ABD hava sahası her an kapanabilir: Kaosun boyutu korkunç seviyede!

ABD'de hükümetin kapalı olması havacılık sektörünü vurdu. Havalimanı kontrolörlerinin işe gelmemesi nedeniyle ABD'de hava sahası kapanma noktasına geldi.

GİRİŞ 04.11.2025 21:46 GÜNCELLEME 05.11.2025 08:36

Bloomberg'in haberine göre, Ulaştırma Bakanı Sean Duffy, gerekli görülmesi halinde ABD hava sahasının tamamen kapatılabileceğini açıkladı.

"Eğer uçuşların güvenli olmadığını düşünürsek hava sahasını kapatırız. Şu anda o noktada değiliz ama sistemde daha fazla risk var" dedi.

Hükümetin 34 gündür kapalı olması nedeniyle hava trafik kontrolörleri maaş alamadan çalışıyor. Uzayan kriz, yolcu güvenliğini ve hava taşımacılığını ciddi biçimde etkiliyor.

"HER GEÇEN GÜN DAHA AZ GÜVENLİ HALE GELİYOR"

Ulusal Hava Trafik Kontrolörleri Derneği Başkanı Nick Daniels, CNN’e yaptığı açıklamada, "Bu durumun devam ettiği her gün sistem bugün olduğundan daha az güvenli hale geliyor. İşe gitmemiz gerekiyor ama kirayı nasıl ödeyeceğimi düşünmeden konsantre olamıyorum" dedi.

UÇUŞLAR YAVAŞLATILDI, RİSK ARTTI

Ulaştırma Bakanı Sean Duffy, artan gecikmelerin kontrollü bir yavaşlatma sonucu olduğunu belirtti. "Kapanma olduğunda sistemde kesinlikle daha fazla risk var." şeklinde konuştu.

Hükümetin kapanması nedeniyle maaş alamayan kontrolörlerin bir kısmı ikinci işlerde çalışmaya başladı. Chicago, Denver, Houston ve Newark gibi büyük şehirlerdeki uçuş programlarını doğrudan etkiledi.

"SİSTEM GÜVENLİ AMA ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK TEHLİKEDE"

ABD Seyahat Derneği Başkan Yardımcısı Erik Hansen, hava ulaşımında güvenliğin değil ama öngörülebilirliğin kaybolduğunu söyledi.

"Sistem güvenliği asla riske atılmaz ama Amerikalıların istedikleri yere zamanında ulaşma kabiliyeti tehlikede" dedi.

ABD Ulaştırma Bakanı Sean Duffy

Embry-Riddle Üniversitesi’nden havacılık uzmanı Mike McCormick, kontrolörlerin yorgunluk ve stres nedeniyle hata riskinin arttığını belirtti:

"Eğer kontrolör görevini yüzde yüz yerine getiremeyecek durumdaysa, evde kalmak sistemin güvenliği için daha doğru bir adım."

TSA KUYRUKLARI UZADI, YOLCULAR İSYANDA

Houston’daki Bush Intercontinental Havalimanı’nda güvenlik kuyrukları üç saate kadar uzadı. Terminalde yaşanan yoğunluk, personel eksikliği nedeniyle kaosa dönüştü.

Eski TSA Güvenlik Direktörü Keith Jeffries, uçmanın hâlâ güvenli olduğunu ancak sistemin "domino etkisi" yaşadığını söyledi:

"Ön saflarda çalışanlar faturalarını nasıl ödeyeceğini düşünürken tehlikeli eşyaları fark etmek zorlaşıyor. Uçmak güvenli ama stres artıyor."

"HÜKÜMETİ AÇIN, HEMEN!"

Sendika liderleri, çözümün açık olduğunu belirtiyor: Kongre’nin kapatmayı bitirmesi ve çalışanlara maaşlarını ödemesi.
Nick Daniels, "Mesajımız basit. Hükümeti açın ve bunu hemen yapın" dedi.

ABD tarihinin en uzun hükümet kapanması rekoru 2019’da 35 gün sürmüştü. Mevcut kapanma birkaç gün içinde bu rekoru aşmak üzere.

Enes Kılıç Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Enes Kılıç

Editör Hakkında

YORUMLAR 76
  • Cumhurun avukatı 1 gün önce Şikayet Et
    Tarihinde 100 milyon insanı Irak Suriye Afganistan ve PKK ile Türkiye de yaklaşık 5 milyon müslümanı katletti soykırımcı İsrail destekçisi katil ABD
    Cevapla
  • Emin bey 1 gün önce Şikayet Et
    Müjdeli haberleri uzun zamandır bekliyorduk. Müslüman çocukların ahı daha bitmedi.
    Cevapla
  • Serhatli 1 gün önce Şikayet Et
    Satılmış Arap şeyhleri ayağa kaldırır başka türlü krallıkları devam etmez sanirlarki Amerika bu izi koruyacak dizinde sonuz gerir krallar heseyin bir sonu var
    Cevapla
  • Vatandaş 1 gün önce Şikayet Et
    Araplar Amerikanın can damarı. Eğer Arap petrol zengini ülkeler olmasaydı Amerika olmazdı. Dolayısıyla günahın büyüğü Araplarda
    Cevapla
  • Serhatli 1 gün önce Şikayet Et
    Somurun dünyayı sonunuz hüsran inşallah Allah amerikayi İsrail'i Yahudileri yerle yeksan eylesin,Nuh tufanı gibi inşallah Amerika'da yerle yeksan olur
    Cevapla
  • Cumhurun avukatı 1 gün önce Şikayet Et
    Allah cc zaten cezasını verecek Önemli olan bizim bu dünyada intikamlarımızı hemen almamızdır
    Cevapla
  • Ümit 54 1 gün önce Şikayet Et
    Güzel haberler bunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İslam Memiş tarih verdi: Gram altında hedef 8 bin 800 TL!
Berlin'den Türk savunma sanayine yoğun ilgi! "Almanya Türk İHA'ları satın almalı"