75 yıllık stratejik güç! NATO’nun bel kemiği: Türkiye

Antalya Diplomasi Forumu’nda konuşan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Shekerinska Türkiye’nin savunma gücü ve liderliğiyle İttifak’ın omurgasını oluşturduğunu belirterek katkılarıyla NATO’nun vazgeçilmez ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

75 yıllık stratejik güç! NATO’nun bel kemiği: Türkiye
75 yıllık stratejik güç! NATO’nun bel kemiği: Türkiye
GİRİŞ 18.04.2026 15:48 GÜNCELLEME 18.04.2026 16:03

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Shekerinska, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2026'ya katılmak üzere geldiği Antalya'da soruları yanıtladı.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Shekerinska, geçen yıl Hollanda'nın Lahey kentinde yapılan NATO zirvesinin daha çok savunma harcamalarına, yatırıma ve Ukrayna'ya desteğe odaklandığını dile getirerek, "Ankara'daki zirvede de verilen bu taahhütlerin sonuçlarına odaklanacağız." dedi.

NATO GENEL SEKRETER YARDIMCISI: TÜRKİYE, 75 YILDIR İTTİFAK'TAKİ HERKES İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Shekerinska, özellikle Almanya ve Türkiye başta olmak üzere birçok NATO müttefikinin savunma yatırımları konusunda adım attığını belirterek, "Ankara’da şunu görmek istiyoruz: Tüm müttefiklerin bu gidişatın net bir şekilde değiştiğini ortaya koyması. Daha güçlü Avrupa müttefikleri ve savunmaya yönelik artan Avrupa yatırımları, NATO’yu da kesinlikle daha güçlü hale getirecektir." diye konuştu.

Ankara'daki zirvede ayrıca Ukrayna'ya destek için güçlü sinyal gönderilmesini beklediklerini vurgulayan Shekerinska, "Çünkü Ukrayna'da ne olursa bu, Avrupa güvenliğini ve İttifak'ın gelecek yıllarını etkiler." görüşünü paylaştı.

"DAHA ÇOK YATIRIM YAPACAĞIZ, DAHA ÇOK ÜRETECEĞİZ"

Shekerinska, ABD’nin Avrupalı müttefiklerin daha fazla savunma yatırımı yapmaları için yıllardır çağrıda bulunduğunu belirterek, “ABD’nin taahhüdü her zaman güçlüydü. Onların beklentisi ise buna karşılık bizim de taahhütte bulunmamız. Bizim yapmamız gereken, yükü paylaşmak. Daha çok yatırım yapacağız, daha çok üreteceğiz ve Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz." dedi.NATO Genel Sekreter Yardımcısı Shekerinska

ABD'nin istediği yük paylaşımı konusunda Shekerinska, şu ifadeleri kullandı:

"Tüm Avrupalı müttefiklerin ve Kanada'nın, ABD'den yükü tek başına üstlenmesini beklediği zamanlar artık yok. Tüm müttefiklerimiz, güçlü milletler, bu yük paylaşımı ve yük değişimini üstlenmeye muktedir ve isteklidirler. Bunu yaparak kolektif güvenliğe, 5. maddeye bağlılığımızı da güçlendiriyoruz. NATO'nun iyi olduğu nokta da bu: Daha zor, daha tehlikeli hale gelen bir dünyaya kendini uyarlamak. Geçmişteki komisyon gelirleri artık yok, bu yüzden hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız."

"AVRUPALI MÜTTEFİKLER VE KANADA SORUMLULUK ÜSTLENECEK"

Shekerinska, İngiltere ve Fransa'nın düzenlediği de dahil olmak üzere Hürmüz Boğazı'nın açılması ve uluslararası ticaretin serbestçe devam etmesine ilişkin toplantıların olumlu olduğunu söyledi.

ABD'nin Avrupa'daki etkisinin azalması halinde NATO’nun aynı seviyede işlevini sürdürüp sürdüremeyeceğine ilişkin soru üzerine Shekerinska, Avrupalı müttefikleri ve Kanada’yı güçlendirerek İttifak'ı daha kuvvetli hale getirmenin, bu zorluklarla başa çıkmada doğru bir yaklaşım olduğu yorumunda bulundu.

Shekerinska, ABD’nin dünya genelinde taahhütlerinin bulunduğunu ve farklı bölgelerde faaliyet gösterebilmesi ve güvenliği sağlayabilmesi için Avrupalı müttefikler ve Kanada'nın özellikle konvansiyonel caydırıcılık açısından sorumluluk üstleneceği konusunda mutabık kaldıklarını anlattı.

"İTTİFAK'TAKİ EN GÜÇLÜ İKİNCİ ORDUYA SAHİPSİNİZ"

Herkesin payına düşen işi yaptığını ve şu anda Antalya'da bulunduklarını dile getiren Shekerinska, “Türkiye, neredeyse 75 yıldır hepimiz için çok önemli bir müttefik olmuştur. İttifak'taki en güçlü ikinci orduya sahipsiniz. Birçok operasyon ve misyonumuza katıldınız ve liderlik ettiniz. Savunma sanayisine bağlılığınız çok güçlü.” diye konuştu.

Türkiye'nin bu yılki NATO tatbikatına da katıldığını belirten Shekerinska, “Dolayısıyla farklı müttefiklerin bu tür katkıları (NATO’yu) İttifak'ı daha güçlendiriyor.” değerlendirmesini yaptı.

Shekerinska, “Bu yılın ikinci yarısında Türk uçakları, hava devriyesine katılmak üzere Estonya’ya gidecek. Bu, dayanışmadır. Bu, İttifak içinde birlik sağlayan güçtür ve Ankara Zirvesi'nde de odaklanacağımız konu budur.” ifadelerini kullandı.

İran'dan ateşlenerek Türk hava sahasına giren balistik mühimmata ilişkin Shekerinska, NATO'nun kabiliyetlerinin, bu tehditle çok kısa sürede etkili biçimde ilgilendiğini belirtti.

Shekerinska, tüm müttefiklerin paylarına düşeni yapacağına güvendiklerini dile getirerek, “Türkiye'nin de kesinlikle bunlardan biri olacağından eminim.” dedi.

AA'nın, Gazze'deki gazetecilerden, iletişimcilerden, sağlık görevlilerinden ve mağdurlardan oluşan tanıklıklara yer verilen "Tanık" kitabı da Shekerinska'ya hediye edildi.

KAYNAK: AA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • İnsanoğlu 38 dakika önce Şikayet Et
    Adam ağzıyla söyledi MEALİ ŞUYDU ben enayi değilim size kazandırıp avucumu yalayamam yani KENDİNE ÇALIŞANIN reklamlar bitince sonu feci olabilir.BUNCA BEDEL ACILAR YAŞANDI.masumun ahı bedduası bakalım batıl ile kafirle iş tutarak yolunu bulanlara neye mal oluyor?
    Cevapla
  • i Aydın 39 dakika önce Şikayet Et
    75 yıldır üyeyiz en büyük ikinci orduya sahibiz pekii şimdiye kadar bir tane bile turk genel sekreter oldumu yok ozaman geçin bunları
    Cevapla
  • Vatandas 58 dakika önce Şikayet Et
    Ukraynadan bize ne ne saçmalıyor bu kadın Avrupa bizi Avrupa Birliğine aldi mi ki bizde Avrupanin güvenliğini düşünelim.... herkes işine baksın biz kimlere destek olacağımızı iyi biliriz gazla çalış miyoruz hanımefendi.....
    Cevapla
  • TÜRK 1 saat önce Şikayet Et
    Ne demişti şair Cem Yılmaz? Beni övme kardeşim bana para ver para.
    Cevapla
  • Kamil 1 saat önce Şikayet Et
    Avrupa'da kimse askerlik yapmak istemez . Hele ki Rus Ordusunun karşısına çıkamazlar , Amerika onları korusun isterler . Şayet ABD , NATO'yu terkederse , AB bize muhtaç düşer . Güvenlik teminatı ucuz olmaz . 850 Milyar € Savunma fonundan Arslan Payı almalıyız .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump: Yakında 70 yıldır beklenen gün gelecek
Trump 'Onlarla birlikte alacağız' diyerek duyurmuştu! İran'dan yalanlama!