BM'den son dakika İran-ABD-İsrail savaşı açıklaması! AB'den flaş karar
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu’daki askeri tırmanışı kınadığını belirterek, ABD ve İsrail’in İran’a karşı güç kullanması ve İran’ın misillemelerinin uluslararası barışı baltaladığını söyledi.
Guterres, BM Genel Sekreter Sözcülüğü ofisi üzerinden, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı saldırılar hakkında yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Orta Doğu'da askeri tırmanışı kınıyorum. ABD ve İsrail'in İran'a karşı güç kullanması ve İran'ın misillemeleri, uluslararası barışı baltalıyor." ifadelerine yer verildi.
Guterres, derhal düşmanlıklara son verilmesini ve gerilimin azaltılmasını talep ederek, "Bunun yapılmaması, siviller ve bölgesel istikrar için ciddi sonuçlar doğuracak daha geniş bir bölgesel çatışma riskini beraberinde getirir. Tüm tarafları derhal müzakere masasına dönmeye şiddetle teşvik ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Tüm üye devletlerin, BM Şartı ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine saygı göstermesi gerektiğine işaret eden Guterres, BM Şartının, "herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına karşı güç kullanma tehdidini" açıkça yasakladığını vurguladı.
ACİL TOPLANTI KARARI
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı saldırılar üzerine bugün acil toplanma kararı aldı.
BM’den yapılan açıklamada, BMGK’nin bugün New York saatiyle 16.00’da "Orta Doğu’da durum" başlığıyla toplanacağı duyuruldu.
İran Dışişleri Bakanlığı, bugün ABD ve İsrail'in saldırılarını, ülkenin toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğinin açıkça ihlali şeklinde niteleyerek BM’ye acil önlem alma çağrısı yapmıştı.
BMGK’de İngiltere bu ay dönem başkanıyken, mart ayı için dönem başkanlığı yarın ABD’ye geçiyor.
AB'DEN TOPLANTI KARARI
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İran'daki durumu görüşmek üzere 2 Mart'ta özel güvenlik toplantısı düzenleyeceğini bildirdi.
Von der Leyen ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, İran'daki mevcut durumun ardından, 2 Mart'ta AB Komisyonunun üyelerini güvenlik konulu özel toplantıda bir araya getireceğini duyurdu.
AB Komisyonu Başkanı, "Bölgesel güvenlik ve istikrar için, İran'ın bölgedeki ortaklarına yönelik haksız saldırılarıyla daha fazla gerginliğin yaşanmaması son derece önemlidir." ifadesini kullandı.
Von der Leyen, ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarının ardından yaptığı ilk açıklamasında ise nükleer güvenliğin sağlanması, sivillerin korunması ve itidal çağrısı yapmıştı.
ABD VE İRAN'DAN SALDIRILAR
İran ile ABD arasındaki müzakere süreci devam ederken İsrail ve ABD sabah saatlerinde İran'a ortak saldırılar başlattı.
İsrail Savunma Bakanlığı, İran’a “önleyici saldırı” başlattığını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump da İran'a yönelik "büyük bir operasyon" başlattıklarını açıkladı.
Saldırılar kapsamında başkent Tahran, İsfahan, Kerec, Kum, Tebriz, Şiraz, Buşehr, Kirmanşah ve İlam kentleri hedef alındı.
İran ordusu da ABD ile İsrail'in saldırılarına karşılık İsrail'e onlarca balistik füze ve insansız hava araçlarıyla karşı saldırılar başlattığını duyurdu.
İran, füze saldırılarıyla Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Ürdün gibi ülkelerde eş zamanlı ABD üslerini hedef alırken Bahreyn'deki ABD donanma üssü vuruldu.
-
Misafir 20 dakika önce Şikayet EtAllah kahretsin siziiiiiBeğen
-
Murat Demirkan 23 dakika önce Şikayet EtSavaşın sebebi tranpın, kızının,avradının kasetlerinin olması.Beğen
-
Misafirler 23 dakika önce Şikayet EtBM ne oluyor.O ne kiBeğen
-
Nobody/34 30 dakika önce Şikayet EtGüle güle AMERIKA YENI GÜÇ artık çinBeğen
-
İ.K 34 dakika önce Şikayet EtHikaye anlatıyor BM çocuğu.Beğen Toplam 7 beğeni