Tel Aviv'den ordusuna skandal yetki: Lübnan'ı yıkın!

Hizbullah'a karşı tampon bölge oluşturma hedefiyle Lübnan'ın güneyindeki kara harekatını genişleten İsrail, sınıra yakın yerleşim bölgelerinin yıkılması için orduya onay verdi. Bölgeden 1 milyondan fazla sivil göç etmek zorunda kaldı.

GİRİŞ 17.03.2026 10:15 GÜNCELLEME 17.03.2026 10:30
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • İsrail, Hizbullah'a karşı Lübnan'ın güneyindeki "tampon bölgeyi" genişletmek amacıyla kara saldırıları başlattığını açıkladı.
  • Tel Aviv yönetimi, orduya sınıra yakın Lübnan yerleşim birimlerini yıkma izni verdi.
  • İsrail'in 2 Mart'tan bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 850 kişinin hayatını kaybetti.

 İsrail ordusu, yoğun saldırılarla hedef aldığı Lübnan'ın güneyindeki işgalini genişletmek için son birkaç gündür kilit noktaları hedef alan kara saldırıları başlattığını duyurdu.

İSRAİL, LÜBNAN'IN GÜNEYİNDEKİ İŞGALİNİ GENİŞLETMEK İÇİN KARA SALDIRILARI BAŞLATTIĞINI DUYURDU

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, kara saldırısının Hizbullah'a karşı Lübnan'ın güneyindeki "tampon bölgeyi" genişletmek amacıyla başlatıldığı ileri sürüldü.

Lübnan'ın güneyinde başlatıldığı duyurulan "kilit noktalara yönelik hedefli bir kara operasyonu" için bölgeye daha önceden asker takviyesi yapıldığı belirtildi.

İsrail ordusuna bağlı 91.⁠ ⁠Tümen'in cumartesi gecesi geç saatlerde Lübnan'ın güneydoğusuna saldırılar düzenlemeye başladığı bildirildi.

Kara unsurlarından önce İsrail ordusunun bölgeye şiddetli hava saldırıları ve topçu atışları gerçekleştirdiği aktarıldı.

Öte yandan 146. Yedek Tümen'in Lübnan'ın güneybatısına konuşlandırılmış vaziyette olduğu, 36. Tümen’in ise Rab el-Talatin bölgesinde baskınlar düzenlediği kaydedildi.

"SINIRA YAKIN YERLEŞİM BÖLGELERİNİ YIKMA YETKİSİ"

Operasyonun en dikkat çekici boyutu ise İsrail devlet televizyonu KAN tarafından paylaşılan yeni yetki kararı oldu. Tel Aviv yönetimi, orduya sınıra yakın Lübnan yerleşim birimlerini yıkma izni verdi. İsrailli kaynaklar, bu yıkım sürecinin Lübnan hükümetine Hizbullah üzerinde baskı kurmak için bir müzakere aracı olarak kullanılacağını öne sürdü.

İSRAİL'İN LÜBNAN'A SALDIRILARI

İsrail ordusundan 2 Mart'ta yapılan açıklamada, Lübnan'dan füze atıldığının tespit edilmesinin ardından ülkenin kuzeyinde sirenlerin devreye girdiği belirtilmişti.

Daha sonra Lübnan geneline hava saldırıları başlattığını duyuran ve başkent Beyrut'u hedef alan İsrail ordusu, havadan ve denizden yoğun saldırılar düzenlediği Lübnan'da kara işgalini genişletme kararı almıştı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı 15 Mart'ta yaptığı açıklamada, İsrail'in 2 Mart'tan bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 850 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 105 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Lübnan hükümetine bağlı Afet Yönetimi ise İsrail'in işgali ve saldırıları nedeniyle Lübnan'da zorla yerinden edilenlerin sayısının 830 bini geçtiğini bildirmişti.

KAYNAK: AA, HABER7
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 31
  • HIDIR BUDUR 1 hafta önce Şikayet Et
    KURAN TÜR SURESİ 45-49 . “-- Artık dehşete kapılacakları gün ile yüzyüze gelinceye kadar ONLARI KENDİ HALLERİYLE BAŞ BAŞA BIRAK. KURDUKLARI PLANLAR o gün kendilerine hiçbir yarar sağlamayacak ve “KENDİLERİNE YARDIM EDEN DE OLMAYACAK !!” Şüphesiz o zulmedenlere bundan başka bir azap daha var; fakat çoğu bunu bilmez.SEN RABBİNİN HÜKMÜNÜ SABIRLA BEKLE”
    Cevapla
  • Trabzonlu 1 hafta önce Şikayet Et
    İran bahane lübnan şahane! Gün gelecek bu köpeklere vuracağız aynı anlayışı bakalım abd-avrupa bize gösterecekler mi?
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Hıristiyan Alemi, Lübnan daki Katliamlar Gazze de olduğu gibi SUS PUS...
    Cevapla
  • almancı 1 hafta önce Şikayet Et
    Eğer şimdi yapmazlarsa başlarına gelecek Gazze
    Cevapla
  • Osman 1 hafta önce Şikayet Et
    Lübnan halkı savasmali yoksa yaşayabileceği toprakları olmayacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den Körfez'e "İran savaşına dahil olmayın" uyarısı
Fenerbahçe'ye ağır fatura! UEFA verdiği cezayı açıkladı