Trump duyurdu: Kazakistan İbrahim Anlaşmaları'na katılıyor!

ABD Başkanı Donald Trump, Kazakistan'ın Abraham Anlaşmaları'na resmen katılmayı kabul ettiğini ve imza töreninin kısa sürede yapılacağını açıkladı.

GİRİŞ 07.11.2025 08:32 GÜNCELLEME 07.11.2025 10:27

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da düzenlediği akşam yemeğine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katıldı.

Devlet başkanları nezdinde 2023'ten sonraki ikinci ABD-Orta Asya Zirvesi olan toplantının açılışında konuşan Trump, Abraham Anlaşmaları'nın Orta Doğu ve diğer bölgeler için önemli olduğunu söyledi.

Trump, "Kazakistan'ın resmi olarak (anlaşmaya katılmayı) kabul ettiğini bildirmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu resmi bir haber. Yaklaşık 15 dakika önce, güçlü bir lideri olan muazzam bir ülke, resmi olarak Abraham Anlaşmaları'na katıldı. Bu büyük bir onur. Sizinle birlikte olmak gerçekten büyük bir onur." şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından da bir açıklama yapan Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de bir telefon görüşmesi yaptığını ve Kazakistan'ın Abraham Anlaşmaları'na katılmasına ilişkin resmi imza töreninin kısa süre içinde gerçekleştirileceğini belirtti.

100 MİLYAR DOLARI AŞAN ANLAŞMA!

ABD Başkanı Donald Trump, varılan ticaret ve ekonomi anlaşması uyarınca Özbekistan’ın ABD’deki kilit sektörlerden 3 yıl içinde yaklaşık 35 milyar dolarlık, 10 yıl içinde ise 100 milyar doları aşkın alım ve yatırım yapacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, kendisine ait Truth sosyal medya platformu üzerinden yaptığı paylaşımda Özbekistan ile ticaret ve ekonomi anlaşmasına varıldığını duyurdu. Anlaşmadan büyük bir heyecan duyduğunu ifade eden Trump, "Özbekistan önümüzdeki 3 yıl içinde kritik mineraller, havacılık, otomotiv parçaları, altyapı, tarım, enerji ve kimya, bilgi teknolojileri ve diğer kilit Amerikan sektörlerinden yaklaşık 35 milyar dolar tutarında alım ve yatırım yapacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde ise bu rakam 100 milyar doları aşacak" açıklamasında bulundu. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e teşekkür eden Trump, iki ülke arasında uzun ve verimli bir ilişki kurmak için sabırsızlandıklarını da sözlerine ekledi.

30 YILLIK İLİŞKİLERDE YENİ BOYUT

Kazakistan, İsrail ile 1990’lardan bu yana diplomatik ilişkilere sahip. Bu nedenle karar, iki ülke arasında bir barış anlaşmasından ziyade, ilişkileri daha üst düzeye çıkaran stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.

ABD'YLE KRİTİK MİNERALLER ANLAŞMASI

Kazakistan aynı gün ABD ile kritik mineraller konusunda bir iş birliği anlaşması da imzaladı. Anlaşma, Tokayev’in huzurunda Kazakistan Sanayi ve İnşaat Bakanı Yersayin Nagaspayev ile ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick tarafından imzalandı. Anlaşma, iki ülke arasında ticaret ve yatırımların artırılmasını ve özellikle stratejik sektörlerde iş birliğinin genişletilmesini hedefliyor.

Tokayev ziyaret kapsamında ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Güney ve Orta Asya Özel Temsilcisi Sergio Gor ile bir araya geldi. Görüşmelerde bölgesel gündemin temel başlıkları ele alındı ve iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin ivme kazandığı vurgulandı.

Kazak lider, ABD ile ekonomik ortaklık, yatırım ve ticaret alanlarında ilişkilerin daha da derinleştirilmesi gerektiğini belirterek, bu tür iş birliklerinin istihdam yaratacağını, sanayileşmeyi destekleyeceğini ve yenilik odaklı büyümeyi teşvik edeceğini ifade etti.

Tokayev ayrıca Kazakistan’ın ABD ile her düzeyde aktif siyasi diyalogu sürdürme kararlılığını yineleyerek, iki ülke arasındaki çok yönlü ilişkileri geliştirmek için yapıcı iş birliğini devam ettirmeye hazır olduklarını söyledi.

İBRAHİM ANLAŞMALARI

İbrahim Anlaşmaları, Trump’ın ilk başkanlık döneminde Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas’ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesiyle 2020’de başlamıştı. Bu anlaşmalar, “bölgesel iş birliğini” ve “dinler arası hoşgörüyü teşvik etmeyi” amaçlıyor.

ABD yönetimi, Kazakistan’ın katılımıyla anlaşmaların yeniden ivme kazanacağını ve Müslüman çoğunluklu ülkeler arasında “İsrail’le diyalog kapısının daha da genişleyeceğini” umuyor.

KAYNAK: İHA, AA
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 34
  • Yg43 9 dakika önce Şikayet Et
    Allah doğru yola cevirsin. Dönmezler se hepsinin dağılıp parçalanmasını dilerim
    Cevapla
  • Misafir 15 dakika önce Şikayet Et
    Kardeş dediklerimiz kardeş gibi değiller.Bunlardan bir cacık olmaz.
    Cevapla
  • Misafir 19 dakika önce Şikayet Et
    Dünyanın yöneticilerini tanıyın ırkıyla değil dini ile sorgulayın gerçek müslümanla münafık ve kafirler ayrı şeyler
    Cevapla
  • Hasan elçin 26 dakika önce Şikayet Et
    Hırsız içerden olursa kapı kilit tutmaz. Parçala böl yut. Aynı taktik. Basit çıkarlara aldanan yanar
    Cevapla
  • Çelik 49 dakika önce Şikayet Et
    Yeryüzünde tek ve gerçek Türk Türkiyedir. Diğerleri kabile devletleri onlardan Türk olmaz Azerbeycandan Türk hiç olmaz sürekli İsrail’i destekliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan duyurdu: 32 bin 845 trafik levhası kaldırıldı!
Türkiye'nin büyük sorununu çözecek 2 tesis! Kanada ile imzalar atıldı