Almanya'dan dikkat çeken açıklama: ABD'ye karşılık veririz!
Almanya Başbakanı Merz, Trump'ın Grönland nedeniyle ek tarife uygulama kararına ilişkin "ABD ile bir ticaret kavgası istemiyoruz. Ancak uygun olmadığını hissettiğimiz gümrük vergileriyle karşı karşıya kalırsak, karşılık vermek durumdayız."
Almanya Başbakanı Merz, lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Trump'ın 8 Avrupa ülkesine ek tarife uygulama kararına ilişkin görüşlerini paylaştı.
Gümrük vergisi tehdidi ortaya çıktığından beri bundan etkilenen ülkelerle çok yakın bir diyalog içinde olduğunu belirten Merz, bu anlaşmazlıkta mümkün olduğu kadar gerilimin artmasını önleme konusunda hemfikir olduklarını aktardı.
Davos’ta bu hafta konuyla ilgili görüşmeler yapacağını aktaran Merz, 21 Ocak Çarşamba günü Trump ile tekrar görüşmeye çalışacağını dile getirdi.
Merz, bu sorunu birlikte çözmeyi istediklerini vurgulayarak, “Amerikan hükümeti, bizim de tepki verebileceğimizi biliyor. Bunu istemiyorum, ancak gerekli olduğunda elbette Avrupa'daki ve Alman ulusal çıkarlarımızı koruyacağız." değerlendirmesinde bulundu.
AMERİKAN TÜKETİCİLERİ GÜMRÜK VERGİLERİNİN ETKİLERİ HİSSEDİLİYOR
Gümrük vergilerinin kimseye fayda sağlamadığını ve herkesin zararına olduğunu ifade eden Merz, "Amerikan tüketicileri gümrük vergilerinin etkilerini hissediyor. Amerikan ekonomisi, hükümetin bir yıl önce tahmin ettiği kadar iyi yürümüyor. Benim değerlendirmeme göre, bu biraz da gümrük politikasından kaynaklanıyor.” şeklinde konuştu.
Gerilim istemediklerini yineleyen Merz, “ABD ile bir ticaret kavgası istemiyoruz. Ancak uygun olmadığını hissettiğimiz gümrük vergileriyle karşı karşıya kalırsak, karşılık vermek durumdayız.” dedi.
ABD Başkanı Trump’ın bir yıldır görevde olduğuna işaret eden Alman Başbakan, “12 aylık deneyimimizden biliyoruz ki, Trump sürekli gümrük vergileriyle tehdit ediyor, çoğu zaman bunları yürürlüğe koyuyor, ancak çoğu zaman da onunla yapılan görüşmeler ve müzakereler sonucunda buna (vergilere) mesafe koyuyor. Göreve geldiğimden beri son sekiz ayda izlediğim strateji bu ve aynı şekilde devam edeceğim.” diye konuştu.
"ÇÖZÜM BULMAK İSTİYORUZ"
Merz, Fransa ile yakın koordinasyon içinde olduklarını belirterek, Fransa’nın Amerikan gümrük vergilerinden Almanya’dan daha farklı bir şekilde etkilendiğini, bu yüzden Fransız hükümetinin ve Fransa Cumhurbaşkanının bu konuda zaman zaman daha sert tepki vermek istemesini anlayabildiğini anlattı.
Yine de Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nden önce ortak tutum bulmaya çalışacaklarını belirten Merz, "Elimizde araç ve gereçler var. Bunları kullanmak istemediğimiz konusunda hemfikiriz. Ancak kullanmak zorunda kalırsak, kullanacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Gümrük vergilerinin genellikle malların ithal edildiği ülkede ödendiğini belirten Merz, "Bu durumda, Amerikalı tüketiciler gümrük vergilerini ödeyeceklerdir. Ancak bu ekonomimize, Avrupalıların ekonomisine ve özellikle Alman ekonomisine de zarar verecektir. Bu nedenle burada bir çözüm bulmak istiyoruz." şeklinde konuştu.
AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİ İÇİN EN BÜYÜK ENDİŞE UKRAYNA
Avrupalı ülkelerin Grönland’a gönderdiği keşif ekibine ilişkin de Merz, "Bu, planlandığı gibi gerçekleştirilen ve planlandığı gibi tamamlanan saf bir keşif göreviydi. 'Danimarka’da güvenlik açıkları var mı, Danimarka için somut tehditler var mı' konularında Danimarka hükümeti ile koordinasyon içindeki keşif misyonuydu." yorumunu yaptı.
Merz, bu misyonun sonuçlarının şu anda değerlendirildiğini, bu değerlendirmenin Amerikalılarla da ele alınacağını kaydetti.
Avrupa'daki güvenlik tehdidinin şu anda batıdan daha çok doğudan geldiğini belirten Merz, "Ukrayna'daki savaşı görüyoruz. Bu, tüm güvenliğimiz, özellikle de tüm Doğu Avrupa'nın güvenliği için ciddi bir tehdittir." diye konuştu.
Grönland’ın da dahil olduğu Batı Avrupa’nın şu anda bazı yerlerde ifade edildiği ölçüde Rusya tarafından tehdit altında olmadığını, bu nedenle gelecek günlerde yapacağı görüşmelerde daha fazla Ukrayna’ya odaklanacağını dile getiren Merz, Putin’in müzakere masasına oturmaya ve bu savaşı sona erdirmeye ilişkin bir isteği bulunmadığını belirtti.
Merz, Avrupa’nın güvenliği konusunda şu anda en büyük endişesinin Grönland değil, Ukrayna olduğunu söyledi.
-
Mühendis 6 dakika önce Şikayet EtAlmanlar ne yapabileceğini ikinci dünya savaşında gösterdi hitler o gün Moskova’ya atak yapmasaydı sadece Avrupa ile yetinseydi şimdi Avrupa’nın hepsi Almanların güdümündeydi o junkers savaş uçaklarını seri üretiyordu senede 5-6 bin uçak geçiyordu banttan şimdi senelik 100-200 uçak zor yapılıyor. 500 milyar avroluk bütçe ayırdılar yeni 6. Nesil lazer silahları tanıttılar. TehlikelilerBeğen
-
Dadaş1453 22 dakika önce Şikayet EtYiyin birbirinizi birazda biz savaş seyredelim...Beğen Toplam 2 beğeni
-
Anamurlu Akif 25 dakika önce Şikayet EtNe karşılığı verecek?50.000 Amerikan askeri var üşlesinde..ipi onların elinde.Yat derse yayacak kalk derse kalkacaklar…Beğen Toplam 5 beğeni
-
vtd3434 27 dakika önce Şikayet Etalmanya da abd üstlerinde 100 bin abd askeri var almanya 2.dünya savaşından bu yana işgal altında sallıyor bu hans :)Beğen Toplam 4 beğeni
-
Misafir 30 dakika önce Şikayet EtAbd nin gümrük tehdidine karşılık verilmezse , yüzde 20 daha koyar.Beğen Toplam 3 beğeni