İngilizler, Libya petrolü için atağa geçti! Masaya oturdular

İngiliz petrol şirketleri BP ve Shell, Libya Ulusal Petrol Kurumu ile imzaladıkları anlaşmalarla yıllar sonra ülkedeki petrol sahalarına geri dönüyor.

GİRİŞ 08.07.2025 16:42 GÜNCELLEME 08.07.2025 16:56
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

İngiliz şirketleri BP ve Shell, Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) ile üç büyük petrol sahasında hidrokarbon arama ve geliştirme faaliyetleri için önemli bir anlaşmaya imza attı.

Trablus merkezli açıklamaya göre bu anlaşmalarla, uzun süredir siyasi krizler nedeniyle sekteye uğrayan Libya’daki enerji yatırımlarına yeniden hız kazandırılması hedefleniyor. 

BP, TRABLUS’A YENİDEN DÖNÜYOR

BP, 2025’in son çeyreğinde Trablus’taki ofisini yeniden açmayı planlıyor. Şirket, Messla ve Sarir sahaları ile çevresindeki bazı bölgelerde hidrokarbon potansiyelini değerlendirmek üzere NOC ile bir mutabakat zaptı imzaladı.

KAYAÇLARDAKİ GAZ KAYNAKLARINI DA İNCELEYECEKLER

BP, yalnızca klasik rezervlerle sınırlı kalmayarak, kayaçlar içinde hapsolmuş “konvansiyonel olmayan” petrol ve gaz kaynakları üzerinde de ayrıntılı incelemeler yapacak.

2011'DE FAALİYETLER ASKIYA ALINMIŞTI

BP, 2007 yılında Libya’ya geri dönmüş, NOC ile birlikte karada A ve B bölgelerinde, denizde ise C bölgesinde arama ve üretim faaliyetlerine başlamıştı. Ancak 2011’de iç savaşın patlak vermesi ve siyasi belirsizlikler, bu faaliyetleri askıya aldırmıştı.

2022 yılında İtalyan enerji devi Eni, bu ortaklıktaki %42,5’lik hisseyi alarak operatörlük görevini üstlenmiş, BP ise aynı orandaki payını korumuştu. Geri kalan %15’lik hisse ise Libya Yatırım Otoritesi’ne kalmıştı.

Yıllarca güvenlik gerekçesiyle askıya alınan projeler, 2023 yılında tekrar hayata geçirilmişti.

SHELL DE ATAĞA GEÇTİ

NOC, Shell ile de stratejik bir iş birliğine gittiğini duyurdu. Anlaşma kapsamında, Atshan petrol sahası ve NOC mülkiyetindeki diğer sahaların geliştirilmesine yönelik teknik ve ekonomik fizibilite çalışmaları yapılacak.

ENERJİ YATIRIMLARI SEKTEYE UĞRAMIŞTI

Afrika'nın en büyük ikinci petrol üreticisi olan Libya, 2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana siyasi istikrarsızlık ve silahlı gruplar arası çatışmalarla sarsıldı. Bu durum, enerji yatırımlarının sık sık sekteye uğramasına neden olmuştu. 

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 33
  • HIDIR BUDUR 2 saat önce Şikayet Et
    Biz yine de BİR KIZILDERİLİ ATASÖZÜNÜ hatırlayalım ; “Bir nehirde iki balık kavga ediyorsa, bilin ki oradan uzun bacaklı bir İngiliz geçmiştir.”
    Cevapla
  • Misafir 3 saat önce Şikayet Et
    rotscild yahudiyi oraya sokmamalı
    Cevapla
  • Bayram 3 saat önce Şikayet Et
    Sömürgeciler hedefine ulaşmış geri dönmüş artık iç savaş biter belki
    Cevapla
  • Misafir 3 saat önce Şikayet Et
    biz o kadar emek verdik bizim hakkımız ne olacak bir kurtarıyoruz başkaları sahipleniyor anlamadım gitti
    Cevapla
  • Ali 3 saat önce Şikayet Et
    Gerçi bizde Libya'da ne işimiz var diyen muhalefet var. Böyle petrolmuş, gazmış böyle şeyler onlar için Faso fiso. Onlar milleti uyuturlar, Türkiye'nin önünü perdelerle. Efendileri Libya' da petrole çöker. Ondan sonrada fakir, çukura, ekonomi muhabbeti yaparlar!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Darbe mi yapacaksın? sorusuna Özgür Özel'den cevap! Skandal tehditlerini sürdürdü
Gerçek ortaya çıktı! Muhammed Yakut genelevde ölmüş