Ömer Muhtar gemisi Gazze’ye doğru yola çıktı

İsrail ablukasını kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla Gazze'ye gitmek için yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na Libya’dan katılan ve sağlık hizmetleri sunmak için yoğun bakım ünitesiyle donatılan Ömer Muhtar gemisi denize açıldı.

GİRİŞ 22.09.2025 07:25 GÜNCELLEME 22.09.2025 09:30
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Geminin sözcüsü Nebil Sukni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya’nın “Şehitler Günü” olarak kutladığı ve İtalyanlara karşı 20 yıl süren direnişin ardından 16 Eylül 1931’de şehit edilen Ömer Muhtar’ı anma gününde yola çıkmayı planladıklarını ancak lojistik düzenlemeler nedeniyle bunun mümkün olmadığını söyledi.

Sukni, "Şu anda tüm teçhizatımızla hazırız. Gazze’ye ulaşmaya elverişli olmayan bazı teknelerden yeni kişileri de gemimize aldık." dedi.

Gemide Gazze halkı için çadırlar, ilaçlar, yeni doğan çocuklara özel gıdalar ve her yaş grubuna hitap eden çeşitli erzak bulunduğunu aktaran Sukni, gemide eski başbakan Ömer el-Hasi’nin yanı sıra bir İskoç ve bir Kanadalı aktivist ile çok sayıda gönüllünün bulunduğunu kaydetti.

KÜRESEL SUMUD FİLOSU

Filistin ile dayanışma ve İsrail'in ablukasını kırmak için 50 kadar ülkenin desteğiyle Küresel Sumud Filosu (Global Sumud Flotilla) adıyla oluşturulan uluslararası sivil yardım filosuna bağlı tekneler, 31 Ağustos'ta İspanya'nın Barselona kentinden Gazze'ye doğru yola çıkmıştı.

İspanya'dan yola çıkan tekneler, 7 Eylül'de Tunus'a ulaşmaya başlamıştı.

DRON SALDIRISI DÜZENLENMİŞTİ

Tunus'ta bulunan Küresel Sumud Filosu'na, 8 ve 9 Eylül gecelerinde dron saldırısı düzenlenmişti.

Geçmişte Gazze'ye tek tek gitmeye çalışan gemilere İsrail müdahalelerde bulunmuş, teknelere el koyarak aktivistleri sınır dışı etmişti. Küresel Sumud Filosu, şimdiye kadar Gazze'ye doğru yola çıkan en kalabalık filo olma özelliği taşıyor.

Arapça "kararlılık" veya "sarsılmaz azim" anlamlarına gelen Sumud, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından Filistin halkı arasında baskı ve direnişi anlatan bir kavrama dönüştü. Sumud kavramı, Filistinlilerin topraklarında kalması, Filistin kimliğinin ve kültürünün canlı tutulması ile şiddet içermeyen sivil itaatsizlik gibi yollarla işgale direnip alternatif kurumlar inşa etmenin yollarının aranmasını ifade ediyor. Filistin'de zeytin ağacı ve köylü hamile kadın bu kavramı tasvir etmek için kullanılıyor.

 

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Aydın Demirtaş 3 saat önce Şikayet Et
    ömer Muhta rgöster yiğitliğini. allah yardımcın olsun
    Cevapla
  • Kafkasyali 3 saat önce Şikayet Et
    İnsaAllah muvaffak olurlar.3-5aylik çocuklardan,ihtiyar ve kadınlardan korkan aşağılık mahluklar.
    Cevapla
  • never 4 saat önce Şikayet Et
    yolunuz açık olsun İnşaAllah....
    Cevapla
  • Murat 4 saat önce Şikayet Et
    Türkiyeden de gemi gidiyor mu? Duyuruları yapılsın ki bizler de şerefle gidelim
    Cevapla
  • Ugur 4 saat önce Şikayet Et
    Turkiyeden gemi katilacakmi,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şüpheli hareketler yakalattı: Polis gizli bölmedeki uyuşturucuyu ele geçirdi
22 Eylül Pazartesi 2025 Gazete Manşetleri