Srebrenitsa’nın 30. yılında Bosna’da anlamlı anma

YTB, Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. yılında Bosna’da akademi programları ve anma etkinlikleriyle gençleri bir araya getirdi.

Srebrenitsa’nın 30. yılında Bosna’da anlamlı anma
Srebrenitsa’nın 30. yılında Bosna’da anlamlı anma
GİRİŞ 11.07.2025 15:55 GÜNCELLEME 11.07.2025 15:57

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. yılı anısına bir dizi anlamlı etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikler kapsamında farklı ülkelerden gelen gençler, YTB koordinasyonunda tarihin en karanlık sayfalarından biriyle yüzleşti ve insanlık suçlarına karşı tek yürek oldu.

YTB tarafından her yıl yurt dışında üniversite eğitimi gören Türk vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi öğrenci ve genç hukukçulara yönelik düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Programı (İHEP) ile Balkanlar’daki Türk edebiyatını ve Türkçe entelektüel mirası desteklemek amacıyla hazırlanan Bağlar dergisinin Yazarlık Akademisi bu yıl Bosna Hersek’te gerçekleştirildi.

 

Etkinlikler kapsamında ayrıca Bağlar dergisinin 10. sayısının tanıtımı yapıldı. Saraybosna’da düzenlenen programa; TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, YTB Başkanı Abdullah Eren, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Emin Akseki ve çok sayıda davetli katıldı.

Program öncesinde YTB Başkanı Abdullah Eren, Bağlar Saraybosna Yazarlık Akademisi ve İnsan Hakları Eğitim Programı katılımcılarıyla birlikte Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç’in kabri ile Kovaçi Şehitliği’ni ziyaret etti.

GENÇLERDEN ANLAMLI KATKILAR

Etkinlikte, İnsan Hakları Eğitim Programı katılımcısı Hale Keskin söz alarak konuşmalarını gerçekleştirdi. Ayrıca Bağlar dergisi yazarları, derginin “30. yılında Srebrenitsa’yı Hatırlamak” dosyasından metinler sundular.

TÜRKİYE’NİN KÜLTÜREL DİPLOMASİ VURGUSU

Programda konuşan TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin kültürel diplomaside üstlendiği role vurgu yaptı. Türkiye’nin gönül coğrafyasına uzanan yaklaşımına da dikkat çeken Kurtulmuş, “Türkiye sadece 86 milyondan ibaret değil. Türkiye, YTB, TİKA, YEE gibi kurum ve kuruluşları vasıtasıyla kültürel diplomasisini yurt dışında en iyi şekilde icra ediyor. Türkiye uzunca bir süredir içine kapanmışlığını son dönemlerde fevkalade güçlü bir şekilde aşarak dünyanın her yerinde, Balkan coğrafyası başta olmak üzere dostlarıyla, ahbaplarıyla, akrabalarıyla kendi gönül coğrafyasındaki insanlarla buluşmayı artık başarıyor. Bugün harekete geçmiş olan insanlık vicdanı, Gazze’de işlenen bu soykırımı da inşallah çok kısa bir süre içerisinde bir soykırım olarak kabul edecek ve dünya tarihine kaydedecektir” diye konuştu.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş

YTB’NİN SREBRENİTSA ANMA ÇABALARI

YTB Başkanı Abdullah Eren ise, Srebrenitsa’nın 30. yıl dönümünde YTB olarak 75 gençle Bosna’da bulunduklarını kaydederek şunları söyledi: “Srebrenitsa’nın 30. Yıl dönümünde YTB olarak 75 gencimizle buradayız. Balkanlar’ın 12 farklı ülkesinden gelen 50 genç yazar ve yazar adayının katılımıyla dört gün süren toplantılar neticesinde elde edilen birikimin Bağlar dergisi yayın hayatına ve bizatihi Balkanlar’ın edebi, düşünsel, kültürel ve tarihsel birikimine katkı sunacak hayırlı ve faydalı sonuçlar doğurduğuna sevinerek şahitlik ediyorum” diye konuştu.

İNSAN HAKLARI EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

Programın insan hakları boyutuna değinen Eren, gençlerin aldığı eğitimin önemini şu sözlerle ifade etti: “Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. yılı kapsamında düzenlenen, 7 ülkeden 30 katılımcının iştirak ettiği İHEP programı çerçevesinde insan hakları, ırkçılık, ayrımcılık, İslam karşıtlığı ve Gazze’de işlenen insanlık suçlarına yönelik seminerler ile Saraybosna ve Srebrenitsa tarihine ilişkin dersler gören Türk diasporamızdan gençlerimizle bir arada olmaktan büyük kıvanç duyuyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Boşnak kardeşlerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bugün ise gençler, “Srebrenitsa Şehitleri İçin Defin Merasimi ve Resmî Anma Töreni”ne katılarak Potoçari’deki Memorial Center’ı ziyaret edecek.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ASELSAN’dan kritik savunma hamlesi: YILDIRIM 100 ile hava tehdidine lazer kalkanı
80 dakikalık yol 43 dakikaya düşecek…