Suriye PKK'sında el yükseltme gayreti! Ek şart sundu, Türkiye'ye 'işgal' iftirası attı

DSG’nin iflasıyla darmadağın olan örgüt inadını sürdürdü. Elebaşı Şahin, Şam yönetimine ültimatom vermeye kalkıştı.

GİRİŞ 26.01.2026 15:22 GÜNCELLEME 26.01.2026 16:35
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Suriye’de ateşkes süreci devam ederken YPG elebaşı Ferhat Abdi Şahin, Şam yönetimiyle entegrasyon kapsamında Heseke Valiliği ve Savunma Bakan yardımcılığı taleplerini iletti.
  • 18 Ocak anlaşması zemininde yürütülen görüşmelerde Aynelarab bölgesinin askeri statüsü ve geri dönüşler üzerine şartlar sunulduğu bildirildi.
  • Şahin, Şam yönetimine bazı maddeler dayatmaya çalıştıklarını deklare ederek Türkiye aleyhine de söylemlerde bulundu.

Suriye’de işgal sahasından süpürülen Demokratik Suriye Güçleri (DSG) fiilen iflas ederken terör örgütü, büyük ölçüde Kandil unsurlarına hapsolmuş YPG kimliğine geri döndü. Suriye PKK’sının elebaşı Mazlum Abdi kod adlı Ferhat Abdi Şahin, Şam yönetimi ve bölge aktörlerini hedef alan tehdit dolu mesajlar paylaştı.

İSİMLER İLETİLDİ

Örgüt uzantısı Ronahi TV’ye konuşan Şahin, Suriye devletiyle tam entegrasyon anlaşması kapsamında içerisinde yer alacakları kurumlar için isimler önerdiklerini belirtti. Heseke Valiliği ve Savunma Bakanlığı yardımcılığı gibi pozisyonlar için isim tavsiyesini Şam yönetimine ilettiklerini kaydetti.

Şahin, “Evet, görüşmeler var; ancak tam bir anlaşmaya varıldığını söyleyemeyiz. Üzerinde uzlaştığımız noktalar olduğu gibi, bizden istenenler ve bizim taleplerimiz de var. Şam hükümetinin kabul etmediği başlıklar da bulunuyor.” dedi.

EL YÜKSELTME HEVESİ

Daha önce masada anlaşıp sahada bozdukları 18 Ocak anlaşmasını kabul ettiklerini söyleyen Abdi, el yükseltmeye çalışarak, “Taleplerimize nasıl yaklaşılacağı Şam hükümetine bağlı. Biz bir anlaşmadan bahsederken, 18 Ocak anlaşmasını kabul ettiğimizi söylüyoruz; ancak bu henüz kesin bir sonuca bağlanmış değil. Eğer kabul edemeyeceğimiz şartlar dayatılırsa, bu anlaşma başarıya ulaşmayabilir.” diye konuştu.

Meseleyi Suriye dışındaki aktörlere taşımaya çalışan Ferhat Abdi Şahin, "Çok sayıda toplantı yapıldı. Bu toplantıların tamamının amacı ateşkesin sağlanması ve anlaşmanın uygulanması için diyalogun sürdürülmesiydi. Aramızdaki iletişim kanalları açıktır. Günlük görüşmeler yapabiliyoruz. ABD bu sürecin içindedir. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da sürece güçlü bir şekilde dahildir. Bu açık bir süreçtir; herkes ne olup bittiğini bilmektedir." dedi.

Kısa sürede işgal ettikleri toprakların hemen hemen tamamından silinip atılan SDG’nin elebaşı Abdi, “Şam hükümetinden Kobani’ye (Aynelarab) ve köylerine girmemelerini istedik; bunu kabul ettiler. Bu hassasiyeti gördüler. Daha büyük bir direnişin yaşanmaması için verdikleri sözlere sadık kalmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Daha önce imzaladığı hiçbir anlaşmaya uymayan Şahin, “Kürt bölgeleri kırmızı çizgimizdir” diyerek Haseke, Kamışlı ve Aynelarab’taki işgalde ısrarlı olduklarının sinyalini verdi. Bununla yetinmeyen Abdi, olası anlaşmanın Afrin, Tel Abyad ve Resulayn’ı da kapsaması gerektiğini savundu. Afrin, Tel Abyad ve Resulayn’da Kürtlerin yerinden edildiğini öne süren Abdi, anlaşma metninde bu merkezlere geri dönüşlerin de önünün açılması gerektiğini söyledi.

Mazlum Abdi

TÜRKİYE’YE İŞGAL İFTİRASI

Zeytin Dalı Harekatı’yla 57 günde Afrin’i özgürlüğe kavuşturan Türkiye’yi hedef alan Abdi, Afrin şehrinin “Türk devletinin işgali altında” olduğu hezeyanını dillendirdi.

‘KAÇTIK AMA NEDEN’

Kaybedip kaçtıkları Tabka, Rakka ve Deyrizzor’dan neden çekildiklerine kılıf uyduran Şahin, ABD ve koalisyon güçlerinin zor kullanarak girip SDG’ye teslim ettiği toprakları “bölge halkının talebiyle” yönettiklerini öne sürdü. Abdi Şahin, “Bunun belirli nedenleri vardı. Orada sonuna kadar savaşmak istemedik. Hedefimiz DEAŞ’ı bu bölgelerden çıkarmaktı ve halkın talebi üzerine oraya gitmiştik. Ancak daha sonra düşmanlık ve fitne ortamı oluştu. Anlamsız bir savaş olacağını öngörerek, Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelere çekildik.” diye konuştu.

KAÇA KAÇA 'KIRMIZI ÇİZGİ' MASALI

'Kırmızı çizgi' söylemine başvuran Ferhat Abdi Şahin, Suriye ordusuna meydan okumaya kalkışarak şunları söyledi:

"Bugün halkımızı savunuyoruz ve Kürt bölgelerini koruyoruz. Bu bölgeler bizim kırmızı çizgilerimizdir. Son savaşçımız kalana kadar da bu bölgeleri savunacağız. Burada kimse zafer kazanamaz, savaş burada bitmez. Herkes bunu bilmelidir. Bu mücadelenin kaderini yalnızca askeri güçler belirlemez. Kimse Kürt bölgelerine karşı savaş açma yanılgısına kapılmamalıdır. Şam hükümetinin de çok ileri gitmek istemediğine inanıyorum. Biz burada askeri değil, siyasi mücadelenin öne çıkmasını istiyoruz."

SÜRE DOLUYOR

Suriye’de 20 Ocak'ta terör örgütü YPG'ye entegrasyon için 4 günlük süre verilen ateşkes anlaşması, 24 Ocak'ta 15 gün daha uzatılmıştı.

Bu süre zarfında YPG'nin kontrolündeki DEAŞ cezaevlerinin boşaltılarak Irak'a taşınacağı kaydedildi.

YPG'nin 15 günlük zaman diliminde meşru Suriye yönetimiyle anlaşmaya varması gerekiyor. Aksi halde harekat kaldığı yerden devam edecek.

Kandil baronlarının anlaşmazlık üzerinde direttiği öğrenilirken Ferhat Abdi Şahin'in "anlaşma" tarafında yer aldığı ifade ediliyor. Kapalı kapılar ardında anlaşma için ciddi mesafeler kat edilmesi sağlanırken Abdi'nin kamuoyu önünde "kuyruğu dik" söylemlerde bulunmasının "Kandil'in gazını alma" maksadıyla üretilmiş argüman olduğu değerlendiriliyor.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 23
  • Veli 13 dakika önce Şikayet Et
    Mitten nokta atışı bekliyoruz gansizi ortadan kaldırın dili fazla uzadi
    Cevapla
  • Diyarbakırli 15 dakika önce Şikayet Et
    Ypg'nin tek anladığı zor kullanmak ezin kafasını gitsin çok bile havladılar
    Cevapla
  • Dadaş emekli 16 dakika önce Şikayet Et
    Sana iki yol var. Biri adam gibi toprağın üstünde yaşam hakkı, diğeri toprağın altı. Hangisini tercih edersiniz.
    Cevapla
  • Bekir 18 dakika önce Şikayet Et
    Temizleyin bunu. Beklemeyin
    Cevapla
  • Misafir 18 dakika önce Şikayet Et
    supurun gitsin.... zaman kazanmaya çalışıyor lar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor iki yıldızın bonservisini belirledi: Tarihi gelir elde edilecek
Trump'ın koltuğu sallantıda! ABD hükümeti tekrar kapanabilir