İsrail'den esirlere sistematik işkence! Hamas: "Dünya harekete geçmeli!"

İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin insanlık dışı koşullarla karşı karşıya olduğunun altını çizen Hamas bunun tam anlamıyla bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak acil harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

GİRİŞ 19.01.2026 12:55 GÜNCELLEME 19.01.2026 15:28
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Hamas, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin ağır yaşam koşulları ve sistematik işkencelere maruz kaldığını belirterek, uluslararası topluma acil harekete geçme çağrısında bulundu.
  • Açıklamada, fiziksel ve psikolojik baskılar, tıbbi ihmal, aile ziyaretlerinin engellenmesi ve açlık gibi ihlallerin yaşandığı vurgulandı.
  • Uluslararası kuruluşların, Filistinli esirlerin koşullarını yerinde incelemesi ve İsrail'in uluslararası hukuk kurallarına uymaya zorlanması gerektiği ifade edildi.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin sistematik işkence, kötü muamele ve ağır yaşam koşullarıyla karşı karşıya olduğu belirtilerek, "Dünya, onları desteklemek ve acılarını sona erdirmek için acil harekete geçmelidir." ifadelerine yer verildi.

HAMAS'TAN ULUSLARARASI TOPLUMA ACİL ÇAĞRI

İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin maruz kaldığı uygulamaların insanlığın vicdanını sarsacak boyutta olduğu vurgulandı.

Söz konusu uygulamalar arasında fiziksel ve psikolojik baskı, kasıtlı tıbbi ihmal, aile ziyaretlerinin engellenmesi, kısıtlamalar ve açlığın öne çıktığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplum ve ilgili insan hakları kuruluşlarına "Filistinli esirler konusundaki sessizliğin sona erdirilmesi, ihlallerin durdurulması için harekete geçilmesi ve İsrail yönetiminin uluslararası hukuk ve Cenevre Sözleşmeleri'ne uymaya zorlanması" çağrısında bulunuldu.

ESİRLERİN DURUMU İÇİN YERİNDE İNCELEME TALEBİ

Açıklamada ayrıca, uluslararası kuruluşların İsrail hapishanelerini kısıtlama olmaksızın ziyaret ederek Filistinli esirlerin koşullarını yerinde incelemesi talep edildi.

Filistinli kaynaklara göre, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin sayısı 9 bin 300’ü aşarken, bunların 3 bin 385’ini "idari tutuklular" oluşturuyor.

İsrail’in 8 Ekim 2023'te Gazze'ye başlattığı saldırılarla eş zamanlı olarak, özellikle Gazze'den alıkonulan esirlere yönelik ihlallerin açlık, işkence, cinsel saldırı ve tıbbi ihmal yoluyla arttığı ifade ediliyor.

Son dönemde serbest bırakılan ve vücutlarında işkence ve açlık izlerini taşıyan Filistinliler, İsrail hapishanelerindeki ağır koşulları ve bazı tutukluların maruz kaldıkları kötü muamele nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını aktarıyor.

KAYNAK: AA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 35
  • İhsan 4 hafta önce Şikayet Et
    Müslüman ülke yönetimleri adım atmıyorsa müslümanların kendi arasında örgütlenip oraya müdahale etmesi gerekir üstelik herhangi bir engel de yok , ama bu da yok maalesef
    Cevapla
  • Bey 4 hafta önce Şikayet Et
    Ya Rabbim! Yalvarırım tez zamanda İsrail'i kahruperişan et
    Cevapla
  • Misafir 4 hafta önce Şikayet Et
    Aradığınız İslâm Alemine ulaşılamıyor...
    Cevapla
  • Misafir 4 hafta önce Şikayet Et
    Müslümanlar mal, varlık ve zevk peşinde, uyuşturulmuşlar ...
    Cevapla
  • Yunus 4 hafta önce Şikayet Et
    Önemli bir konu aynı şekilde üzerine gidilmesi gerekiyor tüm yöneticilerin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İtalya'nın en ünlü gazetesi Juventus'a tepkili! Attıkları manşette Galatasaray övgüsü
İsrailli bakan kadın askerleri aşağıladı: Ordu birbirine girdi: Zarar veriyorsunuz...