AB'den jel tırnağın ana bileşenine yasak

Avrupa Birliği (AB), jel tırnak yapımında kullanılan ana kimyasal bileşen "trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide"i tamamen yasakladı. Uzmanlar, güzellik salonu sahiplerine ürün içeriklerini gözden geçirmeleri tavsiyesinde bulundu.

GİRİŞ 03.09.2025 09:19 GÜNCELLEME 03.09.2025 09:29
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB), birçok jel tırnak yapımında kullanılan trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide (TPO) adlı kimyasalı tamamen yasakladı.

TPO, ojelerin UV ışığı altında sertleşmesini sağlayan ana bileşenlerden biri. Daha önce yalnızca profesyonel kullanımına izin verilen madde, artık hiçbir ortamda kullanılmayacak.

İrlanda Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (HPRA), yasağın tüm dağıtıcılar ve salonlar için geçerli olduğunu açıkladı.

HAYVAN DENEYLERİ UYARISI

Avrupalı düzenleyiciler, hayvan deneylerinde güvenlik endişelerine işaret eden bulgulara atıf yapıyor. Ancak jel ojenin insan sağlığı için doğrudan bir tehdit oluşturup oluşturmadığı henüz kesin değil. Yine de AB, olası risklere karşı daha sert tedbir almayı tercih ediyor.

TIRNAK SALONLARINA VE TÜKETİCİLERE ÇAĞRI

Uzmanlar, salon sahiplerine ürün içeriklerini gözden geçirmelerini, TPO içeren ojeleri kullanmayı bırakmalarını, uygun şekilde imha etmelerini ve tedarikçilerinden bundan sonraki stokların TPO'suz olduğuna dair onay almalarını tavsiye ediyor.

Ayrıca salonların güvenilir dağıtıcılarla çalışması öneriliyor. Tüketicilere de salonlarda kullanılan ürünleri sormaları öneriliyor.

ABD VE İNGİLTERE'DE DURUM

ABD'de TPO kullanımına devam ediliyor. İngiltere'de ise yasağın 2026'da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), tüketicilere ürün etiketlerini okumaları, ojeyi iyi havalandırılmış alanlarda uygulamaları ve talimatlara uygun kullanmaları yönünde uyarıda bulunuyor.

Jel ojeler, uzun süre dayanıklılık sağlaması ve kolay kolay çatlamaması nedeniyle dünya genelinde büyük rağbet görüyor.

KAYNAK: NTV
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 9
  • ADAMSIN 45 dakika önce Şikayet Et
    Bizim köpeğin tırnakları ondan daha temiz
    Cevapla
  • Ziyaretçi 2 saat önce Şikayet Et
    AB farketmese bizde devam eder her araştırmayı bunlar mı yapar yav..
    Cevapla
  • Misafir 2 saat önce Şikayet Et
    yasaklamayın isteyen yaptırsın isteyen çıplak geziyor ya
    Cevapla
  • Ben de haklıyım 2 saat önce Şikayet Et
    Bir insan neden böyle aptalca bir şey takar anlayamıyorum. Allah aşkına nasıl bir katkısı oluyor acaba, bilen varsa beri gelsin.
    Cevapla
  • HHH 2 saat önce Şikayet Et
    Ayı pencesi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'deki açlık! AgriCities Başkanı Altay'dan dünyaya çağrı
Hem küfür etti hemde tekme tokat dövdü... Dehşet anları kamerada!