ABD, İran-İsrail savaşında sıcak saatler! İran son dakika ilan etti! İşte ateşkes şartları
İran, ABD-İsrail savaşı şiddetlenerek devam ediyor. İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD ile savaşın sona ermesi için ülkesinin şartlarını açıkladı. İşte savaşta son gelişmeler...
SON DAKİKA HABERİ: İran, ABD-İsrail savaşında sıcak saatler yaşanıyor. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ile savaşın sona ermesinin tek yolunun, "İran'ın meşru haklarının kabul edilmesi, tazminat ödenmesi ve yeniden saldırmama konusunda sağlam bir uluslararası güvence verilmesi" olduğunu söyledi.
İşte İran, İsrail-ABD savaşında dakika dakika son gelişmeler...
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı.
Pezeşkiyan, Putin ve Şerif ile yaptığı görüşmede İran'ın bölgedeki barış ve huzura olan bağlılığını yinelediğini belirtti.
İsrail ve ABD tarafından İran’a karşı başlatılan savaşın sona ermesinin tek yolu olduğunu söyleyen Pezeşkiyan, "Savaşın sona erdirmenin tek yolu, İran'ın meşru haklarının tanınması, tazminat ödenmesi ve yeniden saldırmama konusunda sağlam bir uluslararası güvence verilmesidir." ifadelerini kullandı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran'dan atılan füze ve insansız hava araçlarının (İHA) engellenmesi için hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini duyurdu.
BAE Savunma Bakanlığının ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, ülkeye yönelik saldırıların olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, "BAE hava savunması, şu anda İran'dan gelen füze ve İHA'lı saldırılara karşı koymak için devreye girdi." ifadeleri kullanıldı.
New York Times (NYT), İran'ın Hürmüzgan eyaletindeki bir ilkokula düzenlenen ve çoğu çocuk 175 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili ABD'de yürütülen ön soruşturmanın, saldırının ABD ordusunun yanlış hedeflemesinden kaynaklandığını gösterdiğini bildirdi.
İsrail’in, İran’ın başkenti Tahran’da kontrol noktalarına yönelik düzenlediği İHA saldırılarında en az 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
İran basınında yer alan haberlere göre, İsrail, İran içerisindeki casuslarının işbirliği ile Tahran’ın 1, 14, 15 ve 16. bölgelerine yönelik İHA saldırısı gerçekleştirdi.
Saldırılar sonucunda, yol kontrolü ile görevli emniyet güçleri ile İran Gönüllü Güvenlik Güçleri'nden (Besic) 10 kişi hayatını kaybetti.
İran Ordu Sözcüsü Muhammed Ekreminiya, İsrail ve ABD’nin radar ve savunma yeteneklerinin önemli bir kısmının imha edildiğini ve artık İran füzelerinin önündeki zorlukların azaldığını savundu.
İran resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre, Ordu Sözcüsü Ekreminiya, İsrail ve ABD’nin savunma sitemleri ve İran’ın füze kabiliyeti hakkında açıklama yaptı.
Ekreminiya, "Siyonist rejim (İsrail) ve ABD, kendi teknolojilerine ek olarak NATO teknolojilerinden de faydalanıyorlar, ancak yine de radar ve savunma yeteneklerinin önemli bir kısmı imha edildi ve artık füzelerimizin önündeki zorluklar azaldı." dedi.
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Anna Evstigneeva, Orta Doğu'yu "derin bir kaosa sürükleyen" ve bölgede can kaybına yol açan gelişmelerin sebebinin ABD ve İsrail'in askeri faaliyetleri olduğunu söyledi.
Batılı ülkelerin, Orta Doğu'daki gelişmeleri yanlış göstermeye çalışabileceklerini belirten Evstigneeva, "Bölgeyi giderek daha derin bir kaosa sürükleyen, giderek artan sayıda can kaybına ve sivil altyapıya geri dönüşü olmayan hasara yol açan şey, ABD ve İsrail'in askeri kaçamaklarıdır." dedi.
İran’da on binlerce kişi, ABD ve İsrail saldırılarında hayatını kaybeden İranlı komutanların cenaze törenine katılmak için başkenti Tahran’daki İnkılap Meydanı’nda bir araya geldi.
Törene, saldırılarda hayatını kaybeden eski Genelkurmay Başkanı Abdurrahim Musevi, eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Pakpur, eski İran Savunma Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, eski İran Savunma Bakanı Aziz Nasırzade ve eski İran lideri Ali Hamaney'in ofisinin Genel Sekreteri Tümgenaral Muhammed Şirazi’nin naaşları getirildi.
Meydanda toplanan kalabalık cenaze törenini takip ederken aynı zamanda, ABD, İsrail ve İngiltere aleyhine sloganlar attı.
Törene katılanlardan eğitimci Rayan Zend, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem öfkeli hem de üzüntülü olduğunu belirterek, "Ben pazar gününden bu yana meydanlardayım. Büyük bir öfke ve üzüntü ile buraya geldim. Acımı evde bıraktım. Buraya dişimi sıkarak geldim." dedi.
ABD Başkanı Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki ticaret güvenliğine ilişkin ise, "Bence Hürmüz Boğazı'nda büyük güvenlik göreceksiniz. İran Hürmüz'e hiç mayın yerleştirmedi. Petrol şirketleri Hürmüz Boğazı'nı kullanmalı. Tek gecede İran'ın tüm mayınlama gemilerini ortadan kaldırdık." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump, Kentucky ve Ohio eyaletlerini ziyaret için Beyaz Saray'dan ayrılırken basın mensuplarına İran gündemini değerlendirdi.
İran'a yönelik saldırılarının kendileri açısından şu ana dek "çok başarılı" gittiğini ifade eden Trump, İran'ın askeri kapasitesini büyük ölçüde yok ettiklerini savundu.
İran saldırılarının ne zaman sona erebileceğiyle ilgili soruları yanıtlayan Trump, "İran'ı daha önce tarihte hiçbir ülkeyi olmadığı kadar sert şekilde vurduk ancak henüz bitirmedik." değerlendirmesini yaptı.
Trump'ın son açıklamasında dile getirdiği "İran'da vuracak pek bir yer kalmadı, istediğim zaman savaşı bitiririm" şeklindeki açıklamasının ardından henüz İran'a saldırıları tamamlamadıklarını ifade etmesi dikkati çekti.
ABD Başkanı, "(İran) Donanmalarını, hava kuvvetlerini, hava savunma sistemlerini, radarlarını ve liderlerini kaybettiler. İstesek fazlasını yapabiliriz." ifadesini kullandı.
Umman Sultanı Heysem bin Tarık, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'la görüşmesinde, ülkesini hedef alan saldırılardan duyduğu memnuniyetsizliğini dile getirdi.
Umman resmi haber ajansı ONA'da yer alan habere göre Sultan Bin Tarık, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme olanaklarının ele alındığı görüşmede, ABD-İsrail'in İran'a yönelik saldırılarıyla bölgede başlayan gerilime ilişkin son gelişmeler konuşuldu.
Umman Sultanı Bin Tarık, Pezeşkiyan ile görüşmesinde, ülkesinin tarafsız tutumunun altını çizdi.
Umman topraklarını hedef almaya devam eden saldırılarla ilgili hoşnutsuzluğunu vurgulayan Bin Tarık, ülkesinin kendi güvenlik ve istikrarını koruma için her türlü önlemi almaktan geri durmayacağını ifade etti.
ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarında, aralarında İran Devrim Muhafızları ordusunda üst düzey yetkili ve general de dahil olmak üzere 1332 kişi hayatını kaybetti.
İran, bölgedeki ABD üslerini 2 tonluk savaş başlığı taşıyan Hürremşehr, İmad ve Kadr füzeleriyle yeniden vurduğunu bildirdi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada, Sadık Vaat-4 Operasyonu'nun 39. dalgasının ABD-İsrail saldırısında hayatını kaybeden Genelkurmay Başkanı Abdurrahim Musevi ile diğer isimler adına düzenlendiği belirtildi.
İran Eğitim Bakanı Ali Rıza Kazımi, İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik saldırılarında "120 okulun hedef alındığını, 206 öğrenci ile öğretmenin öldüğünü" duyurdu.
İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Kazımi Tahran’da düzenlenen geniş katılımlı cenaze törenlerinin ardından açıklama yaptı.
İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik saldırılarında "206 öğrenci ve öğretmenin öldüğünü, 161’inin ise yaralandığını" kaydeden Kazimi, saldırılarında toplamda 120 okulun da zarar gördüğünü söyledi.
Tahran’a 28 Şubat'ta başlatılan saldırılarla eş zamanlı olarak ülkenin güneyindeki Minab kentinde bir ilkokula düzenlenen saldırıda 165 çocuğun hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
-
Misafir 6 dakika önce Şikayet EtABD de 3 Kasım'da ara dönem kongre üyeleri seçimi var. Trump şimdi acilen barış yapmak zorunda. İran barış şartı olarak, haksız yere savaşı başlatan ABD ve İsrail'den savaş tazminatı istesin. Bugünden sonra da "İran'a yapılan her saldırıdan göreceği maddi zararı da bu tazminatın üzerine ekleyeceğiz. "diye duyursun.Beğen
-
misafir 7 dakika önce Şikayet EtABD anladiki yolun sonu çıkmaz sokak bence ABD nin yapması gereken tek şey netanyahudan kurtulmak tramp netanyahuyu göndermez ise netanyahu tramp i gönderecek sanırımBeğen
-
krmt 9 dakika önce Şikayet Etgeleceği yok ediyor soykırım uyguluyorlar. özellikle kız ve kadınları olduriyotlar.Beğen
-
Hüseyin 10 dakika önce Şikayet Etİşte sorun burda. Allah yapsın Allah belasını versin . Allah diyorki ben bu günahların bedelini ahirete kadar erteledim. Bundan artık islam devletleri ders almalı ve acilen egitime ve muasır medeniyetlerin seviyesine gelmek icin var gucuyle okuumalı öğrenmelidir. Kılla tüyle ugrasmayı kadın ile ugrasmayı bırakmalı ve egitimi önplana cıkarmalıdır. Kuranın ilk emri nedir. OKUBeğen
-
alican şahin 23 dakika önce Şikayet Etkar yağsa okulları tatil edersiniz de savaş var neden tatil değil. iranın propagandası ve yalanları. okul vurmak ile kışla vurmak aynı şey olmasına rağmen acitasyona gerek yok. öldürülen genç yada çocuk yada yaşlı fark etmez aslında.Beğen