Almanya, Taliban ile kalıcı çözüm arayışında

Almanya İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, Focus dergisine verdiği röportajda, Almanya'dan sınır dışı edilen Afgan göçmenlerin kabulü konusunda Taliban ile müzakere etmek istediğini söyledi.

Almanya, Taliban ile kalıcı çözüm arayışında
Almanya, Taliban ile kalıcı çözüm arayışında
GİRİŞ 03.07.2025 17:10 GÜNCELLEME 03.07.2025 17:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Almanya'da Şubat ayında yapılan genel seçim sürecinde göçmenlere yönelik üst düzey saldırıların artmasıyla birlikte göçmenlerin akıbeti önemli bir gündem haline geldi.

Ağustos 2021'de Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinin ardından sınır dışı etme işlemleri durdurulmuştu. 2024 Ağustos ayında ise Almanya hükümeti Afgan uyruklu hükümlülerin ülkelerine deport edilmesi işlemini yeniden başlatmıştı. 

Almanya Federal Göçmenlik Ofisi verilerine göre, 2024 yılında 76 bin 765 Suriyeli ve 34 bin 149 Afgan'ın statü için başvuruda bulunmasıyla birlikte, Suriyeliler ve Afganlar Almanya'daki en büyük iki sığınmacı grubunu oluşturuyor. Sınır dışı etme işleminin Berlin'in “önemli bölgesel ortaklar” olarak tanımladığı ülkelerin desteğiyle gerçekleştiği söylenmişti.

Taliban,2021

"ÜÇÜNCÜ TARAFLARA İHTİYAÇ DUYUYORUZ"

Almanya, Taliban hükümetini meşru olarak tanımıyor ve onunla resmi diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

Şansölye Friedrich Merz'in Hristiyan Demokrat Birliği Partisi’nin (CDU) Bavyera'daki kardeş partisi olan muhafazakar Hristiyan Sosyal Birliği Partisi (CSU) üyesi olan Almanya İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, Focus dergisine verdiği röportajda, “Benim fikrim, Afganistanla doğrudan anlaşmalar yaparak geri göndermeleri mümkün kılmamız” açıklamasında bulundu.

Ülkenin göçmen politikasına dair konuşan Dobrindt,“Afganistan ile görüşmelerde bulunmak için hala üçüncü taraflara ihtiyaç duyuyoruz. Bu kalıcı bir çözüm olamaz,” ifadesini kullandı.

Şansölye Merz, muhafazakarların seçim platformunun bir parçası olarak Afganistan ve Suriye’ye sınır dışı işlemlerini başlatma, Alman kurumlarının Afganistan’daki eski yerel personelleri için mülteci kabul programlarını durdurma ve aile birleşim uygulamasını askıya alma sözü vermişti.

SURİYE İLE TEMAS HALİNDE

Dobrindt röportajında, Almanya'nın 8 Aralık’ta devrik lider Beşşar Esad'ın ardından HTŞ hükümetinin iktidara geldiği Suriye ile de temas halinde olduğunu ve Suriye uyruklu hükümlülerin sınır dışı edilmesi konusunda anlaşmaya varmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Suriye hükümetinden ise konuya dair yeni bir açıklama gelmedi. 

Kursiyer İrem Haber7.com - Kursiyer
Haber 7 - Kursiyer İrem
YORUMLAR 2
  • Sas 1 hafta önce Şikayet Et
    Iraka demokrasi getirdikleri gibi afganistana da demokrasi gitirdi nato simdi terörist talibanla devleti ile anlasma pesinde talibanla mücadele eden afganlar nato kacinca onlarda kacti simdi nato ülkeleri afganlari geri gönderecek terörist talibanda hepsini idam edecek almanyanin kirli islerini taliban yapacak
    Cevapla
  • Sas 1 hafta önce Şikayet Et
    Anlasilan almanyada terör örgütü talibani tanidi anlasmak istiyor insan haklari fasa fiso ikiyüzlülügün daniskasi hani terör örgütü idi taliban insan lar talibandan kaciyor almanya geri talibana gönderiyor insan haklarini ihlal ediyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trump'tan ülkeyi ayağa kaldıran çıkış! Kendi seçmenine rest çekti! Flaş Epstein açıklaması
Altın fiyatları sıkıştı! Dibi mi görecek, zirveyi mi?