Hırvatistan'da savaş hazırlığı! Zorunlu askerlik geri getirildi
Hırvatistan Parlamentosu, 17 yıl sonra zorunlu temel askeri eğitimi geri getiren yasa değişikliğini onayladı. Yeni sistem kapsamında zorunlu askerlik hizmeti 2 ay sürecek ve erlere "temel askeri eğitim" verilecek.
Hırvatistan Parlamentosu, Avrupa’da güvenlik endişelerinin arttığı bir dönemde zorunlu askerlik uygulamasını yeniden başlatma kararı aldı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından bölgesel gerilimin yükselmesiyle gündeme gelen yasa tasarısı, parlamentoda yapılan oylamada 84’e karşı 11 oyla kabul edildi.
2 AY SÜRECEK
Yeni sistem kapsamında zorunlu askerlik hizmeti 2 ay sürecek ve erlere "temel askeri eğitim" verilecek.
2008 yılında gönüllülük esasına geçilmesiyle askıya alınan uygulama, 17 yıl sonra yeniden yürürlüğe girmiş olacak.
Hırvatistan Savunma Bakanlığı, kararın amacını "Gençlere kriz anlarında ihtiyaç duyulacak temel bilgi ve becerileri kazandırarak ulusal güvenliğe katkı sağlamak." sözleriyle açıkladı.
AVRUPA, RUSYA TEHDİDİNE KARŞI CEPHE ALIYOR
Ukrayna ile savaşı sürdüren Rusya, Avrupa ülkeleri açısından büyük tehdit olarak görülüyor. Rus İHA'larının Polonya ve Romanya sınırlarına girmesi ülkeleri harekete geçirmişti.
ABD ve Avrupa ülkeleri arasındaki güvenlik anlaşmazlıkları ülkeleri yıllar sonra yeniden askeri harcamayı artırmaya yöneltti. Birçok ülke zorunlu askerliği geri getirme kararı aldı.