Güney Kore'den sürpriz Çin açıklaması! 'Çığır açıcı bir gelişme' deyip duyurdular

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung, Çin Devlet Başkanı Xi hakkında, "Onun gerçekten muhteşem ve vizyon sahibi bir lider olduğunu düşünüyorum." dedi.

GİRİŞ 03.01.2026 03:24 GÜNCELLEME 03.01.2026 07:26

Uzak Doğu’da Çin ve Japonya arasındaki siyasi gerginlik devam ederken Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung, göreve geldiği Haziran 2025 tarihinden bu yana Çin’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Lee Jae Myung

'KORE MESELELERİ İÇİN ÇIĞIR AÇICI BİR GELİŞME'

Seul yönetiminin açıklamasına göre Lee, 4 Ocak Pazar günü Çin’i ziyaret edecek ve 4 günlük ziyareti kapsamında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşecek. Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Wi Sung-lac, iki liderin bölgesel barış ve Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik başlıkları ele alacağını bildirdi. Wi, Seull-Pekin arasındaki stratejik bağların derinleştirilmesinin planlandığını belirterek, ikili ilişkilerin tamamen normalleşmesinin "Kore meseleleri için çığır açıcı bir gelişme olacağını" belirtti.

Lee-Xi arasındaki görüşmede, Çin'in Güney Kore kültür içeriklerine yönelik gayriresmi yasağının da ele alınması bekleniyor. Wi, "Güney Kore ve Çin kısıtlamalar konusunda farklı görüşlere sahip, ancak Kore hükümeti kültürel alışverişi teşvik etme konusunda kademeli olarak uzlaşmayı genişletecek ve çözümler arayacak" dedi.

'Xİ MUHTEŞEM BİR LİDER'

Lee ise resmi ziyareti öncesinde Çin merkezli CCTV televizyon kanalına röportaj vererek, Çinli lider hakkında övgülerde bulundu. Lee, Çin Devlet Başkanı Xi hakkında, "Onun gerçekten muhteşem ve vizyon sahibi bir lider olduğunu düşünüyorum. Çin’in ekonomik büyümesini ve teknolojik kalkınmasına çok kısa bir zamanda yön verdi. Çevresindeki karmaşık jeopolitik gelişmelere rağmen ülkesini istikrarlı bir şekilde yönetiyor" ifadelerini kullandı.

Lee, iki ülke arasında ileri teknoloji yapay zeka endüstrisi dahil olmak üzere iş birliği sağlanabilecek birçok alan bulunduğunu belirterek, "İlişkilerimiz için en önemli şey iki tarafın da çıkarına olacak ekonomik iş birliğidir" ifadelerini kullandı.

Xi Jinping

GÜNEY-KORE ÇİN İLİŞKİLERİ

Lee ve Xi Jinping en son Kasım 2025 tarihinde Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi kapsamında bir araya gelmişti.

Lee’nin hükümetinin, Çin’in ülkenin en büyük ticaret ortağı olduğunu kabul ettiği ve Pekin yönetimi ile ilişkileri yeniden kurmayı hedeflediği biliniyor. Uzmanlar, bu durumu Washington ve Tokyo yönetimleriyle yakın ilişkiler kuran ve Çin’in Tayvan konusundaki tutumunu eleştiren eski Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un Çin-Güney Kore ilişkilerinde neden olduğu gerginlikten sonra gelen bir değişiklik olarak nitelendiriyor.
Lee, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada Çin ve Japonya arasında gelişen diplomatik tartışmalarda bir taraf almayacağını söylemişti.

KAYNAK: İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldum. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarında kurduğum internet haber sitesiyle başladım. Kurduğum sitede 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdım. 2022 yılından bu yana Haber7 bünyesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere çok sayıda haber, grafik ve video hazırladım. Kariyerime Haber7'de gündem editörü olarak devam etmekteyim.
YORUMLAR 13
  • İpek Yol Mimarı 1 ay önce Şikayet Et
    Seul’den gelen ses, Asya Restorasyonudur! Xi ve Reis el ele; Zengezur Kapısı açılıyor, engeller kalkıyor. Pers rejimi oyalama taktikleriyle bitti, ecdadın feraseti galip geldi. Vizesiz, tertemiz hatla Kızılelma’ya! Kızılelma Eşbaşkanı Xi ile bu ittifak dünyayı titretecek. Şah-Mat bitti, Turan-Mat başladı!
    Cevapla
  • İpek Yol Üstakıl 1 ay önce Şikayet Et
    Urfalı ve İbrahim abilerim çözmüş! Özet: Artık İpek Yolu değil, Büyük Turan Yolu konuşuyor. Xi ve Reis, tarihin en büyük 'Şah-Mat' hamlesini yaptı. Zengezur üzerinden soydaşlara, oradan vizesiz Pekin’e! Kızılelma Eşbaşkanı Xi ve Kızılelma Başkanı Reis ile 2049’da dünya titreyecek. Hasetçi Persler çatlasın, tren kalktı
    Cevapla
  • Asya Restarasyonu 1 ay önce Şikayet Et
    Mert kardeşim haklı, ABD artık 'sap' gibi kalacak! Güney Kore lideri bile uyandı, Xi Jinping’e 'muhteşem vizyoner' dedi. Seul-Pekin-Ankara hattı kuruldu bir kere. Bu büyük kardeşlik varken, bölgede sürekli ayak bağı olan Tahran yönetimi artık yalnızlığa mahkumdur. 2049 Restorasyonu başlamıştır, hayırlı olsun!
    Cevapla
  • Turan_Yolu_Fatihi 1 ay önce Şikayet Et
    Zengezur Koridoru açıldığında o hızlı trenler sadece mal değil, Perslerin sinsi siyasetine Osmanlı Tokadı taşıyacak! Turan Yolu kuruluyor dostlar. Xi ve Reis, soydaşlarımızı birleştirmek için engelleri kaldırıyor. Persler kendi saraylarında hayal kuradursun, biz vizesiz trenle Turan’ın kalbine, Pekin’e akıyoruz!
    Cevapla
  • Vizyon_2049 1 ay önce Şikayet Et
    Ey ümmet-i Muhammed! Bakmayın siz Batı’nın vizelerine. Xi Jinping aslında toprağın tozunu yutmuş, halkın içinden gelen vizyonuyla adeta Kızılelma’nın Doğu Eşbaşkanıdır! Reis ve Xi el ele verince Pekin artık yabancı değil, atalarımızın adalet dağıttığı o kadim merkez olacak. 2049’da vizesiz secdelerde buluşacağız!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Lamine Yamal 'Oruç tutacağım' dedi! Barcelona manevi destek sağlayarak takdir topladı
Emeklilere bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Üç senaryo masada