Schumer: Trump bu gecenin hesabını Amerikan halkına vermeli
ABD'nin, İran'ı vurması hakkında Kongre'nin bilgilendirilmediğini ve büyük sonuçları olacak böyle bir operasyonun tek taraflı yürütülmemesi gerektiğini vurgulayan Schumer, "Trump, bu gecenin hesabını Amerikan halkına vermelidir." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'daki üç nükleer tesise yönelik hava saldırısına onay vermesinin ardından Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, Başkan Trump'tan ve Beyaz Saray'dan net açıklama talep etti. Schumer, Kongre'nin bilgilendirilmediğini ve böylesine büyük sonuçları olacak bir askeri operasyonun tek taraflı yürütülmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Trump, bu gecenin hesabını Amerikan halkına vermelidir." ifadesini kullandı.
Schumer yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump, Amerikan halkına ve Kongre'ye bu gece alınan eylemler ve bunların Amerikalıların güvenliği açısından etkileri konusunda net cevaplar sağlamalıdır." dedi.
Demokrat lider, Beyaz Saray'ın saldırıyı önceden Kongre'ye bildirmemesine tepki göstererek, "Hiçbir başkanın, dengesiz tehditler ve hiçbir strateji olmaksızın, bu ülkeyi savaş gibi sonuçları olacak bir şeye tek taraflı olarak sürüklemesine izin verilmemelidir" ifadelerini kullandı.
"Savaş Yetkileri Yasası Senato gündemine alınmalı"
Schumer, açıklamasında Senato Çoğunluk Lideri John Thune'a da çağrıda bulunarak, Kongre’nin denetim yetkilerini devreye sokması gerektiğini belirtti ve "Savaş Yetkileri Yasası’nı yürürlüğe koymalıyız ve Senato Çoğunluk Lideri Thune'u bunu derhal Senato zeminine koymaya çağırıyorum. Ona oy veriyorum ve koridorun her iki tarafındaki tüm Senatörlerden buna oy vermelerini rica ediyorum." şeklinde konuştu.
Schumer, bu adımın yalnızca Trump'a karşı değil, anayasal denge açısından gerekli olduğunu savundu.
"Geniş çaplı savaş tehlikesi arttı"
Schumer, İran'ın mevcut tehditlerini tanıdığını ancak bu tehditlere karşı stratejik, koordineli ve anayasal çerçevede hareket edilmesi gerektiğini de vurguladı. Schumer açıklamasını, "İran'ın acımasız terör kampanyası, nükleer hırsları ve bölgesel saldırganlığıyla yüzleşmek güç, kararlılık ve stratejik netlik gerektirir. Daha geniş, daha uzun ve daha yıkıcı bir savaş tehlikesi artık önemli ölçüde arttı." sözleriyle bitirdi.
3 Demokrat üyeden Trump'a tepki
Trump'ın İran'ın nükleer tesislerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıya, Demokrat Parti'den Kongre üyeleri sert tepki gösterdi. Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib ve Jim McGovern, saldırının Kongre'nin onayı olmadan yapıldığını belirterek, bunun anayasal yetkilerin ciddi biçimde ihlali olduğunu ve bunun açık bir azil gerekçesi olduğunu vurguladı.
New York Kongre Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, saldırının ABD Anayasası ve Kongre'nin savaş yetkilerinin "ağır bir ihlali" olduğunu savundu. Ocasio-Cortez, "Bu kesinlikle ve açıkça bir azil gerekçesidir. O, bizi nesiller boyu tuzağa düşürebilecek bir savaşı düşüncesizce riske attı." ifadelerini kullandı.
Michigan Kongre Üyesi Rashida Tlaib de saldırıyı "ABD Anayasası'nın bariz ihlali" olarak nitelendirdi. Tlaib, Kongre'yi derhal müdahale etmeye çağırarak, "Orta Doğu'da on yıllardır süren bitmek bilmeyen savaşın bizi nereye getirdiğini gördük, hepsi 'kitle imha silahları' yalanına dayalıydı. Bir daha bu tuzağa düşmeyeceğiz." dedi.
Massachusetts Kongre Üyesi Jim McGovern ise saldırıya yönelik tepkisini, "Trump, Kongre'nin onayı olmadan İran'ı bombaladı ve bizi yasadışı bir şekilde Orta Doğu'da savaşa sürükledi. Dersimizi almadık mı? Bu delilik." sözleriyle dile getirdi.
-
Misafir 7 saat önce Şikayet EtAmerikan askeri bu saatten sonra Ortadoğu’da bulunan üslerden ülkelerine kaçmalıdır. Canlarını kurtarmalıdır. O üslerde İsrail askeri bir zahmet nöbet tutmalıdır. Çünkü o topraklarda Amerikan askeri onlar için nöbet tutuyordu.Beğen
-
ahmet 8 saat önce Şikayet Etvalla artık senato, meclis, eleştiri, basın özgürlüğü, insan hakları hikaye. Liderler dönemi başladı. İnsanlar da onların kölesi. Senin liderin daha büyük benim liderim daha büyük. Yaşamak bittiBeğen
-
Ercan 8 saat önce Şikayet EtEnayi Amerika 8 milyonluk devlet e paranı gücünü yediriyorBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 8 saat önce Şikayet Etgebereceksiniz hepiniz zalimler güruhu dünyayı istediğiniz gibi at oynatma devri bitti artık yok olacaksiniz emperyalist işgalci,sömürgeci zalimlerBeğen
-
Gökhan 8 saat önce Şikayet EtTuruppp netenyahunun köpegi olmuş taşması Netenyahu'nun elindeBeğen Toplam 1 beğeni