270 kişinin öldüğü uçak kazasının sebebi belli oldu
Air India'nın 12 Haziran'da düşen uçağına dair ön rapor yayımlandı. 270 kişinin hayatını kaybettiği kazada, uçağın motorlarına yakıt akışının kalkıştan saniyeler sonra kesildiği ve bu sebepten ötürü düştüğü ortaya çıktı.

Hindistan'da geçen ay düşen Air India uçağıyla ilgili ön inceleme raporu sonunda yayımladı. 12 Haziran günü gerçekleşen korkunç kazada 241 yolcu ve mürettebat hayatını kaybetti. Bunun yanında bir tıp fakültesinin üzerine çakılan uçak sebebiyle, binadaki 29 kişi de öldü.
Kaza, 12 Haziran'da Ahmedabad'dan kalkış yapan Boeing 787-8 Dreamliner uçağının Londra Gatwick Havalimanı’na gitmek üzere havalanmasından kısa süre sonra meydana geldi.
KAZA ANINDA NELER YAŞANDI?
Şimdiyse korkunç kazanın nasıl gerçekleştiği detaylarıyla ortaya çıktı. Uçağın enkazını ve kara kutuyu inceleyen uzmanlar, Hindistan'ın en ölümcül uçak kazasının nasıl gerçekleştiğini açıkladı.
Kazayla ilgili inceleme Hindistan'ın Hava Kazalarını Araştırma Bürosu tarafından İngiltere ve ABD'den uzmanların desteğiyle yürütüldü.
Raporda uçağın ses ve veri kayıt cihazlarından elde edilen bilgiler ile enkazdan toplanan bulgular yer aldı.
Rapora göre, kalkış için gerekli hıza ulaşan uçakta saniyeler sonra iki motorun yakıt geçişini kontrol eden anahtarlar "çalışır" konumundan "stop" konumuna geçti. Bu ani geçişin ardından uçak güç kaybetti, ardından da düştü.
Kokpit kayıtlarına göre pilotlardan biri diğerine "Neden yakıtı kestin?" diye sordu, diğeriyse "Ben yapmadım." yanıtını verdi.
Anahtarlar 10 ila 14 saniye sonra yeniden çalışır konuma gelse de, motorlar o süre içinde yakıtsız kaldı ve güç kaybı yaşandı. Pilotlardan biri "mayday" çağrısı yaptı.
Bu çağrıdan kısa süre sonra uçak, tıp fakültesinin üzerine düştü ve 270 kişinin ölümüne sebep oldu.
Uzmanlar, kalkış anında yakıt akışının pilot tarafından yanlışlıkla kesilmesinin son derece düşük ihtimal olduğunu belirtiyor.
Kaptan pilot Sumeet Sabharwal'ın 11 bin 500 saatten fazla, yardımcı pilot Clive Kunder'in ise 3 bin 400 saatten fazla uçuş deneyimi olduğu açıklandı.