Madleen, Gazze yolunda! İsrail'den gemiye müdahale, Türk isimden açıklama

Aralarında aktivist Thunberg'in de bulunduğu 12 kişilik ekip, insani yardım taşıyan Madleen gemisiyle Gazze'ye ilerliyor. Geminin bu gece İsrail'in deniz ablukasına varması bekleniyor. Gemiye ilk müdahale ise, elektronik olarak yapıldı.

GİRİŞ 08.06.2025 16:39 GÜNCELLEME 09.06.2025 10:48
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Freedom Flotilla Coalition (Özgürlük Filosu Koalisyonu) tarafından başlatılan Madleen gemisi, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik yasa dışı ablukasını protesto etmek ve bölgeye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıktı.

İsrail’in 2 Mart’tan bu yana uyguladığı tam yardım ablukası, onlarca çocuğun açlıktan ölümüne yol açtı.

Bölgedeki 2,3 milyon kişinin yüzde 90'ından fazlası ciddi gıda yetersizliği ile karşı karşıya.

GEMİNİN GÜZERGAHI VE SON DURUM

Madleen, Gazze’nin ilk ve tek kadın balıkçısı Madleen’in adını taşıyor.

Gemi, geçtiğimiz ay İsrail dronlarının Malta açıklarında vurduğu Conscience gemisinin ardından, 1 Haziran’da İtalya’nın Sicilya adasındaki Katanya limanından hareket etti.

Yaklaşık 2.000 km (1.250 mil) sürecek yolculuğun yedi gün sürmesi bekleniyordu.

Forensic Architecture ve gemide bulunan canlı izleme cihazı sayesinde geminin rotası anlık takip ediliyor.

Gemiyi izlemek için TIKLAYIN

4 Haziran saat 04.00 GMT itibarıyla gemi Sicilya’dan yaklaşık 600 km (375 mil) mesafedeydi.

Salı gecesi, Yunan karasularının 68 km (42 mil) açığında Helen Sahil Güvenlik Kuvvetleri’ne ait bir insansız hava aracı Madleen üzerinde uçtu.

Daha sonra bu drone bölgeden ayrıldı.

GEMİYE İLK MÜDAHALE  ELEKTRONİK OLDU: ÜRDÜN'DE GÖSTERİLİYOR

Madleen, Gazze’ye 1 gün uzaklıkta. 12 yolcusuyla İsrail’in Gazze blokajını aşmak için 8 gündür Akdeniz’de yol alan Madleen yatı, şu an Mısır kıyılarında. Tekne, Gazze’ye 190 mil uzakta. Normal şartlar altında geminin bu gece İsrail’in deniz ablukasına varması bekleniyor.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Madleen gemisinin Gazze kıyılarına varmasını engellemek için İsrail ordusuna "ne gerekiyorsa yapması" yönünde talimat verdiğini duyurmuştu.

Madleen gemisi elektronik müdahaleyle karşı karşıya. AIS ve uydu sistemleri anlık olarak karartıldı. Geminin konumunu Ürdün olarak gösteriyorlar. Gemide bulunan Thiago adlı aktivist, "Çok tuhaf bir haber aldık. izleyicimize göre Gazze’ye 162 deniz mili uzaklıktayız ama haritada Ürdün Havaalanında gösteriliyoruz ! Bunun ne anlama geldiğini biliyoruz. Bir savaş suçu işlemeye hazırlanıyorlar. Yeteri kadar harekete geçersek bunu durdurabiliriz. Lütfen bu haberi paylaşın lütfen herkese ulaştırın. Çok önemli bir durumdayız." dedi.

Öte yandan İsrail'in gemiye internet karartması uygulamaya başladığı da açıklandı.

GEMİDEKİ TÜRK AKTİVİST DE KONUŞTU

Gemide bulunan Türk aktivist Hüseyin Şuayb, halen Gazze'ye girme umutlarını koruduklarını belirterek, "Yarın inşallah Gazze'de olacağız, herhangi bir engellemeye maruz kalmazsak. Moralimiz genel olarak iyi. Başımıza ne geleceğini çok düşünmüyoruz. Hala Gazze'ye girmeye yönelik umudumuz var. Sadece içimiz biraz buruk çünkü bu yola çıkma amacım ablukanın kırılması ve Gazze'ye girmek, insani yardımların başlatılmasını sağlamak, Refah Sınır Kapısı'nın açılmasını sağlamaktı. Bize karşı tabii ki yine saldırıda bulunabilirler, tehditte bulunabilirler, herhangi bir kişisel şiddetle bulunabilirler. Canlarımıza kastedebilirler ama biliyorsunuz ki daha önce bunu tecrübe ettik. Bir insanın kendisini savunmak için gösterdiği en ufak bir refleks bile silah olarak, terörizm olarak addediliyor. Biz, tamamen barışçıl aktivistleriz. Ne bir arkadaşımız dövüşmeyi ne de silah kullanmayı bilir. Herhangi bir tehdit unsuru barındırmıyoruz." dedi.

GEMİDE KİMLER VAR

Madleen’de 11 aktivist ve 1 gazeteci bulunuyor:

  • Greta Thunberg – İsveçli iklim aktivisti
  • Rima Hassan – Fransız-Filistinli, Avrupa Parlamentosu üyesi
  • Yasemin Acar – Almanya
  • Baptiste Andre – Fransa
  • Thiago Avila – Brezilya
  • Omar Faiad – Fransa; Al Jazeera Mubasher muhabiri
  • Pascal Maurieras – Fransa
  • Yanis Mhamdi – Fransa
  • Şuayb Ordu – Türkiye
  • Sergio Toribio – İspanya
  • Marco van Rennes – Hollanda
  • Reva Viard – Fransa

Greta Thunberg, "Ne olursa olsun denemeye devam etmeliyiz; çünkü denemeyi bıraktığımız an insanlığımızı kaybederiz" mesajını paylaştı.

Koalisyon, tüm gönüllü ve mürettebatın şiddetsiz eylem eğitimi almış ve silahsız olduğunu vurguluyor.

GEMİ HANGİ YARDIM MALZEMELERİNİ TAŞIYOR?

Madleen gemisinin yükü arasında şu ürünler bulunuyor:

  • Tıbbi malzemeler
  • Un
  • Pirinç
  • Bebek maması
  • Bebek bezi
  • Kadın hijyen ürünleri
  • Su arıtma kitleri
  • Koltuk değnekleri
  • Çocuklar için protezler

GAZZE'DE KRİZ DERİNLEŞİYOR

Son Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporuna göre, bölgede 1,95 milyon kişi yani nüfusun yüzde 93’ü ciddi gıda kıtlığı yaşıyor.

İsrail ve ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) geçtiğimiz ay yardımların dağıtımı için yeni bir merkez kurmuştu.

Ancak bu merkez açıldıktan saatler sonra kaosa sürüklendi ve yardım dağıtım merkezlerinde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu son sekiz günde 100’den fazla Filistinli öldürüldü.

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında 54 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 90
  • Cumhur Barutcu 1 ay önce Şikayet Et
    Bu kadar Müslüman orduları neredesiniz yazıklar olsun size
    Cevapla
  • Gerçek Türk 1 ay önce Şikayet Et
    Hiç bir yorum yapmak istemiyorum. Utanmaz Allah'tan korkmaz güya müslüman ülkeler sadece seyredip Siyonist katil İsrail'i yaverleri BM NATO Amerika'ya şikayet ediyor. Sonuç Gazze Filistin dünya yeryüzünde görülmemiş katliam yapılmaktadır. Hayvanlara dahi yapılmayan bu katliamlar Gazze ve Filistine yapılıyor. Müslüman görünümlü ülkeler Rabbim Allah bunun hesabını sizden soracaktır.
    Cevapla
  • Filistin devleti 1 ay önce Şikayet Et
    Netenyahu işlediği soykırım suçları icin idam cezasını hakediyor ailesi ortaklari ile birlikte idam edilmeleri şart İsrail komple işgal edilip silahsizlandirilip Filistin devletine baglanmasi şart bu ergec olacaktır
    Cevapla
  • Bgk 1 ay önce Şikayet Et
    Yahu koskoca Dünya ulkeleri soykırım yapan netenyahu ve tüm ekibini infaz etmek ne kadar zor olabilir dünya için insanlık için utanç verici lekeyi temizlemek ne kadar zor olabilir kimse müdahale etmediği için eminim oradaki tüm filistinliler hayatını kaybedebilir ABD geri çekilip İsrail'in kusatilmasina müdahale edilmesine izin verebilirdi dünya barışı için şart bu
    Cevapla
  • Sabit 1 ay önce Şikayet Et
    Musluman.ülkeleri olarak rezilligimiz ortada sözün bittigi yer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kayıt dışında dijital devrim!
Pazar yerinde silahlı kavga! Ölü ve çok sayıda yaralı var