ABD'den İran için “içeriden bir lider” arayışı! Radarındaki isim şaşırttı!

ABD yönetiminin, İran'da olası bir yönetim değişikliği için Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ı potansiyel lider adayı olarak gördüğü iddia edildi. Trump'ın hedefinin Venezuela benzeri bir petrol anlaşması olduğu belirtiliyor.

GİRİŞ 24.03.2026 10:32 GÜNCELLEME 24.03.2026 15:12

ABD yönetiminin, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ı "uzlaşılabilir bir figür" ve "potansiyel lider adayı" olarak değerlendirdiği iddia edildi.

ABD BASININDAN ÇARPICI İDDİA!

Politico'nun, ismi verilmeyen Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Başkan Donald Trump yönetimi, İran'da olası yönetim değişikliği veya diplomatik müzakere sürecinde Kalibaf'ın kilit rol oynayabileceği üzerinde duruyor.İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf

Washington'ın Kalibaf'ı "uzlaşılabilir bir figür" ve "potansiyel lider adayı" olarak değerlendirdiğini iddia eden yetkililer, bu ismin "sıcak bir seçenek" olduğunu ancak acele karar verilmemesi gerektiğini söyledi.

Yetkililer, Trump'ın Hark Adası'na saldırmak istemediğini, "yeni liderin Venezuela örneğine benzer bir petrol anlaşması yapmasını umduğunu" öne sürdü.

ABD YÖNETİMİNİN İRAN MECLİS BAŞKANI KALİBAF'I "POTANSİYEL LİDER" OLARAK GÖRDÜĞÜ İDDİA EDİLDİ

Hedefin, ABD'nin 3 Ocak'ta Venezuela'da askeri müdahaleyle alıkoyduğu Devlet Başkanı Nicolas Maduro sonrası görev yapan Delcy Rodriguez gibi bir figürü konumlandırmak olduğunu ileri süren yetkililer, böylece ABD'nin anlaşmayı güvence altına alabileceğini ifade etti.

ABD Başkanı Trump, 22 Mart'ta yaptığı açıklamada, 48 saat içinde İran'ın Hürmüz Boğazı'nı tamamen açmaması halinde bu ülkenin elektrik santrallerini vurmaya başlayacaklarını duyurmuş, dün ise bu süreyi 5 gün uzattığını belirtmişti.

Trump, 23 Mart'ta da İran'da görüştükleri kişilerin "içeriden birileri" olduğunu ve "çok saygı gördüklerini" söylemiş, "Belki de içlerinden biri tam olarak aradığımız kişi olabilir. Venezuela'da bunun ne kadar iyi işlediğine bakın." diye konuşmuştu.

KAYNAK: AA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 43
  • bkr 7 saat önce Şikayet Et
    itrail bir yandan Lübnan ı ele geçiriyor ab d İran'la oyalıyor dunyayi
    Cevapla
  • misafir 8 saat önce Şikayet Et
    hani bunun derdi nükleer di gerçek yüzünü göstermeye başladı amacı en başından petroldu hirsiz
    Cevapla
  • böyle 10 saat önce Şikayet Et
    kimse kalmadığı için..
    Cevapla
  • Misafir 10 saat önce Şikayet Et
    Bu yalancı ve korkak siyonistler (itrail ve turp) İran ın Son saldırılarında iyi dayak yiyince. Haziran 2025 deki 12 gün savaşındaki gibi zaman kazanmak için kıvırmaya başladılar. Bunların başı ezilmedikçe Dünyaya huzur yok Vesselam...
    Cevapla
  • YALNIZ KURT 11 saat önce Şikayet Et
    ya kardeşim bu Trump'ın her söylediği yalan söylüyor bunu nasıl devlet adamı yapmişlar bundan lider falan olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bolu Belediyesi'nde Tanju Özcan ve öğrenci oğlu arasında muazzam para trafiği ortaya çıktı
Mehmet Görmez'den 'rüveybida' uyarısı: Sünni-Şii ihtilafı körüklenmemeli