Trump'ın İsrail'e karşı sabrı taştı! İlk hamle: Görevden alındılar! Netanyahu'ya şok

İsrail basını, ABD yönetiminde görevli İsrail destekçisi 3 üst düzey yetkilinin, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile "İran ve Gazze" konusunda yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle görevden alındığını öne sürdü.

GİRİŞ 03.06.2025 06:57 GÜNCELLEME 03.06.2025 08:31
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Yedioth Ahronoth'un haberinde, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun, aralarında İran ile yürütülen müzakerelerde de yer alan bir ABD-İsrail çifte vatandaşı olmak üzere, Washington yönetiminde görevli "koyu İsrail destekçisi" 3 üst düzey yetkiliyi görevden aldığı iddia edildi.

TRUMP VE NETANYAHU ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIKLAR ETKİLİ OLDU

Tel Aviv yönetiminin, Trump'ın dış politikayı kendi eline alma isteği sebebiyle İsrail yanlılarının görevden alındığını değerlendirdiği kaydedilen açıklamada, arka planda ise "İran'a muhtemel saldırı ve Gazze'deki savaşla ilgili" Trump'ın Netanyahu ile yaşadığı anlaşmazlıkların olduğu belirtildi.

Haberde, ABD yönetimindeki değişiklikler konusunda İsrail'de endişe duyulduğu bildirildi.

GÖREVDEN ALINAN İSİMLER

Görevden alınanların ikisinin ABD Ulusal Güvenlik Konseyinde yakın zamanda İran ve İsrail biriminin koordinatörü olarak atanan ABD-İsrail çifte vatandaşı Merav Ceren ile Afrika biriminin koordinatörü Eric Trager olduğu iddia edildi.

Ceren ile Traeger'in, "büyük bir İsrail yanlısı" olarak bilinen ve Trump'ın görevden aldığı eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Waltz tarafından göreve getirildiği hatırlatıldı.

Görevden alınan bir diğer yetkilinin ise "İsrail'in en büyük destekçilerinden biri" olarak kabul edilen, ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilci Yardımcısı Morgan Ortagus olduğu öne sürüldü.

ORTAGUS’UN DİKKAT ÇEKEN ZİYARETLERİ

Yakın zamanda görevinden ayrılması beklenen Ortagus, Lübnan'da İsrail ile yapılan ateşkesi ve bölgedeki gelişmeleri Beyrut'a yaptığı ziyaretlerle yakından takip etmiş, Lübnan ziyaretlerinde yetkililerle yaptığı görüşmelerde "Davut Yıldızı" sembollü takılar kullanmasıyla dikkati çekmişti.

“İSRAİL’E KARŞI DEĞİL, GÜÇ MERKEZİNİ TRUMP’A TAŞIMA HAMLESİ”

  • Haberde, İsrailli kaynakların, söz konusu görevden alınmaların özellikle İsrail'e karşı olmadığını ve Trump'un "Ulusal Güvenlik Konseyini zayıflatarak dış politikayı kendi eline almak istemesi" sebebiyle yapıldığını savunduğu belirtildi.
  • İsrail yanlılarının görevden alınma kararının ABD Başkanı Trump ve Yardımcısı James David (JD) Vance'e dayandığı kaydedildi.

NETANYAHU İLE AÇILAN MESAFE BÜYÜYOR

Konuyla ilgili kaynakların, daha fazla İsrail yanlısı ABD'li yetkilinin görevden alınmasını göz ardı etmediği ve bunun Trump ile Netanyahu arasında açılan mesafenin bir parçası olarak değerlendirdiği aktarıldı.

ABD Başkanı Trump'ın, 27 Mayıs'ta, Netanyahu'ya "İran'la nükleer müzakereleri baltalayacak adımlar atmaması" konusunda uyarıda bulunduğunu açıklanmıştı.Trump, Netanyahu'yu kaale almadı

“TRUMP, NETANYAHU’NUN OYUNLARINDAN BIKTI”

İsrailli askeri uzman Amos Harel, Haaretz gazetesinde kaleme aldığı yazısında, ABD Başkanı'nın Netanyahu'nun "oyunlarından bıktığını" öne sürmüş ve Trump'ın, İsrail'e "Gazze'ye insani yardımların girişi" konusunda baskı yaptığını belirterek, bu durumun "Netanyahu yönetimini esir takası anlaşmasına zorladığını" kaydetmişti.

KAYNAK: AA
Özgür Bayrak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Bayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 48
  • HIDIR BUDUR 1 gün önce Şikayet Et
    Lider dediğin özü sözü doğru, mert olmalı.. " “Netenyahu hep ABD’ye gelirken KİRLİ ÇAMAŞIRLARINI BEYAZ SARAYA GETİRİYOR, BURDA YIKATIYOR” şikayetvari cümlesini kurabilmişti geçmişte Trumpt, İsrail'in kapı kulu emir askeri gibi davranması ABD halkı namına üzücü bir durum.
    Cevapla
  • Başkanlık 1 gün önce Şikayet Et
    Başkanların emekli olunca yazdıkları hatıralarında hepsi pişman. Fakat Derin Devlet kuşatılmış.
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    Hristiyanlar Yahudilerden sonsuza kadar kurtulmak için onlara bir tuzak kurdular. Bu tuzak için Filistinlileri yem ettiler. önce Yahudilerin Filistinlileri katletmesi için İsrail'i her türlü desteği verdiler. Böylece Yahudileri soykırımcı olarak dünyaya ilan ettiler, insanları Yahudilere düşman ettiler. Şimdi Yahudileri yalnız bırakıp Müslümanların Yahudileri katletmesini seyredecekler.
    Cevapla
  • İSA 1 gün önce Şikayet Et
    Buradan net olarak ifade edeyim: 200 yıllık Yahudi dünya hakimiyeti bitmiştir.. Ama bu işlerine gelmediği için dünyayı yakmaya çalışacaklar..
    Cevapla
  • 08 li 1 gün önce Şikayet Et
    israilin arkasında abd olmasa böyle kolay hareket edemez. abim burda diyerek herkesi tehdit ediyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya açıkladı: 3 bin gizli yolcu denetim yapacak
İBB soruşturmasında yeni gelişme! İtirafçı olan Aziz İhsan Aktaş'a tahliye