Romanya'dan Türkiye ve Bulgaristan'a Karadeniz çağrısı

Bükreş yönetimi, NATO müttefikleri Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'nin, Karadeniz'de yüzen mayınları temizleyen ortak görev gücünü genişletmesi gerektiğini söyledi.

GİRİŞ 15.08.2025 08:42 GÜNCELLEME 15.08.2025 09:23
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Romanya Savunma Bakanı Ionut Mosteanu, Reuters'a verdiği röportajda, Karadeniz'deki durumu değerlendirdi.

Mosteanu, "NATO müttefikleri Romanya, Bulgaristan ve Türkiye, Karadeniz'de yüzen mayınları temizleyen ortak görev gücünü, enerji tesislerini ve ticaret yollarını olası bir Rus saldırısından korumak için devriye görevlerini de içerecek şekilde genişletmelidir." dedi.

Karadeniz, özellikle Ukrayna suları, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinden bu yana önemli bir savaş alanı haline geldi ve sürüklenen deniz mayınları tahıl ve petrol sevkiyatlarına tehdit oluşturdu. Ayrıca birkaç ticari gemi vuruldu.

MAYIN TEMİZLEME GÖREV GÜCÜ KURULDU

Ukrayna, Rusya ve Gürcistan ile Karadeniz'i paylaşan Romanya, Bulgaristan ve Türkiye, geçen yıl mayın temizleme görev gücünü kurdu.

Mosteanu, "Bu proje önümüzdeki yıllarda devriye projesine genişletilmelidir. Yakın gelecekte müttefiklerimizle bu konuyu görüşeceğiz." diye konuştu.

Romanya Savunma Bakanı, şunları ekledi:

"Karadeniz Rusya için bir savaş alanı olmaya devam edecek. Rusya'yı caydırmalı ve enerji altyapısı, deniz ticareti ve seyrüsefer özgürlüğü gibi çıkarlarımızı korumalıyız. Bunlar bizim hedeflerimizdir ve korunacaktır."

Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 4
  • HIDIR BUDUR 2 gün önce Şikayet Et
    ABD’nin Karadenize yerleşmek için taaa Tezkere zamanında neden “Trabzon limanını” istediğini, 22 günde gelmesi gereken Karadenizde kopan mayınların 3 günde İstanbul açıklarına gelmesini bahane ederek Karadenize çıkayım bu mayınları temizleyeyim veya tahıl koridorunun güvenliğini sağlayayım istekleri ve debelenmesinin nedeni ne ? Karadenize de girebilmekkk...
    Cevapla
  • coban 2 gün önce Şikayet Et
    romanya toplumu cok ahlaksiz.. dikkat edin.. bunlarla fazla irtibat halinde bulunmayin..
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 3 gün önce Şikayet Et
    Hırsız Romanya,Osmanlı topraklarını geri ver önce.
    Cevapla
  • Vatandas 3 gün önce Şikayet Et
    Romanyanın yahudi aklı. Akıllarınca, Türkiye ile Rusyayı bir tür karşı karşıya getirmek.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Veliler dikkat! Yürürlüğe girdi! Okul servisleriyle ilgili önemli değişiklik!
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında flaş gelişme: 24 şüpheli için karar!