Putin Esad'ı terk etmeye nasıl ikna oldu? Detaylar ortaya çıktı
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Rusya'nın Beşar Esad rejimine desteğinin kesilmesine ikna edilme sürecini tüm detaylarıyla anlattı.
HABER7
Suriye'de Beşar Esad rejiminin devrilerek yeni Suriye hükümetinin kurulmasının ardından uzun yıllar boyunca rejimi ayakta tutmaya çalışan Rusya'nın Esad'a desteğini nasıl kestiği ve terk ettiği merak konusu olmuştu. Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Suudi Arabistan'a ait İngiltere merkezli Al Majalla dergisine verdiği röportajda merak edilen soruyu cevapladı.
BAB EL-HAVA SINIR KAPISI'NDA KRİTİK GÖRÜŞME
Şeybani, rejime karşı savaşın etkisini artırdığı dönemde Rusya'dan çok üst düzey bir isimle görüşme yapmaya başladıklarını bu kişinin kendilerine sanki Vladimir Putin'le konuşuyormuş gibi hissettirdiğini söyledi. Söz konusu görüşmenin ardından Bab el-Hava Sınır Kapısı'nda Rus bir yetkiliyle yüz yüze görüşme sağladıklarını belirten Şeybani, bu görüşmenin ardından her şeyin değiştiğini belirterek aracı kişinin kendilerine "Putin açıklamayı okudu ve beğendi. Mesajı aldık ve ne anlama geldiğini anladık." dediğini iletti.
Bab El-Hava Sınır Kapısı'nda Ruslarla yapılan kritik görüşmede Suriye tarafının zafer kazanmış bir yerden konuşmadığını ifade eden Şeybani, 'Biz Suriye halkıyız ve değişimi seçtik. Rusya'nın rejimle ittifakı bir hataydı, ancak hatalar düzeltilebilir. Bu pozisyon gözden geçirilebilir ve ortaklık yeniden kurulabilir; güvenilmez bir rejimle değil, bir ulus ve halkıyla.' mesajını kendilerine ilettiklerini söyledi.
RUSYA'YI İKNA CÜMLESİ
Rusların Beşar Esad'ı terk etmeye ikna etmede en büyük etkeni de açıklayan Şeybani, Rusların Suriye'ye hizmet etmesi durumunda Suriye'deki askeri varlığının kalabileceğinin iletilmesi olduğunu ifade etti.
Şeybani Ruslara "Beşar Esad'ı devirmek, Rusya'nın Suriye'den ayrılması anlamına gelmez. Anlamı açık ve net bir kilit ifadeydi: 'Geleceğinizi Beşar'a bağlamayın. O geçicidir. İnşa edebileceğiniz bir hükümet var." sözlerini söylediğini ve ondan sonra Rusların Esad rejimini terk ettiği belirtti.
Şeybani, Ruslara rejime oyunun bittiğini iletmelerine yardımcı olmalarını bile istediklerini söyledi.
"RUSLAR ÇEKİLİYORSA GELİYORLAR"
Rusların kendilerine yönelttiği 'Şam'a ne kadar sürede ulaşacaksınız?' sorusuna '48 saat' şeklinde cevap vermesinin ardından Rusların Şam'dan çekilmeye başladığını söyleyen Şeybani, o saatten sonra her şeyin değiştiğini belirterek şu ifadeleri kullandı;
Bunu duyunca Şam'daki varlıklarını çekmeye başladılar. Onları kim gördü? Kim fark etti? Beşar'ın adamları. Bu onların çöküşünü tetikledi. Ruslar çekiliyorsa, bizim geleceğimizi biliyorlardı demektir. O sırada biz hala Hama'daydık.
HAKAN FİDAN: KONUŞTUK
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan geçmişte uluslararası bir basın kuruluşuna Beşar Esad'ın devrilmesi sırasında Rusya'nın olaydan nasıl uzak tutulduğunu tek kelime ile anlatmıştı. Fidan, yabancı gazetecinin kendisine yönelttiği "Rusya Esad rejiminin başlıca destekçilerinden biriydi. Rusya'yı Esad'dan vazgeçmeye nasıl ikna ettiniz?" sorusuna "Konuştuk" şeklinde cevap vermişti.
Fidan'ın Rusya sorusuna verdiği cevap uluslararası medyada gündem olmuştu.
-
Mert 16 dakika önce Şikayet EtBir gün Putin Suriye’de Rus Askerlerini ziyaret etmişti . Esad Rus generalin arkasında putine doğru yönelince Rus general hemen Esad’ı kolunu önüne uzatarak engelledi ! Tabi bir insan orada yer yarılsa yerin dibine girse ondan daha iyiBeğen
-
Amir 39 dakika önce Şikayet Etİsrail istedi demiyorBeğen Toplam 2 beğeni
-
Emmi 6 dakika önce Şikayet EtSoruyu sorarken cevabını düşün madem öyle İsrail neden istedi Esad la gayet iyi anlaşıyorlar dı tıkır tıkır planı işliyor du o zaman sormazlar mı adama Esad dan sonra neden sürekli suriye ye saldırıyorBeğen
-
Uzman çavuş 45 dakika önce Şikayet EtAmerikalılardan İsrail’den aldıkları talimatı söylemiyor. Rusya ve Esad’ın işi saten bitmişti Sdg sırtını Ruslara dönünce çıkmak zorunda kaldılar Amerika’da 48 saat zaman verdi Esad da o ara Rusya’ya kaçtı gitti Suriye şu an tamamen Amerika İsrail’in kuklası durumunda zamanı gelince mursi gibi atarlar kodese okur biterBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 9 dakika önce Şikayet EtUz man Nusayri-İrancı....Beğen
-
sfafds 1 saat önce Şikayet Etee hani nerede rusya?? lazkiyede tıkıştılar şuan, israil golan tepelerini ele geçirdi!Beğen Toplam 1 beğeni
-
Metin 1 saat önce Şikayet EtHiç eğip bükmeyin. Rusya Suriyede şamarı yedi. Kovulması gerekirBeğen Toplam 5 beğeni