İran'dan son dakika Hürmüz Boğazı açıklaması! Çin'den Tahran'a kötü haber

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ve İsrail'in saldırıları nedeniyle gemi trafiğinde kesintilerin yaşandığı Hürmüz Boğazı'nın, kendileriyle savaşan ülkelerin gemileri dışında tüm gemilere açık olduğu duyurdu.

GİRİŞ 24.03.2026 20:10 GÜNCELLEME 25.03.2026 08:44

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Erakçi, Çinli mevkidaşı Vang Yi ile telefonda görüştü.

'HÜRMÜZ BOĞAZI HERKESE AÇIKTIR FAKAT BİZİMLE SAVAŞAN ÜLKELER SÖZ KONUSU DEĞİLDİR'

Erakçi, görüşmede, uluslararası enerji ve mal ticareti açısından kritik bir nakil hattı olan deniz yolunun durumuna ilişkin, "Hürmüz Boğazı herkese açıktır ve tüm gemiler güvenle geçebilir fakat (bizimle) savaşan ülkeler söz konusu değildir." ifadesini kullandı.

İran halkının yabancı saldırganlığa direniş ve ulusal egemenlik ile bağımsızlığı koruma konusunda her zamankinden daha fazla birlik içinde olduğunu vurgulayan Arakçi, geçici değil kapsamlı bir ateşkes istediklerini belirtti.

Arakçi, tüm tarafların gerilimi yükseltmek yerine düşürecek adımlar atmalarını umduklarını anlatarak, Çin'in çatışmaların sonlandırılması ve barışın teşvik edilmesi için olumlu rol oynamasını beklediklerini kaydetti.

'ÇİN, TARAFSIZ VE OBJEKTİF BİR DURUŞ SERGİLEMEYİ SÜRDÜRECEK'

Çinli Bakan Vang da krizlerin güç kullanımıyla değil diyalog ve müzakereyle çözümünden yana olduklarını, bunun İran devletinin ve halkının çıkarına olduğu kadar uluslararası toplumun da genel arzusu olduğunu vurguladı. Vang, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Umarız tüm taraflar barış için tüm fırsatları ve fırsat pencerelerini değerlendirir ve barış sürecini en kısa zamanda başlatır. Çin, tarafsız ve objektif bir duruş sergilemeyi sürdürecek, diğer ülkelerin egemenliğine yönelik ihlallere karşı çıkacak, çatışmaları sonlandırmak ve barışı teşvik etmek için etkin şekilde çalışacak, bölgesel barışa ve istikrara kendini adayacaktır."

ÇİN'İN PETROL İTHALATININ YÜZDE 45'İ HÜRMÜZ'DEN GEÇİYOR

Çin'in ithal ettiği petrolün yaklaşık yüzde 45'i, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'ndan geçerek ülkeye ulaşıyor.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Katar, Irak ve İran petrolünü Asya pazarlarına ulaştıran Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinin yaklaşık yüzde 20'sinin ana güzergahı konumunda bulunuyor.

Boğaz'daki tanker trafiğindeki kesintiler şimdiden küresel petrol tedarikinde aksamalara, petrol fiyatlarında artışa yol açmış durumda.

İRAN, ABD-İSRAİL SAVAŞI

İsrail ve ABD, Tahran ile Washington yönetimleri arasında müzakereler sürerken 28 Şubat'ta İran'a askeri saldırı başlattı.

İran da İsrail'in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, BAE ve Bahreyn başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılarla karşılık verdi.

ABD-İsrail saldırılarında, eski İran lideri Ali Hamaney'in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili öldü.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldum. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarında kurduğum internet haber sitesiyle başladım. Kurduğum sitede 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdım. 2022 yılından bu yana Haber7 bünyesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere çok sayıda haber, grafik ve video hazırladım. Kariyerime Haber7'de gündem editörü olarak devam etmekteyim.
YORUMLAR 40
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Suudi Arabistan , Basra Petrollerini boru hattı ile Kızıldeniz Yanbu Terminaline ulaştırıyor , Oradan Petrol Tankerlerine yüklenen Petrol , Güney Afrika Ümit Burnu → Amerika ve Avrupa'ya sevkediliyor , Dolambaçlı rotadan taşınıyor . Hiçbiri demiyor ki , Şu Petrol ve Doğalgazı Boru Hatları ile Kardeş Türkiye ve Suriye Akdeniz Terminallerine ulaştıralım , Oradan Avrupa'ya ihraç edilsin .
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Basra Petrollerinin aktığı yer Hindistan'ın Kuzey Batısındaki Reliance Jamnagar Petro Kimya Tesisleri ham petrolü işliyor . Ticaretinden Amerika ve Siyon istifade ediyor . Hindistan , Amerika ve Siyon ile can ciğer kardeş gibi kucaklaşıyor .
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Rusya ve Çin , BRICS hedeflerine sahip çıkacaklar ise ; Latin Amerika , Afrika , Asya ve İslam Coğrafyası ile dayanışma sergilemelidirler . Hegemonya'nın çarkına çomak sokmalı , hep birlikte yavaşlatıp , durdurmalıyız .
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Rusya , Petrol , Doğalgaz , Hammadde ve Madenler ticaret akışını Türkiye üzerinden yapmalıdır . Kendisiyle kötü olan Hegemonik Batı'yı ikaz etmelidir ; Şayet , Batı , Kendisi ile iyi ilişkiler kurmak istiyorsa , Piyasa bellidir ; Türkiye ve Akdeniz Limanları ! İspanya ve İtalya gibi Rusya dostu ülkeler , avantajlı Piyasadan alacak , Rusya düşmanlığı yapanlar 3 üncül piyasadan alacak !
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    BRICS'in cılkı çıktı , İstenilir hale gelmekten uzaklaştı , İtici oldu . Rusya ve Çin , Maduro'nun kaçırılıp tutsak edilmesine , BM 5 daimi üyesinden 2 si oldukları halde itiraz edemediler . Latin Amerika'da , özellikle Brezilya'da güven kaybına uğradılar . Hindistan , BRICS'e hıyanet edip , Amerika buyruğuna girdi .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anketlerde ciddi düşüş: İmamoğlu oy kaybediyor, Erdoğan 'güçlü lider' konumunda
Bebek Firarda filmi gerçek oldu: Minik firarinin otobüs yolculuğu ağlama sesiyle son buldu