Hamas sürpriz gelişmeyi duyurdu: Yeni harita incelemeye alındı
Hamas’ın, ateşkes ve esir değişimi görüşmeleri çerçevesinde arabulucu ülkelerden Gazze Şeridi’nde İsrail’in kontrol ettiği bölgeleri gösteren yeni haritalar aldığı ve bu haritaları değerlendirmeye başladığı bildirildi.
Katar’ın başkenti Doha’daki müzakere heyetlerine yakın bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hamas, arabuluculardan, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde kontrolünü sürdürdüğünü gösteren haritalar aldı. Bu bölgeler arasında Beyt Hanun’un (kuzey) büyük bölümü, Refah kentinin yarısı, Han Yunus kentindeki (güney) Huzaa ve Abasan beldeleri ile Gazze Şehri'ndeki Şucaiyye Mahallesi'nin büyük kısmı yer alıyor." ifadelerini kullandı.
Söz konusu kaynak, Hamas’ın bu önerileri hareketin iç liderlik yapısı içerisinde değerlendirmeye başladığını ve Filistinli gruplarla istişarelerde bulunduğunu aktardı.
HAMAS REDDETMİŞTİ
Daha önce müzakerelerde Hamas’a sunulan haritalar, İsrail’in Beyt Hanun, Beyt Lahiya’nın büyük bölümü, Refah’ın tamamı, Han Yunus’un geniş alanları ve sınır bölgelerinde tam askeri kontrol sağladığını gösterirken, Hamas, bu öneriyi reddetmişti.
Hamas, Ocak 2025’te üzerinde uzlaşılan ve İsrail ordusunun 390 ile 1100 metre arasında çekilmesini öngören anlaşma çerçevesindeki geri çekilme sınırlarına dönülmesinde ısrar ediyor.
Bu bağlamda İsrail basını, taraflar arasında ilerleme kaydedilme ihtimaline dair temkinli bir iyimserlik olduğunu aktardı.
İsrail’in Yediot Ahronot gazetesi, müzakerelerin ayrıntılarına yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, "iki hafta içinde bir anlaşmaya varılabileceği yönünde umut verici sinyaller alındığı" belirtildi.
Haberde, Hamas’ın her bir İsrailli esire karşılık serbest bırakılacak Filistinli tutuklu sayısı konusunda çekincelerini sürdürdüğü, ancak Katar’ın arabuluculuğunun taraflar arasındaki mesafeyi önemli ölçüde azalttığı ifade edildi.
İsrail’in devlet televizyonu KAN da ismini açıklamadığı hükümet kaynaklarına dayanarak, "Hamas henüz arabulucuların sunduğu teklife resmi yanıt vermedi." bilgisini paylaştı.
Haberde, bir yetkilinin, "Esneklik gösterdik ama Hamas karşılık vermiyor." ifadesine yer verildi.
Öte yandan, arabulucu ülkelerden birinin temsilcisi olan ve adının açıklanmasını istemeyen Arap bir diplomat, KAN’a yaptığı açıklamada, "İsrail birliklerinin konuşlanmasına dair harita üzerindeki anlaşmazlıkların büyük ölçüde giderildiğini, geriye sadece sınırlı bazı pürüzlerin kaldığını" belirterek, mevcut durumu "temkinli bir iyimserlik" olarak değerlendirdi.
Diplomat ayrıca, son iki gün boyunca Doha’da tarafların, "İsrailli esirlere karşılık serbest bırakılacak Filistinli tutukluların sayısı ve kimliği" konularını görüştüğünü bildirdi.
ABD Başkanı Donald Trump ile Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani arasında kısa süre önce gerçekleşen görüşmeye işaret eden söz konusu diplomat, bu görüşmenin "müzakere sürecinin ilerletilmesi açısından kritik" bir dönüm noktası olduğuna işaret ederek, Trump’ın, Washington’un "şu ana kadar kaydedilen gelişmelerden memnuniyet duyduğunu" aktardı.
ATEŞKES MÜZAKERELERİ
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 60 günlük ateşkesin sağlanması için gerekli şartları kabul ettiğini açıklamıştı. Teklif ateşkes görüşmelerine arabuluculuk yapan Katar ve Mısır tarafından Hamas'a sunulmuştu.
Hamas, Gazze'de İsrail ile ateşkes ve esir takası anlaşmasına ilişkin teklife "olumlu yanıtını" arabuluculara ilettiğini, ateşkesin uygulanması için müzakerelere hazır olduğunu duyurmuştu.
Tel Aviv yönetimi, Gazze'de ateşkes için Hamas'ın Katar önerisinde yaptığı değişikliğin kabul edilemez olduğunu savunmuş ama İsrail heyeti, müzakereler için Katar'ın başkenti Doha'ya gitmişti.
Doha'da süren müzakerelerde anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda ve Refah kentinde işgali sürdürme ısrarının aşılamadığı kaydedilmişti.
-
Hasan çavuş 1 ay önce Şikayet Etİmanı zayıf olanlar, çabuk saf değişir.. Hamas ve diğer direniş hareketleri ne yapsın, teslim mi olsun.. uzaktan ahkam kesmek kolay ama mücadele çok farklı. Dünya hak ile batılın savaşı değil mi zaten... İtrail niçin pervasızca saldırıyor.. çünkü müslümanlar aciz ve korkak.. bir Hamas ve diğer direniş hareketleri direniyor, dünya seyrediyor.. ya da yorum yapıyorBeğen
-
ali 1 ay önce Şikayet EtYahudi terörü de kendi yapar.Teröristi de.Kendine saldıranı da.Belki ümmetin en akıllı olması gereken zamandayız.Sadece saldırıp yenilince susar.Bir gecede 5000 füze atanlar Gazzeyi yıktırdılar.Sonra ne oldu.Hiç.Gerçek müslümansan İsrailin her tarafından saldır.O zaman ben Hamasa da güvenirim.Şimdi güvenmiyorum.Beğen
-
Şems 2 ay önce Şikayet EtSonuç ne olursa olsun olan ümmete oldu. Allah'ım bizi affet. Bu yapılanlar karşısında çok şeyler kaybettik. Hesab günümüz çok çetin geçecek.Beğen Toplam 13 beğeni
-
ALİ 2 ay önce Şikayet EtAsla kabul etmeyiniz. İnsan bir kere ölürBeğen Toplam 6 beğeni
-
Kerem 2 ay önce Şikayet EtHain hamas filistinlileri dusurdugu hale bak.bence hamas israilin kurdugu filistinlileri kontrol altina aldigi bir olusumdur.adama sormazlarmi ne elde ettin saldirarak.simdi 50 kusur bin kisi olmus gazze yerle bir olmus israilin istedigi yerlere girmesini saglamis kalan halk ac perisan cadirda ve yardima muhtac halde.simdide israilin eline bakiyorlarBeğen
-
Misafir 1 ay önce Şikayet EtHerkes İsrail'e lanet okuyor. Okumakta haklılar. Ama Hamas denilen örgüte kimse laf etmiyor. 7 Ekim'de saldırı başlatarak kime güvenerek halkını bu kötü duruma düşürdün? Sana destek veren birkaç devletten başka (TC, Katar, İran, Hizbullah, Yemen) kimse yok. Gazze'nin bu kötü duruma düşmesinde İsrail'in yanı sıra Hamas'ın da payı var.Beğen
-
Alim 1 ay önce Şikayet EtMaalesef; Hamas İran'ın gazına geldi. Farkında olmadan İran'ın gazı ile İsrail'in değirmenine su taşıdı.Beğen
-
a.colak 1 ay önce Şikayet EtBilgin yok sus da degerin olsunBeğen
-
Ahmed Çelik 1 ay önce Şikayet EtZekanda veya niyetinde bir sıkıntı var.Beğen