Maduro: Esequibo'yu geri alacağız
Venezuela lideri Nicolas Maduro, Guyana ile aralarındaki toprak anlaşmazlığının odağındaki Esequibo bölgesinin geri alınacağını duyurdu. Maduro, yaklaşık 160 bin kilometrekarelik bölgenin kontrolünün yeniden sağlanması gerektiğini belirtti.
Esequibo bölgesi, iki ülke arasında on yıllardır süren gerilimin temel nedeni olarak öne çıkıyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bu bölge üzerindeki hak iddialarının değişmeyeceğinin altını çizdi. Uluslararası toplumun tepkisine rağmen Maduro, bölgenin "tamamen geri alınması" konusundaki iradelerinin güçlü olduğunu kaydetti.
Devlet televizyonu VTV’ye açıklamalarda bulunan Maduro, Esequibo'yu tamamen geri alacaklarını vurgulayarak, "Esequibo konusunda Guyana'ya karşı sahip olduğumuz tarihi, bölgesel ve diğer haklarımızı geri alma irademiz sarsılmazdır." ifadesini kullandı.
Guyana hükümetini, ABD’li enerji şirketi ExxonMobil'e "kölelik" yapmakla suçlayan Maduro, "Gerçekler her zaman kazanır ve biz kazanacağız." dedi.
Guyana Cumhurbaşkanı Irfaan Ali ise yaptığı açıklamada Maduro’ya tepki göstererek, "Guyana, şimdi de gelecekte de tek bir santimetresini bile vermeyecek." diye konuştu.
Ali, Venezuela ile yaşanan sınır anlaşmazlığının çözümü için diplomasinin, uluslararası toplumun desteğinin ve güçlü bir savunma sistemine sahip olmanın önemine işaret ederek, Guyana’nın toprak bütünlüğünden asla taviz vermeyeceğini belirtti.
MADURO, ESEQUİBO BÖLGESİNİ NEDEN İSTİYOR?
Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesi anlaşmazlığı, Guyana'nın bağımsızlığından önceki döneme dayanıyor.
Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, 1899 tarihli sınır tahkimi kararına göre Esequibo Nehri Guyana'nın batı sınırı olarak belirlenmişti.
Ancak bağımsızlığını 1966'da kazanan ve 1970'te İngiliz Milletler Topluluğuna dahil olan Guyana, bu sınırı tanımayarak Esequibo'nun kendisine ait olduğunu ilan etmişti.
Halihazırda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge Guyana'nın ortalarında bulunan Esequibo Nehri'nin batısında, ülkenin ise kuzeyinde yer alıyor.
Bölgenin doğal kaynaklar açısından son derece zengin olduğu belirtiliyor.
-
Guyanaya Destek! 33 dakika önce Şikayet EtGuyana baṣbakanı Sayın Irfan Alì' nin yandayız ve 100% desteklìyoruz! Guyana demokrasi insan hakları özgür basın medyası hak hukuk adalet serbest piyasa ekonomisi olan bir devlet! Venezuela gerçegi=Venezuela marksist sosyalist iflas eṣiğinde failed state halk aç kaçıyor ekonomi çökük batık halk venezueladan kaçıyor yüzde 1500% hiper enflasyon var!Beğen Toplam 1 beğeni
-
salih 50 dakika önce Şikayet EtMaduro akıllı ol başını leş kargalarıyla belaya sokma,adb,yahudi ve yandaşları zaten bir yanlış yapmanı bekliyorlar,seni putin bile kurtaramaz.Beğen
-
Kamil 1 saat önce Şikayet EtKeşke Irak düşmeseydi , Keşke Ukrayna , NTE'lerini Amerika'ya kaptırmasaydı . Biz hep keşkeler ile mi yerinde sayacağız .Beğen Toplam 1 beğeni
-
Kamil 1 saat önce Şikayet EtNeden BRICS ? Dolar Hegemonyasına karşı mücadele hususunda , İslam ülkelerinin kendi başına mücadele etmesi yetmiyor . Müslim - Gayrimüslim tümünün , katılım yapması , mücadeleye sadık kalması gerekiyor . Körfez Arapların da BRICS'e katılması bu mücadeleye güç veriyor .Beğen
-
Kamile Mücadele! 45 dakika önce Şikayet EtBrics Çin merkezli sistem Brics= New Development Bank Merkezi Ṣangay PRC! 23 Milyon nüfüslu Tayvan 1500 Milyon nüfuslü Ateitst Çinden teknolojik olarak çok baṣarılı ileri Tayvan demokrasi din ibadet basın özgürlüğü var her tutukları ìṣ altın oluyor! Çinde ise ateist zalim rejim SSCB hiç bir farkı yok ayni SSCB ırkçılık ve halkını zulüm ediyor yıkılmaya çökmeye mahkum bir sistem!Beğen Toplam 1 beğeni
-
Mammut 1 saat önce Şikayet EtAllah bu İngilizleri perişan etsin mazlumların ahını iliklerine kadar yaşasınlar... Dünyanın her yerinde problem bırakmışlar..Beğen Toplam 4 beğeni