Savaş kızıştı! İngiltere'den son dakika İran hamlesi! Arap ülkesine savaş uçağı desteği

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Körfez'den gelen yardım çağrılarının ardından Katar'a 4 Typhoon savaş uçağı daha göndereceklerini bildirdi.

GİRİŞ 05.03.2026 18:22 GÜNCELLEME 05.03.2026 20:07

SON DAKİKA HABERİ: İran, ABD-İsrail savaşı devam ederken İngiltere'den İran karşıtı çarpıcı bir hamle geldi. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ortadoğu'daki son gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına katılmama kararının arkasında olduğunun altını çizdi.

'KATAR'A 4 ADET TYPHOON JETİ GÖNDERECEĞİZ'

İngiltere'nin uzun süredir savunduğu pozisyonun, İran'ın nükleer emellerinden vazgeçmesi için müzakere yoluyla çözüm bulunması olduğunu kaydeden Starmer, "İşte bu nedenle, İngiltere'nin, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik ilk saldırılarına katılmama kararı aldım. Bu karar kasıtlı bir karardı." diye konuştu.

Starmer, bu kararın, ulusal çıkarlar doğrultusunda alındığını ve arkasında olduğunu vurgulayarak, bunun aksi için baskı yapılsa bile İngiliz değerleri ve ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalacağını savundu.

Başbakan Starmer, ülkesinin Körfez'deki müttefiklerinin "daha fazla yardım" taleplerine yanıt verdiğini belirterek, "Bugün, Katar ve bölgedeki savunma operasyonlarımızı güçlendirmek için Katar'daki filomuza 4 adet daha Typhoon jeti göndereceğimizi duyurabilirim." dedi.

Starmer, İngiltere'nin, Katar ve bölgedeki savunma operasyonlarını güçlendirmek amacıyla bu adımı attığını kaydetti.

İngiliz Başbakan, ocak ve şubat ayları boyunca ülkesinin herhangi bir çatışma öncesinde "yüksek hazırlık durumunda" olmasını sağlamak amacıyla savaş uçakları, hava savunma füzeleri ve gelişmiş radar sistemleri dahil savunma varlıklarını Kıbrıs ve Katar'a taşıdığını bildirdi.

'ABD'YE İNGİLİZ ÜSLERİNİ KULLANMA İZNİ VERDİK'

Başbakan Starmer, dronları etkisiz hale getirme kapasitesine sahip Wildcat helikopterlerinin yarın Kıbrıs adasına varacağını ve hava savunma alanında dünyanın en gelişmiş gemilerinden sayılan HMS Dragon'un Akdeniz'e konuşlandırılacağını belirtti.

İngiltere'nin ABD'ye "savunma operasyonları yürütülmesi için İngiliz üslerini kullanma izni verdiğini" de anlatan Starmer, "Bölgedeki İngiliz vatandaşları ve müttefiklerimizi bu kalkanla koruyacağız." ifadesini kullandı.

Starmer, İngiltere hükümetinin her gün bu kalkanı güçlendirmek ve Körfez'deki İngiliz vatandaşlarını bulundukları ülkelerden çıkarmak için çalıştığını dile getirerek, şu ana kadar bölgedeki 140 binden fazla kişinin İngiltere hükümetine varlıklarını bildirdiğini söyledi.

Keir Starmer ve Donald Trump

Bu kapsamda Starmer, İngiliz vatandaşlarını bölgeden çıkarmak amacıyla kiralanan ilk Umman charter uçağının da birkaç dakika önce havalandığını duyurdu. Starmer, ilerleyen günlerde ek charter uçuşlarının düzenleneceği bilgisini de paylaştı.

Keir Starmer, ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) ticari uçuşlarla 4 binden fazla İngiliz vatandaşının ülkesine döndüğünü kaydetti.

'AMERİKALILARLA BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ, ÖZEL İLİŞKİ BUDUR'

Starmer'a, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Starmer, Winston Churchill değil" ifadesini kullanarak kendisine yönelik yaptığı eleştiriler hatırlatıldı ve ABD-İngiltere arasındaki özel ilişkinin bozulup bozulmadığı soruldu.

Başbakan Starmer, soruya verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

"Özel ilişki şu anda devam ediyor. Üslerimizden yapılan konuşlandırma konusunda Amerikalılarla birlikte çalışıyoruz. Bölgede birlikte çalışıyoruz. ABD ve İngiltere, ortak üslerde bulunan ABD ve İngilizleri korumak için birlikte çalışıyor. Her zamanki gibi 7/24 istihbarat paylaşımı yapıyoruz. Özel ilişki budur."

İRAN, ABD-İSRAİL SAVAŞI

İsrail ve ABD, Tahran ile Washington yönetimleri arasında müzakereler sürerken 28 Şubat'ta İran'a askeri saldırı başlattı.

İran da İsrail'in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılarla karşılık verdi.

ABD-İsrail saldırılarında, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili öldü.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Kermanpur, ABD-İsrail saldırılarında 926 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldum. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarında kurduğum internet haber sitesiyle başladım. Kurduğum sitede 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdım. 2022 yılından bu yana Haber7 bünyesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere çok sayıda haber, grafik ve video hazırladım. Kariyerime Haber7'de gündem editörü olarak devam etmekteyim.
YORUMLAR 24
  • Abdullah64 13 dakika önce Şikayet Et
    Maksatları Şii Sünni çatışması.
    Cevapla
  • Ülkem 26 dakika önce Şikayet Et
    Adamları vurdurun sonrada yalakalık diz boyu
    Cevapla
  • Dertli&Dost 31 dakika önce Şikayet Et
    Bu İngiliz kurnaz köpeklerden Yahudi para alır para vermesi şimdi para olan Ülkelere yanaşıyor umarım Sudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirliklerine ders olur Abd ve batı Ülkeleriyle bir yere varamayacaklarını ANLARLAR
    Cevapla
  • Yorum 45 dakika önce Şikayet Et
    Ne acı bizim paramızla bizi vuruyorlar.yeymiyor birbirimize düşürüyorlar. Kendileri sıkıştıkça bir araya geliyorlar. Oyun büyük anlayacağınız.
    Cevapla
  • Murat 52 dakika önce Şikayet Et
    Kurnaz ingiltere depodaki curuk ucaklari katara kitledi boylece firsatan istifade
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Basra Körfezi'nde sıcak temas: İran, ABD tankerini füzelerle vurdu
Kilisede skandal istismar vakası! Dünya kan donduran belgeleri konuşuyor!