NATO zirvesi sona erdi! Bildiri yayınlandı! Sonraki zirve Türkiye'de

NATO Liderler Zirvesi sona ererken Almanya Başbakanı Merz, Rusya-Ukrayna savaşının barışçıl bir çözüme kavuşması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Moskova yönetimi üzerindeki nüfuzunu kullanmasını rica ettiğini söyledi.

GİRİŞ 25.06.2025 16:35 GÜNCELLEME 25.06.2025 17:42
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlendi. Zirvenin ikinci gününde, liderler bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan eşlik etti.

NATO ZİRVESİ BİLDİRİSİ AÇIKLANDI

Lahey'de devam den NATO Liderler Zirvesi sona erdi. Zirve sonrası yayımlanan bildiride, müttefiklerin savunma harcamalarına ayırdıkları payı 2035 yılına kadar gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 5'ine çıkarmayı kabul ettiği kaydedildi.

Bildiride, 2026 NATO Zirvesi'nin Türkiye'de olacağı duyuruldu.

Bildiride "Aramızdaki savunma ticaret engellerini ortadan kaldırmak için çalışacağız, ortaklıklarımızı savunma sanayi işbirliğini teşvik etmek için kullanacağız." ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nde aile fotoğrafı çekimine katıldı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AİLE FOTOĞRAFINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderler zirvesi öncesinde, World Forum'da resmi karşılama töreninin ardından aile fotoğrafı çekildi. Ev sahibi Hollanda Başbakanı Dick Schoof ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Schoof ve Rutte ile tokalaşarak fotoğraf çektirdi.

Resmi karşılama töreninden sonra gerçekleştirilen aile fotoğrafı çekiminde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağında İngiltere Başbakanı Keir Starmer, solunda ise İsveç Başbakanı Ulf Kristersson yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fotoğraf çekiminin ardından ABD Başkanı Donald Trump ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile tokalaşarak ayaküstü sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nde aile fotoğrafı çekimine katıldı

ZİRVE SONRASI PEŞ PEŞE GÖRÜŞMELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderler zirvesinin hemen ardından, İngiltere Başbakanı Starmer, Almanya Başbakanı Merz, Hollanda Başbakanı Schoof ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'la görüştü.

Erdoğan'ın, Macron ile görüşmesinde, Türkiye ile Fransa ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Fransa ikili ilişkilerini daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Erdoğan, İsrail ve İran arasında sağlanan ateşkesin memnuniyetle karşılandığını, fiili durumun bir an önce kalıcı sükûnete dönüşmesi gerektiğini, Gazze'de ise insani krizin artarak sürdüğünü, orada da bir an önce kalıcı ateşkese ulaşılmasının ehemmiyetini ifade etti. Cumhurbaşkanım Erdoğan, Avrupa'nın yeni güvenlik ve savunma mimarisinde Avrupa Birliği üyesi olmayan müttefiklerin de dahil edilmesinin fayda sağlayacağını, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin uzun vadeli ve stratejik bakış açısıyla ele alınmasının yararlı olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyenin bölgesel çatışmaların dışında kalma konusunda dikkatli hareket ettiğini, İsrail’in kendi güvenliğini sağlamasının yolunun ise komşularının istikrarından geçtiğini anlamasının önemli olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Starmer ile görüşmede, Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolar seviyesine çıkartma hedefiyle ilişkileri geliştirmeye devam edeceklerini, savunma sanayii başta olmak üzere her alanda işbirliğini artırmak için çalıştıklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin Ukrayna ile Rusya arasında adil ve kalıcı barışın sağlanması için girişimlerine devam edeceğini, İran ve İsrail'in sağlanan ateşkese uymalarını temenni ettiğini, bu gerilimin Gazze'de felaket boyutuna ulaşan insani krizi unutturmasına izin verilemeyeceğini, Netanyahu hükümetinin Filistin'deki hukuk ihlallerinin kabul edilemeyeceğini, Türkiye'nin önceliğinin Gazze'de kalıcı ateşkesin tesisi ve engelsiz insani yardım erişimi olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini koruyarak istikrara kavuşmasını desteklemeyi sürdüreceğini, İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarının kendi güvenliklerini de tehlikeye atacağını, sosyal ve ekonomik refah artışının Suriye'ye mültecilerin geniş çaplı geri dönüşlerini sağlayacağını ifade etti.

Erdoğan, Merz ile görüşmesinde, Türkiye'nin Almanya ile yakın iş birliği halinde olduğunu, yeni dönemde de ilişkileri geliştirilmeye devam edeceklerine inandığını, iki dost ve müttefik ülke olarak Türkiye ve Almanya’nın ticaret, savunma, yatırım ve enerji alanlarında büyük potansiyeli bulunduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri ilerletmekte kararlı olduğunu, benzer bir yaklaşımın Avrupa Birliği tarafından da beklendiğini belirtti. Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşının adil bir barışla sona ermesi için gayretlerini sürdürdüğünü, İsrail ile İran arasında sağlanan sükûnetin kalıcı olmasını temenni ettiklerini, Gazze'de insani krizin derinleştiğini buna bir çözüm bulunması gerektiğini, Suriye'de mültecilerin vatanlarına dönüşleri için sosyal ve ekonomik refahın artırılmasının şart olduğunu ifade etti.

ALMANYA ERDOĞAN'DAN RİCACI OLDU!

Başbakan Merz, Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü belirtti.

Alman Şansölye, "Ukrayna'daki üç buçuk yıllık bu korkunç savaş ve kanlı olaylardan sonra nihayet barışçıl bir çözüm bulunabilmesi adına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Rusya üzerinde nüfuzunu kullanarak Rusya Devlet Başkanı'nı müzakere masasına getirmesini istedim." ifadelerini kullandı.

Merz, ayrıca Ukrayna-Rusya arasında olası müzakereler için Türkiye'nin arabuluculuk rolünü üstlenmeye hazır olduğunu, İstanbul veya Ankara'yı bu tür bir toplantı için mekan olarak sunmaya hazır olduğu için de Erdoğan'a teşekkür ettiğini kaydetti.

TRUMP'TAN ZİRVE SONRASI AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, NATO Liderler Zirvesi sona erdikten sonra basın toplantısı düzenledi.

Trump burada yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- İran'a son derece hassas bir saldırı ile nükleer geliştirme tesislerini hedef aldık, çok başarılıydı. İran'ın nükleer tesisleri büyük bir yıkıma uğradı. Dünyada hiç kimse bu muazzam saldırıyı gerçekleştiremezdi.

12 gün süren savaşı sona erdirdik, tarihi zafer. İran ve İsrail'in yeniden birbirlerine saldıracaklarını düşünmüyorum.

İran, Katar'daki üssümüze saldırmadan önce bize haber verdiler. Saat 01.00 uygun mu dediler. Üst model 14 füze gönderildi, hepsi bizim ekipmanlarımız tarafımızdan düşürüldü. Bir mermi ile bir mermiyi düşürmek gibi. Çok da şaşırmadılar.

İran, nükleer tesislerinin ağır hasar aldığını söylüyor. Fordo tamamen imha edildi.

İki tarafı da tanıyorum ikisi de yorgunlar. Vahşice savaştılar. Artık evlerine dönmekten mutlu olacaklar. Yeniden başlayabilirler. Önemli bir işaret. Bildiğiniz gibi. İran az da olsa ateşkesi ihlal etti. İsrail'in 52 uçağı havadaydı. 'Geri döndürmeniz lazım' dedim. Hiçbir şey yapmadan geri döndürdüler. Savaşın nükleer tesisleri bombaladığımızda bittiğini düşünüyorum.

İran'la önümüzdeki hafta görüşeceğiz. Belki bir anlaşma imzalayacağız. Onlarla anlaşma yapıp yapmak umurumda değil, nükleer istemiyoruz.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen gün 'İran konusundan yardımcı olabilir miyim' dedi. 'Rusya konusunda yardımcı olabilirsin' dedim. Kendisini yanlış yönlendirilmiş bir kişi olduğunu düşünüyorum. Kolayca çözebileceğimi düşünüyorum. Sizle anlaşmamı sağla dedim, bunu yapacağını düşünüyorum.

Putin çok zor biri ve Zelenskiy ile sorunlar yaşadım. Diğer savaşlardan daha zor. Bir savaşı 12 günde sona erdirdik. Ruanda ve Kongo'yu bitirdik. Ama en önemlisi Hindistan-Pakistan arasındaki çatışmayı engelledik. Nükleer savaşı engelledik.

Putin bu savaşı sona erdirmeli. İnsanlar görülmemiş seviyede ölüyorlar.

KAYNAK: HABER7
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 52
  • Samsun 40 dakika önce Şikayet Et
    NATO kendisine NATO israile sözü geçmedi gazze için bir laf bile edemediler güvenirligi yok natonun bizim için daha ne yapsın turkiye
    Cevapla
  • Celal 43 dakika önce Şikayet Et
    Gamze ne olacak
    Cevapla
  • Bir vatandaş 44 dakika önce Şikayet Et
    Savaşı başlatan harlayan siz değil misiniz? Ateşe benzin dökmeyi bırakın kendiliğinden söner.
    Cevapla
  • coban 44 dakika önce Şikayet Et
    vaya cakaaaallllll.. sen ukraynaya hem yardim et ve silah gönder sonrada Türkiye rusya ya baski yapsin, de.. rusya ile sorunlar yasayan Türkiye olsun ha? .. uyaniga bakkk hele..
    Cevapla
  • muro baskan 45 dakika önce Şikayet Et
    icimizdeki hainler bi bitse daha güclü ülke olcaz ama bitmiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Kurum'dan İstanbul'a kiralık konut müjdesi!
Trump Lahey’e sanki Erdoğan’ı görmeye gelmiş gibiydi