Son dakika duyurdular! Sadece İsrail'in elinde var! İran'a doğru yola çıktılar

İsrail ordusu, sadece kendilerine ait olan F-35I (Adir) savaş uçaklarının İran'ı vurmak üzere yola çıktıklarını duyurdu.

GİRİŞ 15.03.2026 22:19 GÜNCELLEME 15.03.2026 22:57

İran, ABD-İsrail savaşının 16'ncı gününde kritik bir eşik daha aşıldı. İsrail Hava Kuvvetleri, İran'daki stratejik hedeflere yönelik hava harekatı düzenlemek üzere havalanan F-35I (Adir) savaş uçaklarının görüntülerini dünya kamuoyuyla paylaştı.

SADECE İSRAİL'İN ELİNDE OLAN F-35I SAVAŞ UÇAKLARI HAVALANDI

Sadece İsrail'in elinde bulunan ve gelişmiş radar görünmezliği teknolojisine sahip uçakların, bölgedeki kritik noktaları imha etmek amacıyla tam mühimmatlı olarak üslerinden ayrıldığı bildirildi.

İRAN'I VURACAKLAR

Operasyonun kapsamına ilişkin açıklamalarda bulunan İsrail ordusu, harekatın İran'ın askeri kapasitesini kısıtlamaya yönelik olduğunu vurguladı. Sosyal medya ve resmi kanallar üzerinden servis edilen görüntülerde, jetlerin ardı ardına havalandığı anlara yer verilirken, yapılan açıklamada, "F-35I jetleri bu kritik görevde aktif ve belirleyici bir rol üstlenmektedir." denildi.

F-35I Savaş uçakları

F-35I (ADİR) SAVAŞ UÇAKLARI

İsrail'in "Adir" (Görkemli) olarak adlandırdığı F-35I savaş uçakları, standart F-35A modelinden farklı olarak İsrail'in kendi yazılım ve donanım sistemlerini entegre etmesine izin verilen tek özel varyanttır.

Bu uçaklar, bölgedeki gelişmiş hava savunma sistemlerini (S-300 ve S-400 gibi) etkisiz hale getirmek için özel olarak geliştirilmiş Elbit Systems yapımı yerli elektronik harp paketlerine ve İsrail üretimi mühimmatları (Spice, Python-5 gibi) taşıyabilen "tak-çalıştır" mimarisine sahip.

Ayrıca, gövdeye entegre edilebilen özel yakıt tankları sayesinde havada yakıt ikmaline ihtiyaç duymadan İran gibi uzak hedeflere ulaşabilen F-35I jetleri, sadece bir savaş uçağı değil, aynı zamanda diğer dost platformlara gerçek zamanlı veri aktaran gelişmiş bir "uçan karargâh" ve sensör ağı görevi görüyor.

SAVAŞTA CAN KAYBI 1300'Ü AŞTI

İsrail ve ABD, Tahran ile Washington yönetimleri arasında müzakereler sürerken 28 Şubat'ta İran'a askeri saldırı başlattı. İran da İsrail'in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılarla karşılık verdi.

ABD-İsrail saldırılarında, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili öldü. İranlı yetkililere göre, ABD-İsrail saldırılarında ölü sayısı 1348'i, yaralı sayısı 17 bini aştı.

KAYNAK: HABER7
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldum. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarında kurduğum internet haber sitesiyle başladım. Kurduğum sitede 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdım. 2022 yılından bu yana Haber7 bünyesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere çok sayıda haber, grafik ve video hazırladım. Kariyerime Haber7'de gündem editörü olarak devam etmekteyim.
YORUMLAR 54
  • Das 1 ay önce Şikayet Et
    Nükleer tesisler hedef alinmali yoksa bati ortadoguyu kan gölüne cevirecek bu savas uzun sürdükce mazlumlar yeni silah üretecek savasmasini ögrenecek savasta nükleer silah üretecek abd nin japonyaya attigi gibi iki tane nükleer silah kaputule etmelerini saglayacak nükleer silahi olmayan ülke güvende deyildir her an katliama ugraya bilir örnek kuzey kore
    Cevapla
  • abbas 1 ay önce Şikayet Et
    iran şah füzeleri av bekliyor
    Cevapla
  • Adla 1 ay önce Şikayet Et
    Ìsrail Nato da deyil F 35 ABD veriyor işine geleni yapan ABD Dünya da baksin
    Cevapla
  • abbas çakar 1 ay önce Şikayet Et
    çin ve rus yapımı füzeler f 35 leri çöp yapar inşalllah
    Cevapla
  • HACI 1 ay önce Şikayet Et
    gittikleri yerde görecekleride var maşallah İRAN allah yardımcınız olsun ben olsaydım yıllar evvel iran ırak suriye ile atatürk ün yaptığı gibi pakt kurardım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den, İngiltere'ye rest! Ülkedeki tüm Yahudilere çağrı yaptılar
'Sancılı bir dönemden geçiyoruz' diyen Erdoğan'dan son dakika açıklamalar