İsrail'den Türkiye ve Erdoğan itirafı
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin, İsrail'e karşı yaklaşımını sadece açıklamalarla değil, "aynı zamanda İsrail'e karşı diplomatik ve ekonomik yaptırımlarla da ortaya koyduğunu" belirtti.
İsrail Dışişleri Bakanı Saar, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Saar, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) ajanslarına karşı adımlarının ele alındığı danışma görüşünde, Tel Aviv yönetiminin Gazze'de BM ajanslarını desteklemesi yönündeki kararına karşın, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile "kesinlikle çalışmayacaklarını", uluslararası yargının kararlarını kabul etmeyeceklerini vurguladı.
ERDOĞAN VE TÜRKİYE İTİRAFI
Gazze'de konuşlanacak uluslararası askeri güce Türkiye'nin katılma ihtimaline ilişkin soruyu yanıtlayan Saar, "(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan liderliğindeki Türkiye, İsrail'e karşı yaklaşımını sadece olumsuz açıklamalarla değil, aynı zamanda İsrail'e karşı diplomatik ve ekonomik yaptırımlarla da ortaya koydu." dedi.
İSRAİLLİ FİRMA İFLAS ETMİŞTİ
İsrail'in Gazze'ye saldırıları öncesinde gelirinin yüzde 70'ini Türkiye pazarından sağlayan demir çelik ihracat-ithalatçısı Shaul Gueta şirketi, Türkiye'nin getirdiği ticaret yasağı nedeniyle iflas etmişti.
İsrail basınına yansıyan haberlere göre şirket, Türkiye'nin ticaret yasağının ardından 105 milyon yeni İsrail şekeli (32 milyon dolardan fazla) borçlanmıştı.
İsrail'in Beerşeva (Birüssebi) Bölge Mahkemesi, bankalara ve banka dışı kredi kuruluşlarına 32 milyon dolardan fazla borçlanan şirketin faaliyetlerini durdurarak kayyum atanması kararını vermişti.
AB'Yİ SUÇLADI
Filistin Yönetimi'nin, anlaşma kapsamında serbest bırakılan Filistinlilere ödeme yaptığını savunan Saar, AB'nin Filistin Yönetimi'ni sorumlu tutmak yerine "aklayarak" destek olduğunu ileri sürdü.
Saar, İsrail ordusunun Gazze'de işgal ettiği bölgelerden çekilmesinin "Hamas'ın silahsızlanmasına bağlı olduğunu" iddia ederek bunun ardından anlaşmadaki yükümlülükleri gereğince Gazze'den çekilmeyi gerçekleştirebileceklerini dile getirdi.
BATI ŞERİA'YI İLHAK YASASI MECLİS'TEN GEÇMEYECECEK
İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria'yı ilhak etmesi yasa tasarısının İsrail Meclisi'nde ön oylamada onaylanmasına değinen Saar, tasarının muhalefet tarafından getirildiğini iddia etti. Saar, tasarının, ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance'in İsrail ziyareti sırasında Meclis'e getirilmesinin "ne akıllıca ne de sorumlu olduğunu" söyledi.
Saar, hükümetin bu adımı desteklemeyeceğini, dolayısıyla İsrail'in Batı Şeria'yı ilhakı yasa tasarısının Meclis'ten geçmeyeceğini kaydetti.
Öte yandan, Saar, İsrailli iş insanlarıyla bugüne kadar Macaristan'a en büyük ticari delegasyonla geldiğini, heyetinin Macar mevkidaşlarıyla bir araya geleceğini ve 150'den fazla iş görüşmesi yapacağını aktardı.
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 22 Ekim'de İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarına yönelik kısıtlamalarının hukuki sonuçlarını değerlendirdiği danışma görüşünde, İsrail'in Gazze'de insani yardımların sivillere ulaştırılmasının sağlanmasından sorumlu olduğunu, İsrail'in bu yükümlülüklerini yerine getirmediğini, İsrail'in BM ile işbirliğini sonlandırma ve UNRWA'yı kısıtlama yetkisine sahip olmadığı, UNRWA'yı desteklemesi gerektiği görüşünü belirtmişti.
İsrail Meclisi, 28 Ekim 2024'te UNRWA'yı İsrail'de yasaklı kuruluş olarak ilan eden yasayı kabul etmişti. Bu karar karşısında 1949'dan beri faaliyet gösteren UNRWA'nın faaliyetleri kısıtlanmıştı.
-
Karatepe 1 ay önce Şikayet EtMacaristan Türk Dünyasının içindeki İsrailin Truva atıdır. Dikkat edilmelidir.Beğen
-
Misafir 1 ay önce Şikayet Etturkiye macaristana da ambarga uygulamalı israile desteginden dolayıBeğen Toplam 2 beğeni
-
Ziyaretçi 1 ay önce Şikayet Etİsrail, ABD ve AB mallarına, boykota devamBeğen Toplam 13 beğeni
-
Cenk 1453 1 ay önce Şikayet EtBaşlarınız gövdelerinize ağır geliyormuş . Bizden günah gittiBeğen Toplam 7 beğeni
-
HIDIR BUDUR 1 ay önce Şikayet EtAZEBAYCAN ? ; “Karabağ savaşında İsrailin faydasını gördüm” hissiyle ve "Ülkemin içinde Kürtler, Türkler, Yahudiler var ve arasında ayrım yapmam" kılıfında Azerbaycan " İSRAİL SOYKIRIMINA" sessiz !? Can Gardaşımız ama Bizler Suriye’de / ikinci İsrail "PYD bölgesi" vs ile uğraşırkennnn ; İsrail sağlam yerlere temel atmış anlaşılan.(Ukrayna? Azerbaycan?)Beğen Toplam 6 beğeni