İran, ABD-İsrail savaşı son dakika: 10 petrol tankeri vuruldu yeni lideri öldürme tehdidi
İran, ABD-İsrail savaşından son dakika... İran, ABD'nin BAE'deki konsolosluğuna İHA saldırı düzenledi. ABD ve İsrail savaş uçakları, İran'ın misillemelerine cevap olarak Tahran başta çok sayıda kente yönelik saldırılarını sürdürüyor.
ABD–İsrail–İran hattında gerilim tırmanıyor… İran, ABD’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki konsolosluğunu insansız hava araçlarıyla hedef aldı. Washington ve Tel Aviv yönetimleri ise İran’ın Orta Doğu genelindeki misillemelerine karşılık olarak başta Tahran olmak üzere birçok noktaya hava saldırılarını sürdürüyor. Öte yandan İsrail, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye bölgesini bombaladı. İşte sıcak gelişmeler…
ABD'nin Manama Büyükelçiliği, İran'ın ABD ve İsrail'in saldırılarına misilleme olarak hedef aldığı Bahreyn’de bulunan vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları çağrısında bulundu. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, "silahlı çatışma tehdidi" nedeniyle acil görevde bulunmayan ABD hükümeti personeli ile ailelerinin Bahreyn’den ayrılmalarının istendiği bildirildi.
Açıklamada, ayrılma imkanı olmayanların bulundukları yerlerde güvenli bir alanda kalmaya hazırlıklı olmaları gerektiği ifade edildi. Büyükelçiliğin tüm rutin konsolosluk hizmetlerini ikinci bir duyuruya kadar askıya aldığı belirtilirken, acil durumlar için ABD vatandaşlarının büyükelçilikle iletişime geçebileceği hatırlatıldı.
Irak’ın başkenti Bağdat’ta, Uluslararası Bağdat Havalimanı’ndaki ABD üssüne insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlendiği bildirildi.
Irak’ta yayın yapan Alsumaria TV’nin haberine göre, Uluslararası Bağdat Havalimanı’nda bulunan ABD Victoria Üssü’ne İHA'yla gerçekleştirilen saldırıda maddi hasar ve can kaybının yaşanmadı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in diğer Avrupa ülkelerini, ABD-İsrail saldırıları konusunda, Tahran'ın karşısında yer almaya zorladığını ifade etti. İranlı Sözcü, AB'nin, "Nazi dönemini" hatırlatan her türlü anlayışa karşı çıkması ve bunun yerine "uluslararası hukuk" ve "adalete" bağlılık taahhüdünü sürdürmesi gerektiğini vurguladı.
Avrupa Birliği (AB) ve 3 Avrupa ülkesinin (İngiltere, Fransa, Almanya) bir zamanlar uluslararası diplomaside merkezi bir rol oynadığını, 2015 yılında Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (KOEP) oluşmasına katkı sağladıklarını fakat ABD Başkanı Donald Trump'ın bu anlaşmayı "ortadan kaldırdığını" paylaşan Bekayi, "AB bugün Almanya Şansölyesi'nin baskısı altında. Bazı AB üye ülkeleri, ABD ve İsrail’in İran'a yönelik saldırgan eylemler ve savaş suçlarına ortak olarak, tarihin yanlış tarafında yer alma riskiyle karşı karşıyadır" değerlendirmesinde bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın silah ve füze kapasitesinin "tükenmekte olduğunu" öne sürerek, savaşın 4 ila 5 hafta sürebileceğini veya birkaç gün içinde sona erebileceğini söyledi.
Politico haber sitesine verdiği mülakatta, İran'ın vuracak alanının tükenmekte olduğunu, büyük kayıplar verdiğini ve füze fırlatma rampalarının bitmek üzere olduğunu savunan Trump, "Orta ve üst düzey mühimmat ve benzeri malzemelerimiz sınırsız. Bunu saklıyoruz ve üretiyoruz." diye konuştu.
'HENÜZ GEÇ DEĞİL'
Yeni hükümetle çalışmayı düşünmesinin çok mu geç olduğu sorulan Trump, "Hayır, henüz geç değil. 49 (İranlı üst düzey lider) öldürüldü. Unutmayın, bu oldukça derin değil mi? Yeni isimler ortaya çıkıyor. Çok sayıda kişi bu görevi istiyor. Bazıları çok iyi olur." yanıtını verdi.
ABD Başkanı, geçtiğimiz gün Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda ise "Artık çok geç" demişti.
ÇATIŞMALAR 4 İLA 5 HAFTA SÜREBİLİR
Trump, savunma firmalarının ihtiyaç duydukları malzemeleri üretmek için harekete geçtiğini belirterek firmaların acil durum talimatları altında çalıştığını söyledi. Trump ayrıca, çatışmaların 4 ila 5 hafta sürebileceğini veya birkaç gün içinde sona erebileceğini belirtti.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, X hesabından paylaşım yaparak, "İran tarafından İsrail'i yok etme, ABD'yi, özgür dünyayı ve bölge ülkelerini tehdit etme ve İran halkını baskı altına alma planını sürdürmek üzere atanan herhangi bir lider, kesin bir şekilde ortadan kaldırılacak bir hedef olacaktır. Adının ne olduğu ya da nerede saklandığı önemli değil" dedi.
İsrail ordusuna bu görevi yerine getirmek için Başbakan Binyamin Netanyahu ile birlikte talimat verdiğini kaydeden Katz, "İran'ın yeteneklerini ezmek ve İran halkının hükümeti devirip yerine yenisini getirmesi için gerekli koşulları yaratmak amacıyla, ABD'li ortaklarımızla birlikte tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
ABD-İsrail saldırısının ardından İran'ın misillemesinde Tel Aviv'e çok sayıda füze isabet etti. 28 Şubat'ta başlayan savaş şiddetini artırarak devam ederken kentlerdeki tahribat ise objektiflere böyle yansıdı.
İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki "Hizbullah kalesi" olarak bilinen Dahiye bölgesine yeni hava saldırısında bulundu. Saldırı sonrası şiddetli patlama sesi duyuldu, bölgeden dumanlar yükseldi.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X hesabından yaptığı açıklamada, Beyrut'un güneyinde bulunan Dahiye bölgesinde bir binanın hedef alınacağını duyurdu. Adraee açıklamasında paylaştığı haritada hedef alınacağını aktardığı binanın kırmızıya boyanmış fotoğrafını paylaştı.
Açıklamada Dahiye'nin Harat Hıreyk bölgesindeki söz konusu binanın Hizbullah’a ait olduğunu iddia eden Adraee, yapının 3 kilometreye kadar çevresinde bulunan Lübnanlılara evlerini boşaltarak bölgeden uzaklaşmaları gerektiği şeklinde tehditte bulundu.
İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’daki kent ve beldelere baskın düzenleyerek çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail askerleri Batı Şeria’daki onlarca yerleşime girerek, bazı beldelerin girişlerini askeri kontrol noktaları ve toprak setlerle kapattı.
Baskınların Batı Şeria’nın güneyindeki El Halil ve Beytüllahim, kuzeyinde ise Kalkilya, Selfit, Tulkerim, Tubas, Nablus, Cenin, Ramallah ve El-Bire kentlerindeki çok sayıda belde ve köyü kapsadığı kaydedildi. Ordunun girdiği bölgelerde bazı evleri boşaltarak "askeri karargaha" dönüştürdüğü ifade edildi.
İran Devrim Muhafızları çarşamba günü yaptığı açıklamada, küresel enerji sevkiyatı açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’nı kontrol altına aldıklarını duyurdu. Açıklamada, boğazdan geçmeye çalışan gemilerin füze saldırıları ya da kontrolsüz insansız hava araçları nedeniyle zarar görme riskiyle karşı karşıya kalabileceği belirtildi.
Fars Haber Ajansı'nın yayımladığı açıklamada, Devrim Muhafızları Donanması yetkilisi Muhammed Akbarzade, "Şu anda Hürmüz Boğazı tamamen İran Donanmasının kontrolü altındadır" dedi. Açıklama, uluslararası deniz taşımacılığının güvenliği konusunda endişeleri artırdı.
ABD’DEN YALANLAMA
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) komutanı Amiral Brad Cooper ise İran’ın boğazı kontrol ettiği yönündeki iddiayı reddetti. Cooper, birkaç saat önce ABD güçlerinin "tüm İran donanmasını" batırdığını iddia ederek, 17 İran gemisinin imha edildiğini belirtti.
Amiral Cooper, "İran rejimi on yıllardır uluslararası denizciliği taciz ediyor. Bugün Arap Körfezi'nde, Hürmüz Boğazı'nda veya Umman Körfezi'nde seyreden tek bir İran gemisi bile yok" dedi. Cooper, İran’a karşı savaşın ilk 24 saatinde düzenlenen saldırı sayısının, 2003’te Irak’a yönelik gerçekleştirilen "şok ve dehşet" operasyonlarının neredeyse 2 katına ulaştığını ve şu ana kadar İran genelinde yaklaşık 2 bin hedefin vurulduğunu açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump da salı günü yaptığı değerlendirmede, Amerikan donanmasının gerekmesi halinde Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol tankerlerine refakat edebileceğini ifade etmişti.
Kuveyt Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kurmay Albay Suud Abdülaziz el-Atvan, bugün sabaha karşı Kuveyt hava sahası üzerinde tespit edilen bir dizi düşman hava hedefinin tespit edilerek engellendiğini açıkladı. Operasyon kapsamında vurulan bir füzenin enkazının sivil bir konuta düştüğünü belirten el-Atvan, ölü ve yaralıların olduğu bilgisini paylaştı.
Kuveyt Sağlık Bakanlığı Sözcü Dr. Abdullah el-Sund yaşanan kazayı doğrulayarak, "11 yaşındaki bir kız çocuğu tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı" açıklamasında bulundu. el-Sund aynı ailenin 4 üyesinin ise hastanede tedavi altına alındığını ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik "Destansı Öfke Operasyonu"ndan bu yana 9 binden fazla ABD vatandaşının Orta Doğu'dan güvenli şekilde ülkesine dönüş yaptığını belirtti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Trump, Orta Doğu'dan tahliye edilmek isteyen ABD vatandaşları için yönerge paylaştı.
Trump, İran'a yönelik "Destansı Öfke Operasyonu"ndan bu yana 9 bini aşkın ABD vatandaşının Orta Doğu'dan güvenli bir şekilde ülkesine dönüş yaptığını bildirdi. Ayrıca Trump, paylaşımında Orta Doğu’da bulunan ABD vatandaşlarının ülkelerine dönmek istemeleri halinde izlemeleri gereken adımlara yer verdi.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, X hesabından yaptığı paylaşımda, ABD'nin Orta Doğu'daki vatandaşlarını tahliye etmek için çalıştığını belirtti.
Bölgedeki vatandaşlarının yardım almak için ABD Dışişleri Bakanlığı'na internet üzerinden başvuru yapması gerektiğini kaydeden Leavitt, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'daki Amerikalıların eve dönmelerine yardımcı olacak planlar üzerinde aktif olarak çalışıyor" açıklamasını yaptı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci ortak sınırlarda güvenliğin sağlanması konusunda işbirliğini ele aldı. Araci, görüşmede, ABD-İsrail saldırılarında ölen İran lideri Ali Hamaney, bazı askeri komutanlar ve İran vatandaşları için başsağlığı dileklerini iletti. Erakçi de ABD-İsrail saldırıları hakkında Araci’ye bilgi verdi. İkili, ortak sınırlarda güvenliğin sağlanması için işbirliğinin güçlendirilmesi konusunu ele aldı.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları, Moskova ve Pekin’in tepkisini çekti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin İran’ın nükleer silah elde etmeye çalıştığına dair herhangi bir kanıta ulaşmadığını açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise saldırıları kınayarak İsrail’e operasyonları derhal sonlandırma çağrısında bulundu. Rusya ve Çinli bakanlar, ABD-İsrail hattındaki askeri adımların bölgesel istikrarı tehdit ettiğini vurguladı.
ABD’de faaliyet gösteren Askeri Din Özgürlüğü Vakfı’na (MRFF) yapılan şikayetlere göre, ordunun çeşitli kademelerinde görev yapan ABD askerlerine, ABD-İsrail’in İran hükümetine karşı yürüttüğü savaşın İncil’de geçen kıyamet günü "Armageddon"u tetiklemeyi amaçladığı söylendi. Bir astsubay, MRFF’ye e-posta yoluyla ilettiği başvuruda, "Bu sabah komutanımız, İran'daki operasyonlarımızda şu anda olanlara ‘korkmamamızı’ söyledi. Bize, askerlerimize bunun ‘Tanrı'nın ilahi planının bir parçası’ olduğunu söylememizi istedi ve özellikle Armageddon ve İsa Mesih'in yakında geri dönüşüne atıfta bulunan Vahiy Kitabı'ndan çok sayıda alıntı yaptı" ifadeleri yer aldı.
Vakfa gönderilen mektupta, başvuru sahibi mesajı kendisiyle birlikte birimindeki en az 10 Hristiyan dahil 15 asker adına ilettiğini belirtti. “Hazır destek” görevinde bulundukları ifade edilen grup içinde bir Yahudi ve bir Müslüman askerin de bulunduğu, 3 askerin ise dini inançlarının bilinmediği kaydedildi. Anadolu Ajansı, söz konusu şikayetin bir kopyasına ulaştığını bildirdi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran'a yönelik saldırılarda 50 binden fazla askerin görev aldığını, 200 savaş uçağı ve 2 uçak gemisinin kullanıldığını açıkladı. CENTCOM Komutanı Amiral Brad Cooper, bunun "ABD'nin Orta Doğu'da bir nesildir görülen en büyük askeri yığınağı" olduğunu ifade etti. ABD ve İsrail güçlerinin 28 Şubat'tan bu yana İran'da yaklaşık 2 bin hedefi vurduğunu aktaran Cooper, İran'ın hava savunma sistemlerini "büyük oranda zayıflattıklarını" kaydetti.
Hizbullah, İsrail’in kuzeyindeki ve Lübnan sınırına yakın bölgelerdeki askeri birlikleri ve Hayfa kentindeki bir askeri üssü füzelerle hedef aldığını açıkladı. İsrail'in kuzeyindeki Celile bölgesinde Lübnan sınırına yakın Yuval yerleşimi civarında bir grup askerin hedef alındığına işaret edildi.
İsrail'in Hayfa kentindeki deniz üssüne yönelik de bir dizi füzeyle saldırı düzenlendiği aktarılan açıklamada, bu saldırıların başkent Beyrut'un güneyi başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesini hedef alan bombardımana karşılık gerçekleştirildiği ifade edildi.
Amerikan CNN televizyonuna konuşan kaynaklar, ABD yönetiminin, İranlı muhalif gruplar ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) sığınan İranlı Kürt muhalefet temsilcileriyle, askeri destek sağlanması konusunda aktif görüşmeler yürüttüğünü öne sürdü. İranlı Kürt bir kaynak, İranlı muhalif bazı silahlı grupların ülkenin batısında bazı eylemler yapmayı planladığını, bu kişilerin ABD ve İsrail'den destek beklediğini söyledi. Bölgedeki Kürtlerin İran'da belirli bir alanı ele geçirerek İsrail için "tampon bölge" oluşturup oluşturamayacağı olasılığı üzerinde de konuşulduğu iddia edildi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD'nin Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bulunan konsolosluğunun insansız hava aracıyla saldırıya uğradığını ancak tüm personelin güvende olduğunu söyledi. ABD'nin Dubai'deki konsolosluğunun insansız hava aracıyla saldırıya uğradığını belirten Rubio, "Bir dron konsolosluktaki otoparka düştü ve yakınındaki binada yangına neden oldu, ancak tüm personel güvende." dedi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) ortak operasyonlar kapsamında, İran'ın füze ve fırlatma rampalarını hedef aldığını belirten Rubio, "Bu yeteneklerinin yanı sıra donanmalarının da sistematik bir şekilde imhasını gerçekleştiriyoruz." bilgisini paylaştı.
İran devlet televizyonuna göre, Tahran’ın batısı ile Germdere, Şehri Kudüs ve Verdaverd bölgelerinde şiddetli patlama sesleri duyuldu.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güneyinde yer alan 16 köy ve beldenin ismini paylaştı. Söz konusu köy ve belde sakinlerinin acil olarak evlerini terk etmeleri talebinde bulunan Adraee, Hizbullah'a ait hedefleri bombalayacaklarını iddia etti. Adraee, belde sakinlerinin en az 1 kilometre uzaklaşmaları ve evlerine geri dönmemeleri gerektiğini belirtti.
Yarı resmi Fars Haber Ajansının Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı haberde, Hürmüz Boğazı'nın güvenli olmadığı yönündeki tekrarlanan uyarılara rağmen, bu uyarıları dikkate almayan 10'dan fazla petrol tankerinin çeşitli mühimmatlarla vurularak kullanılamaz hale getirildiği belirtildi.
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, ülkenin hava sahasına giren 9 insansız hava aracını (İHA) düşürdüklerini bildirdi.
İsrail ordusunun, Lübnan'da düzenlediği hava saldırılarında ilk belirlemelere göre 11 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin yaralandığı bildirildi.
-
Türkiyem 10 dakika önce Şikayet Etey adı müslüman arap ülkeleri artık müslümanlığınızı gösterme zamanı abd ve israilin mandasından çıkın artık Müslümanlar hep birlikte olup, Cihat ilan ederlerse ozaman Allah Müslümanlara yardım eder artık zamanı gelmedimiBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 20 dakika önce Şikayet Etuyanin ve cihada hazırlaninBeğen
-
Ses 20 dakika önce Şikayet EtKürtler ermeniler İsrailin askeri olmayın bakın amerika nasıl hemen vatandaşlarını amerikaya çekti bölgeden.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Ali 23 dakika önce Şikayet EtŞer güçleri iranla savaşmanın masraflarını petrol babası Arap ülkelerinden tahsil ederlerBeğen
-
Gurbetci 29 dakika önce Şikayet Etulkeyi terk edin demek kolay kolay acaba kaça biliyorlarmi???Beğen