İran-ABD geriliminde son dakika gelişmesi! Görüşme sona erdi! Peş peşe açıklamalar

ABD ile İran arasında, Tahran'ın nükleer çalışmalarının engellenmesi amacıyla yürütülen görüşmelerde son dakika gelişmesi yaşandı. ABD ve İran cephesinden peş peşe açıklamalar geldi. İşte son durum

GİRİŞ 26.02.2026 22:42 GÜNCELLEME 26.02.2026 22:56

İran ile ABD arasında Umman aracılığında İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan nükleer müzakerelerin üçüncü turu sona erdi. İki ülkeden görüşmeye ilişkin peş peşe açıklamalar geldi.

Sıcak saatler! Dünyanın en büyük savaş gemisi Girit'ten ayrıldı! Sıcak saatler! Dünyanın en büyük savaş gemisi Girit'ten ayrıldı!



ABD: GÖRÜŞMELER OLUMLU GEÇTİ

ABD medyası, ABD ile İran arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan nükleer görüşmelerin "olumlu" geçtiğini belirtti.

Amerikan Axios haber platformuna açıklama yapan ve adı açıklanmayan üst düzey ABD'li bir yetkili, Cenevre'deki görüşmeleri değerlendirdi.

Yetkili, ABD adına Başkan Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner'in katıldığı görüşmelerin "olumlu" geçtiğini söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

ARAKÇİ: İYİ İLERLEME KAYDETTİK

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile İran arasında yürütülen dolaylı görüşmelerin İsviçre'nin Cenevre kentindeki üçüncü turuna ilişkin, "Bu, en ciddi müzakere turlarımızdan biriydi. İyi ilerleme kaydettik ve ciddi biçimde bir anlaşmanın unsurlarına girdik" dedi.

Erakçi, ABD ile Cenevre'de yapılan müzakerelerin sona ermesinin ardından İran devlet televizyonuna açıklama yaptı.

Bu müzakere turunda oldukça ciddi konuların ele alındığını aktaran Erakçi, "Bugün, en ciddi ve en uzun müzakerelerimizden birinin gerçekleştiğini söyleyebilirim. Görüşme sabah yaklaşık dört saat, akşam ise iki saat sürdü. Genel olarak, bu uzun ve çok yoğun saatler boyunca iyi ilerleme kaydedildi ve hem nükleer alanda hem de yaptırımlar alanında bir anlaşmanın unsurlarının ciddi bir şekilde incelenmesine başlandı." diye konuştu.

Erakçi, "Bazı konularda, anlaşmaya çok yaklaşıldı. Elbette, doğal olarak hala görüş ayrılıkları mevcut ancak her iki taraf da müzakere yoluyla bir çözüme ulaşmak konusunda geçmişe kıyasla daha ciddi bir yaklaşım sergiliyor." ifadelerini kullandı.

UMMAN DUYURDU: SIRADAKİ GÖRÜŞME VİYANA'DA!

İran-ABD arasındaki üçüncü tur görüşmeler sona erdi. Umman, dördüncü görüşmenin gelecek hafta Viyana'da yapılacağını açıkladı.

Umman Dışişleri Bakanı Seyid Bedir bin Hamad Al-Busaidi, ABD-İran arasındaki müzakerelerin 3'üncü turunun sona erdiğini belirterek, "ABD ile İran arasındaki müzakerelerde önemli ilerlemeler kaydedilen bir günü geride bıraktık. İlgili başkentlerdeki istişarelerin ardından müzakerelere kısa süre içinde yeniden başlayacağız. Teknik düzeydeki görüşmeler önümüzdeki hafta Viyana'da yapılacak" dedi.



İRAN'IN İSTEKLERİ

İranlı yetkililer, ABD ile müzakerelerde ülkenin barışçıl nükleer enerjiyi kullanma hakkının geçerli olduğunu ve İran’ın nükleer programı kapsamında yakıt üretim kapasitesinin korunacağını belirtti.

İran devlet televizyonunun diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, İran’ın zenginleştirilmiş nükleer malzemelerinin yurt dışına transfer edilmesi konusunun tamamen reddedildiği ve böyle bir adımın atılmayacağı ifade edildi.

Tahran yönetimi, devam eden temaslarda yaptırımların kaldırılması konusunu özellikle gündeme getirdi. İran tarafı, ekonomik yaptırımların kaldırılmasının müzakerelerde temel başlıklardan biri olduğunu kaydetti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 75
  • Rüyada 8 dakika önce Şikayet Et
    Amerikanyasız itrailsiz bir dünya en huzurlu yerdir. Tüm üm dünya bu ikisine karşı birleşmelidir.
    Cevapla
  • Köksal baba 10 dakika önce Şikayet Et
    Abdyi kafanızda büyütmeyin.Savaşamaz.
    Cevapla
  • Bir Allah kulu 24 dakika önce Şikayet Et
    Her haftasonu bir olay. Piyasalar ne zaman kapalı, dünyayı işte o zaman bir fitneye kilitliyorlar.
    Cevapla
  • malum 30 dakika önce Şikayet Et
    enperyalistler kendi çıkarlarıiçin müslüman devletlerine ekonomik yaptırım ve Anbargolar koyuyorlar.bizim ve diger müslüman ülke ve medyaları küresel devlet markalarla ticaret ve medyaları da markaların reklamlarına daha çok yer veriyorlar,kürelcilerin daha çok müslüman kanı akıtılmasına imkan verenlere yazıklar olsunki.hep dilleriyle mazlumlara sahip çıkarlar.icraatleriyle insanlık ve i
    Cevapla
  • Alaz 31 dakika önce Şikayet Et
    Görüşmeler olumsuz . Bilgi paylaşımı yaptı İranlı heyet onu da Görüşmelerden adres tayini yapıldı. Vuracak Siyonistler. Ama bize de kısıtlama yapmaya çalışacaklar. . .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan'dan liderlerle peş peşe görüşmeler
ABD'den şeytani savaş planı: İran'ı ilk onlar vursun...