Trump ile Norveç ve Finlandiya liderleri arasındaki Grönland mesajlaşması sızdırıldı

ABD Başkanı Donald Trump ile Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb arasında Grönland hakkındaki mesajlaşmalar basına sızdırıldı.

GİRİŞ 19.01.2026 21:30 GÜNCELLEME 19.01.2026 21:52
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, kendi ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb adına ABD Başkanı Trump'a mesaj gönderdi.
  • Trump, liderlerin mesajına "Grönland'ı tam ve eksiksiz bir şekilde kontrol etmedikçe dünya güvenli olamaz." cevabını verdi.
  • Liderlerin karşılıklı mesajlaşmaları basına sızdırıldı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb arasında Grönland hakkındaki mesajlaşma basına sızdırıldı.

ABD basınında yer alan haberlerde, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store’un kendi ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb adına Trump’a yazdığı 18 Ocak tarihli mesajda, "Sayın Başkan, Sevgili Donald, Atlantik'in iki yakasındaki temaslar, Grönland, Gazze, Ukrayna ve dün yaptığınız gümrük vergisi açıklaması hakkında. Bu konulardaki tutumumuzu biliyorsunuz. Ancak hepimizin bunu ortadan kaldırmak ve gerilimi azaltmak için çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Çevremizde işbirliği yapmamız gereken çok şey oluyor. Bugün daha sonra sizinle bir görüşme öneriyoruz, ikimizle birlikte veya ayrı ayrı tercihinizi bize bildirir misiniz? Saygılarımızla, Alex ve Jonas" ifadelerini kullandı.

"BARIŞI DÜŞÜNME YÜKÜMLÜLÜĞÜ HİSSETMİYORUM" 

ABD Başkanı Trump ise mesaja cevabında, "Sevgili Jonas, ülkenizin 8 savaşı ve daha fazlasını durdurduğum için bana Nobel Barış Ödülü vermemeyi kararlaştırdığını göz önünde bulundurarak, artık sadece barışı düşünme yükümlülüğü hissetmiyorum. Ancak barış her zaman öncelikli olacak ama artık ABD için neyin iyi ve uygun olduğunu düşünebilirim. Danimarka, o toprağı Rusya veya Çin'den koruyamaz ve zaten neden ‘mülkiyet hakkı’ var ki? Yazılı bir belge yok, sadece yüzlerce yıl önce bir tekne oraya demirlemiş, ama bizim de oraya demirleyen teknelerimiz vardı. NATO'nun kurulduğundan bu yana NATO için diğer herkesten daha fazla şey yaptım ve şimdi NATO da ABD için bir şeyler yapmalı. Grönland'ı tam ve eksiksiz bir şekilde kontrol etmedikçe dünya güvenli olamaz. Teşekkürler" dedi.
 

Trump'tan Grönland çıkışı: Artık zamanı geldi ve bu yapılacakTrump'tan Grönland çıkışı: Artık zamanı geldi ve bu yapılacak

Almanya'dan sürpriz Grönland kararı! Resmen ayrıldılarAlmanya'dan sürpriz Grönland kararı! Resmen ayrıldılar

NATO ve ABD'den kritik Grönland görüşmesi!NATO ve ABD'den kritik Grönland görüşmesi!

Grönland için savaş şimdiden başladı: Askeri çıkarma kararı! AB ve ABD karşı karşıya...Grönland için savaş şimdiden başladı: Askeri çıkarma kararı! AB ve ABD karşı karşıya...

KAYNAK: İHA
Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Çolpan Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 23
  • Ali 4 hafta önce Şikayet Et
    Yürübe turp... Kim tutar seni...
    Cevapla
  • Vatandaş ! 4 hafta önce Şikayet Et
    Biraz da İNGİLİZ sömürgeleri KEŞFEDİLSİN ! Rakı sofrasında KIBRIS ı vermeyi düşünen tiplerin kaybettiği bir dünyada GRÖNLAND'ı TRUMP a vermek mantıklı ! Karşılığında FİLİSTİN'i alırız ! PARA nın geçmediği dünyada TAKAS iyidir !
    Cevapla
  • Arsin 4 hafta önce Şikayet Et
    Yahudi işi
    Cevapla
  • Hüsnü 4 hafta önce Şikayet Et
    Bir deli bir kuyuya daş atmış....
    Cevapla
  • Kamil 4 hafta önce Şikayet Et
    Grönland'dan pay sahipleniş politik hamlemiz , sonraki dönemlerde Antartika'dan pay alma stratejimize temel teşkil edebilir . ABD , İngiltere , Norveç veya Hollanda ile mi , Pastaya girelim ? Rusya pay koparır mı ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Meteoroloji'den 39 ile sarı kod! Peş peşe uyarı
CHP'li Lal Denizli uyuşturucu soruşturmasında ifadeye çağrıldı