İsrail'den yeni çıkarma planı! Lübnan'dan Golan Tepelerine kadar saldırı emri

İsrail'in Lübnan'a başlattığı saldırılar sonrasında Litani Nehri'ne saldırı planladığı ve bölgeyi nüfussuzlaştırarak yeni bir harita değişikliğine hazırlanıyor.

GİRİŞ 20.03.2026 11:52 GÜNCELLEME 20.03.2026 14:11

İsrail hükümetinin Lübnan’da Hizbullah’ı hedef alan saldırılarına başlamasının ardından kara harekatı hazırladığını duyurmuştu.

16 Mart günü Lübnan’ın güneyinde bulunan Hizbullah mevzilerine karşı da sınırlı kara harekâtı başlattığını açıklayan İsrail ordusu, 17 Mart günü Lübnan’ın güneyinde Arap el- Jal köyüme acil tahliye uyarısı yayınlamış ve Hizbullah’ta İsrail'i hedef almaya devam edeceğini duyurmuştu.

İsrail hükümeti yeni harita planları ile bölgeye giderek yayılmayı hedefleyen ve bölgenin kaderini etkileyecek bir karar imza attı.

İSRAİL'İN NÜFUSSUZLAŞTIRMA PLANI

ABD hükümeti, Litani Nehri ile sınır hattı arasında 30 km’lik bölgenin tamamını kontrol altına almayı hedeflediğini bildirmişti.

İsrail hükümetinin Hizbullah’a karşı başlatmış olduğu eş zamanlı operasyonlar doğrultusunda Litani Nehri kuzeyine çıkmak ve bölgeyi nüfussuzlaştırma planlarına girişmiş durumda.

İsrail hükümeti, son günlerde belirlediği yeni stratejik hedef doğrultusunda, Lübnan’daki Litani Nehri ve Zahrani Nehri hatlarını kontrol altına alarak bölgede hem askeri hâkimiyet kurmayı hem de etki alanını genişletmeyi amaçladığı sinyalini vermişti.

HEDEFTE GOLAN VE HERMON DAĞI

İsrail’in bölgede ciddi bir askeri operasyon yürütmesindeki asıl amacın ise Zahrani Nehri’nden doğuya doğru düz bir çizgi çizildiğinde Suriye’deki Hermon Dağı’na ulaşıyor olması.

Golan Tepeleri üzerinde hak iddia eden ve bu doğrultuda Suriye’ye yönelik birçok operasyon gerçekleştiren İsrail hükümeti, son olarak Hermon Dağı’nı ele geçirerek burada askeri bir üs kurmuştu.

4 BİN KİLOMETRELİK ALANI ELE GEÇİRME PLANI

Golan ve Hermon’u birleştirme fikrine kapılan İsrail hükümet, ABD nezdinde Suriye ve İsrail görülmelerinde dağdan çekilmemek için her türlü adımı atarak diplomatik görüşme gerçekleştirmişti.

Gazeteci Yahya Bostan ise köşe yazsında konuya değinerek, İsrail’in Zahrani Nehri’ne ulaşabilmesi halinde Suriye’de işgal ettiği (Golan ve Hermon Dağları) Lübnan’da işgal edeceği topraklarla beraber İsrail, Lübnan ve Suriye’nin güneyinde yer alan 4 bin kilometrelik alanı birleştirerek ilhak etmek isteyeceği vurgusunu yaptı.

Kübra Beyazoğlu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca tarih, kültür, sanat üzerine araştırmalar yaparak blog yazarlığı yaptı. Yerel basında birçok alanda görev alarak muhabirlik ve sunuculuk yaptı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde devam etmektedir.
YORUMLAR 33
  • ali aslantürk 5 gün önce Şikayet Et
    Hani o kadar abartiginiz Hizbullah ne halt ediyor,,,füzeler tüneller hepsi hikaye piyon
    Cevapla
  • Vatandaş 5 gün önce Şikayet Et
    Bu gibi söylemlere cevap olarak yeni bir emoji yapılmalı....Hani kamyonun arka tekerinde taş var mesajını ifade edebilecek.....
    Cevapla
  • Misafir 5 gün önce Şikayet Et
    orada iki nehir var şu kıymetli hızla girip bura bizim diyecekler . abd golan verme senaryosu benzeri kamera karşısına geçip oldu bitti yapacaklar ağır zayiat bu işi bozar tabi sahada savaşacak Lübnanlı güç lazım.
    Cevapla
  • Malazgirt...71 5 gün önce Şikayet Et
    Bütün bu haksızlıklar karşısında insanoğlunun yaşama zevki bile kalmıyor....
    Cevapla
  • Hans 5 gün önce Şikayet Et
    aç gözlü,insanlık düşmanı çapulcu israil..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika duyurdular! 2 ülkeye operasyon planları onaylandı! Binlerce bomba yağdırdılar
Fenerbahçe'ye ağır fatura! UEFA verdiği cezayı açıkladı