Lübnan iddiaları reddetti! "Tampon bölgeden haberdar edilmedik"

Beyrut'ta ABD Kongre Üyesi Darine Lahoud başkanlığındaki heyetle görüşen Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, "İsrail'in güneyde bir tampon bölge kurma niyetiyle ilgili medyada çıkan haberlerden resmi olarak haberdar edilmediklerini" belirtti.

Lübnan iddiaları reddetti! "Tampon bölgeden haberdar edilmedik"
Lübnan iddiaları reddetti! "Tampon bölgeden haberdar edilmedik"
GİRİŞ 24.08.2025 17:55 GÜNCELLEME 24.08.2025 17:55
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail'in Lübnan'ın güneyinde tampon bölge kurma niyetinin ülkesine "resmi olarak" bildirildiği yönündeki iddiaları reddetti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Avn, Beyrut'taki Baabda Sarayı'nda, ABD Kongre Üyesi Darine Lahoud başkanlığındaki heyetle görüştü.

LÜBNAN CUMHURBAŞKANI JOSEPH AVN’DAN AÇIKLAMA

Lübnan'ın, ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ve ABD Orta Doğu Özel Temsilci Yardımcısı Morgan Ortagus'un sunduğu önerilere İsrail'in vereceği yanıtı beklediğini belirten Avn, "İsrail'in güneyde bir tampon bölge kurma niyetiyle ilgili medyada çıkan haberlerden resmi olarak haberdar edilmediklerini" vurguladı.

Avn, görüşmede ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanıncaya kadar BM Barış Gücü'nün (UNIFIL) görev süresinin uzatılmasının önemine dikkati çekti.

ABD Kongre Üyesi Lahoud ise Lübnan hükümetini, silah bulundurma hakkını devletle sınırlama kararından dolayı tebrik ederek, ABD'nin Lübnan'ın istikrar ve ekonomik toparlanma çabalarını desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

Lübnan basınında, sınır boyunca yıkılan Lübnan köylerinin boşaltılarak bölgenin sanayi tesislerinin yer alacağı "tampon bir ekonomik bölgeye" dönüştürülmesinin teklif edildiğine dair haberler yer aldı.

Lübnan kanalı El-Cedid de geçtiğimiz günlerde bu yönde bir İsrail talebi bulunduğunu bildirmişti.

BEYRUT'A 4 ZİYARET!

ABD'nin Özel Temsilcisi Barrack, haziran ayından bu yana Lübnan-İsrail ateşkesi için önerisini Washington'a sunmasının ardından Beyrut'a dört kez ziyarette bulundu.

İsrail, 8 Ekim 2023'te Lübnan'a saldırı başlatmış, bu saldırılar 23 Eylül 2024'te tam ölçekli savaşa dönüşmüştü.

Çatışmalarda 4 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 17 bin kişi yaralanmıştı.

27 Kasım 2024'te yürürlüğe giren ateşkese rağmen Tel Aviv'in anlaşmayı 3 binden fazla kez ihlal ettiği, bu ihlallerde 281 kişinin öldüğü ve 593 kişinin yaralandığı kaydedildi.

İsrail ordusu, ateşkese aykırı olarak beş stratejik tepeyi işgal etmeyi sürdürürken güney Lübnan'dan kısmi bir geri çekilme gerçekleştirdi.

KAYNAK: AA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Ertuğrul 9 saat önce Şikayet Et
    Kendi halkına ihanet eden İran ve İsrail'in kucağındaki biri utanmiyorda haberdar edilmediği gerekçesi sunabiliyor. Lübnan diye bir ülke yok ki
    Cevapla
  • misafir 11 saat önce Şikayet Et
    Siz kimsinizki katil terör örgütü israil sizi takıp haberdar etsin.
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 11 saat önce Şikayet Et
    durum ortada emperyalistler her türlü yalana dolana entrikaya teröre herzaman baş vuruyor yeterki etki alanı genişlesin istiyor...
    Cevapla
  • CEMAL 11 saat önce Şikayet Et
    Tampon bölge bir aldatmacadır. Füzelerin devrinde tampon bölge olmasının ne anlamı var ki?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Anne, 10 yaşındaki kızını bıçakla kovalamıştı! Dehşetin nedeni ortaya çıktı
Meteorolojiden 11 ile sağanak yağış uyarısı