Gazze için kritik gelişme! Trump-Netanyahu görüşmesi öncesi Beyaz Saray açıkladı!
Son dakika... Gazze’de acil bir ateşkes için baskıların arttığı bir dönemde Beyaz Saray, Trump’ın ikinci başkanlık döneminde dördüncü kez İsrail Başbakanı Netanyahu’yu ağırlamaya hazırlanıyor. Görüşme öncesi Beyaz Saray'dan açıklama geldi.
Son dakika...Trump, Birleşmiş Milletler (BM) 80. Genel Kurulu sırasında bir araya geldiği Türkiye ve diğer yedi Müslüman ülke lideriyle ana hatları üzerinde mutabakata vardığı yeni Gazze barış planına İsrail’in de onay vermesini istiyor. Görüşme öncesi Beyaz Saray'dan açıklama geldi.
KRİTİK GÖRÜŞMEYE DOĞRU BEYAZ SARAY'DAN FLAŞ AÇIKLAMA
ABD Başkanı Donald Trump, yeni Gazze barış planı için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşecek.
Trump-Netanyahu görüşmesi öncesi Beyaz Saray'dan flaş bir açıklama geldi.
Açıklamada 'Gazze'de anlaşmaya çok yakın' olunduğuna dikkat çekildi.
Açıklamanın devamında "Gazze ile ilgili anlaşmaya çok yakınız. İki tarafın da kabul etmesini umuyoruz" ifadelerine yer verildi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın da süreç kapsamında Katar ile görüşeceği duyuruldu.
Gazze’de acil bir ateşkes için uluslararası baskıların arttığı bir dönemde Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminde dördüncü kez İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ağırlamaya hazırlanıyor.
YENİ GAZZE BARIŞ PLANINA TEL AVİV ONAYI BEKLENİYOR!
Trump, Birleşmiş Milletler (BM) 80. Genel Kurulu sırasında bir araya geldiği Türkiye ve diğer yedi Müslüman ülke lideriyle ana hatları üzerinde mutabakata vardığı yeni Gazze barış planına İsrail’in de onay vermesini istiyor.
Görüşme, Netanyahu yönetiminin savaşı sona erdirmesi için ağır uluslararası baskı altında olduğu bir dönemde gerçekleşiyor. BM 80. Genel Kurulu sırasında başlıca Batılı ülkeler, İsrail’in itirazlarına rağmen Filistin Devleti'ni tanıyan ülkeler listesine katıldı. İsrail'e karşı spor ve kültürel alanlarda boykot çağrıları giderek artarken, Avrupa Birliği (AB) de bu ülkeye yaptırım uygulamayı değerlendiriyor.
BM DELEGELERİ NETANYAHU'YU PROTESTO ETMİŞTİ
Netanyahu, cuma günü BM Genel Kurulu’nda dünya liderlerine hitaben konuşmasına başlarken, birçok delegenin Gazze protestosu için salonu terk etmesi, İsrail Başbakanı’nı neredeyse boş bir salona hitap etmek zorunda bıraktı.
Netanyahu hakkında İsrail’de yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma davaları devam ediyor. 7 Ekim 2023’te gerçekleşen Hamas saldırılarına kadar İsrail başbakanı karşıtı sokak gösterileri ülke gündeminin en önemli konusuydu. Muhaliflerine göre, İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı askeri operasyon Netanyahu’nun aşırı sağ partilerle kurduğu kırılgan hükumetin siyasi ömrünü uzattı.
Trump yönetimi şu ana kadar Netanyahu hükümetinin arkasında durdu. Ancak ABD Başkanı Trump son dönemde yaşanan bazı olaylar karşısındaki memnuniyetsizliğini gizlemiyor. Özellikle Katar’da bu ayın başlarında Hamas müzakere delegasyonunu hedef alan İsrail hava saldırısı Washington’u bölgedeki Müslüman müttefikleri karşısında çok zor bir duruma düşürdü.
YENİ GAZZE BARIŞ PALANINI MÜSLÜMAN ÜLKELER GENEL HATLARIYLA DESTEKLİYOR
Trump, aralarında Türkiye’nin de olduğu sekiz Müslüman ülke lideri ile 80. Genel Kurul marjında düzenlediği bir yan toplantıda bir araya geldi. Görüşme sonrası bir açıklama yapan ABD Başkanı toplantı için “zirve yonunca yaptığım en önemli toplantı” ifadesini kullanarak Gazze konusunda yakında bir çözüme ulaşmayı umduğunu belirtmişti.
New York’taki bu toplantının ardından perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Trump Beyaz Saray’da bir araya geldi. İki ülke arasında uzun zamandır süren CAATSA yaptırımlarının kaldırılması, Türkiye’nin F-35 programı üyeliği, F-16 satış anlaşması ve Halk Bank davası gibi başlıkların yanı sıra toplantıda Gazze konusu da gündeme geldi. İki ülke lideri Oval Ofiste yaptıkları basın toplantısında bu hususu doğrularken fazla ayrıntı vermedi.
Ancak İsrail ve Amerikan basınına sızan bilgilere göre ABD Başkanı 21 maddelik yeni bir barış planı üzerinde çalışıyor. Yan toplantıda Türkiye ve diğer yedi Müslüman ülkenin genel hatları ile destek verdiği bu plan Filistinlilerin ülkelerini terk etmeden, Gazze’nin imarını sağlarken, Hamas’ın silahlarını bırakmasını ve tamamen tasfiyesini ön görüyor. Yine basına sızan 21 maddelik plana göre, tüm İsrailli esirler serbest bırakılacak, karşılığında da İsrail elindeki Filistinli tutsaklar özgürlüklerine kavuşacak. Washington ve Müslüman garantör ülkeler planın içeriğinin değişmesi konusunda esnek. Ancak anlaşmanın tek ve en önemli eksiği İsrail tarafının henüz anlaşmaya yeşil ışık yakmamış olması.
Bugün Washington’da gerçekleşecek Trump-Netanyahu görüşmesi bu nedenle büyük bir öneme sahip. Görüşmeden bir gün önce Amerikan Fox News haber kanalına konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD’li muhatapları ile anlaşma üzerinde çalışmaya başladıklarını söyledi.
ABD Başkanı Trump, ABD merkezli Truth Social hesabından dün yaptığı paylaşımda, "Orta Doğu'da harika şeyler için gerçek bir şansımız var." ifadesini kullandı.
Trump’ın Netanyahu’nun ziyareti öncesi yaptığı paylaşımının devamında, "Hepimiz hayatta ilk kez özel bir şey için hazırız. Başaracağız." değerlendirmesinde bulundu.
İŞTE O 21 MADDELİK BARIŞ PLANI!
Haberde, henüz Hamas'a sunulmadığı belirtilen teklifte yer alan 21 madde şu şekilde sıralandı:
"1. Gazze, komşularına tehdit oluşturmayan, radikalleşmenin ortadan kaldırıldığı, terörden arındırılmış bir bölge olacaktır.
2. Gazze, (Filistinli) halkın yararına yeniden geliştirilecektir.
3. İsrail ve Hamas bu öneriyi kabul ederse, savaş derhal sona erecek, İsrail ordusu tüm saldırılarını durduracak ve Gazze Şeridi'nden kademeli olarak çekilecektir.
4. İsrail'in anlaşmayı kamuoyu önünde kabul etmesinden sonraki 48 saat içinde, sağ ve ölü tüm İsrailli esirler iade edilecek.
5. Esirler iade edildikten sonra İsrail, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış birkaç yüz Filistinli esiri ve savaşın başlangıcından bu yana esir alınan binden fazla Gazze sakinini serbest bırakacak, birkaç yüz Filistinlinin naaşını teslim edecek.
6. Esirler iade edildikten sonra barış içinde bir arada yaşamayı taahhüt eden Hamas üyeleri affedilecek, Gazze Şeridi'nden ayrılmak isteyen üyelere ise kendilerini kabul eden ülkelere gitmek için güvenli geçiş hakkı tanınacaktır.
7. Anlaşmaya varıldığında, Gazze Şeridi'ne Ocak 2025'teki anlaşmada belirlenen miktardan daha az olmamak kaydıyla insani yardım girişi başlayacaktır. Bu kapsamda günde 600 kamyon yardım, kritik altyapının yenilenmesi ve molozların kaldırılması için gerekli ekipmanların girişine izin verilecektir.
8. Yardımlar, her iki tarafın da (Hamas ve İsrail) müdahalesi olmaksızın, Birleşmiş Milletler (BM), Kızılay ve bağımsız diğer uluslararası kuruluşlar tarafından dağıtılacaktır.
9. Gazze, halka günlük hizmetleri sağlamakla sorumlu olacak Filistinli teknokratlardan oluşan geçici bir geçiş hükümeti tarafından yönetilecektir. Hükümet, ABD'nin Arap ve Avrupalı ortaklarıyla istişare ederek kurduğu yeni bir uluslararası kuruluş tarafından denetlenecektir. Filistin Yönetimi reform programını tamamlayana kadar Gazze'nin yeniden inşası için bir finansman çerçevesi oluşturacaktır.
10. Modern Orta Doğu şehirlerinin inşasında deneyimli uzmanların bir araya getirilmesi, yatırımları çekmek ve istihdam oluşturmak amacıyla Gazze'nin yeniden inşası için bir ekonomik plan oluşturulacaktır.
11. Katılımcı ülkeler tarafından müzakere edilmiş indirimli gümrük tarifeleri ve erişim oranları ile bir ekonomik bölge kurulacaktır.
12. Kimse Gazze'yi terk etmeye zorlanmayacak, terk etmeyi seçenlerin ise geri dönmesine izin verilecek. Ayrıca Gazze sakinleri kalmaya teşvik edilecek ve orada daha iyi bir gelecek inşa etme fırsatı sunulacak.
13. Hamas, Gazze'nin yönetiminde hiçbir rol oynamayacak. Tüneller dahil olmak üzere saldırı amaçlı askeri altyapının yıkılması ve inşasının durdurulması konusunda taahhüt verilecek. Gazze'nin yeni liderleri, komşularıyla barış içinde bir arada yaşamayı taahhüt edecek.
Netanyahu'dan son dakika ateşkes açıklaması: Trump'ın teklifi...
14. Hamas ve diğer Gazze gruplarının yükümlülüklerini yerine getirmesini ve Gazze'nin İsrail'e veya kendi halkına tehdit oluşturmamasını sağlamak için bölgesel ortaklar tarafından bir güvenlik garantisi verilecektir.
15. ABD, Arap ülkeleri ve diğer uluslararası ortaklarla Gazze Şeridi'ndeki güvenliği denetlemek üzere derhal konuşlandırılacak geçici bir uluslararası istikrar gücü oluşturmak için çalışacaktır. Bu güç, uzun vadeli bir iç güvenlik organı olarak görev yapacak bir Filistin polis gücü oluşturacak ve eğitecektir.
16. İsrail, Gazze'yi işgal veya ilhak etmeyecek, İsrail ordusu, bölgede değişen güvenlik güçleri istikrarı sağlandıkça şu anda işgal ettiği toprakları kademeli olarak devredecektir.
17. Hamas bu öneriyi geciktirir veya reddederse, yukarıdaki noktalar terörden arındırılmış bölgelerde uygulanacak ve İsrail ordusu bu bölgeleri kademeli olarak uluslararası istikrar gücüne devredecektir.
18. İsrail, Katar'da gelecekte saldırı düzenlememeyi kabul eder. ABD ve uluslararası toplum, Doha'nın Gazze'de önemli arabuluculuk rolünü kabul eder.
19. Nüfusu radikalleşmeden uzaklaştırmak için bir süreç oluşturulacaktır. Bu süreç, İsrail ve Gazze'deki zihniyet ve anlatıları değiştirmek amacıyla dinlerarası diyalogu da içerecektir.
20. Gazze'nin yeniden inşası ilerledikçe ve Filistin Yönetimi reform programı uygulandıkça Filistin halkının arzusu olarak kabul edilen Filistin Devleti'nin kurulması için güvenilir bir yolun koşulları oluşabilir.
21. ABD, barış içinde bir arada yaşama için siyasi bir ufuk üzerinde anlaşmak üzere İsrail ve Filistinliler arasında bir diyalog kuracaktır."
-
Metin Güner 9 dakika önce Şikayet EtFilistin Devleti Kurulmadan , Onaylanmadan Hiç biri geçerli olmaz..Barış, Ateşkes, 1967 den beri Sözde Kağttta asılı kaldı.. zalim, kafir, siyonist, terörist israil Bütün Anlaşmaları tek taraflı olarak ihlal etti..israilin siyonist yerleşimciler verdiği, Bu güne kadar HAKSIZ YERE El koyduğu FİLİSTİNLİLERİN arazilerini ve evlerini Geri İade etmedikçe , Hesap vermedikçe Çözülmez...Beğen
-
Eninde Sonunda 23 dakika önce Şikayet EtEsas 3. Dünya savaşı nı zelenskj değil netenyahu çıkaracak...Beğen
-
mıhçı 37 dakika önce Şikayet Etsanki hamas durup dururken saldırdı. israille filistin arasına barış gücü olmalı ve israile silah satışı yasaklanmalı.Beğen
-
Amiiin 41 dakika önce Şikayet EtBirde terör örgütü yaptılar insanları yaktılar yıktılar insanları öldüren sizsiniz yuvalarını yıkan yakan hayvanlarını dahi telef eden sizken nasıl oluyorda gazzeliler terörüstü oluyor budurumda bukadar suçu işleyen işleten destek verenler ne oluyor kötüsünüz güzel insanlara nası terüs diyorsunuz hiç akıl yok sizde terörüsüsn alasısınız lanetlilerkafirler yok olun gidin İnşaallah amiiiinBeğen
-
Vatandaş 44 dakika önce Şikayet EtHepsi tam saçmalık ama 4 ve 5 çok ilginç. Filistin'in 1967 sınırlarına dönülecek şartı ne oldu? Siyoniste bu anlaşmada uyar, ama en kötü anlaşma savaştan iyidir, oraya bir türk taburu girsin hele sonrasına bakılır.Beğen