Trump, Waltz’u Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevinden aldı. Trump, kısa süre sonra, Waltz’u ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak aday gösterdiğini açıkladı. ABD’de yerleşik Siyonist lobinin gücü dolayısıyla Trump’ın bu yönde denge politikası sürdürdüğü belirtildi.

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 15
  • misafir 1 saat önce Şikayet Et
    elbette trump neteniyahunun köpeğidir bunu çok iyi biliyoruz
    Cevapla
  • Misafir 2 saat önce Şikayet Et
    danışıklı dövüş değil ise yakında Trump a suikast girişimi olur
    Cevapla
  • Misafir 4 saat önce Şikayet Et
    Trump ABD merkez bankasını kamulaştırırsa yahudi o zaman şapa oturacak
    Cevapla
  • Misafir 4 saat önce Şikayet Et
    hiçbirine güvenmiyorum.
    Cevapla
  • %100TÜRK 4 saat önce Şikayet Et
    Hamas la bu iş olmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD’nin bir şeyhten hibe uçak almasına CHP ne der?
Filistin iddiası Tel Aviv'i kızdırdı! İsrailli Bakan'dan Trump'a gözdağı