İş birlikçi Afganlar ortada kaldı: ABD 'gelmeyin' diyor, Kabil'den çağrı var
Çağrı, ABD'nin Afgan mültecileri Kongo'ya göndereceği iddialarının ardından geldi. Mülteciler ne Kongo'ya gitmek istiyor ne Afganistan'a dönmeyi kabul ediyor.
- ABD’nin Katar’da beklettiği Afgan mültecileri üçüncü ülkelere, özellikle de Kongo’ya gönderme planı tepkilere yol açtı.
- Afganistan yönetimi mültecileri geri dönmeye çağırsa da, Taliban’dan misilleme korkusu nedeniyle bu seçenek de reddediliyor.
- Mülteciler hem savaş riski taşıyan ülkelere gitmek istemiyor hem de ABD’ye güvenerek geldikleri süreçte ortada kaldıklarını söylüyor.
ABD yönetiminin Katar'da bıraktığı Afgan iş birlikçi mültecileri Kongo'ya göndermeyi planladığına dair haberlerin ardından Afganistan Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı.
Bakanlık, savaş sırasında Washington'a yardım eden ve ABD'ye ulaşma umuduyla Katar'da bekleyen Afganların ülkelerine güvenle dönebileceklerini bildirdi.
Afganistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Kahar Belhi, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Afganistan'ın tüm Afganların ortak vatanı olduğunu vurguladı:
"Kapıları kendilerine açık olan vatanlarına tam bir güven ve gönül rahatlığıyla dönmeye davet ediyoruz. Afganistan'da hiçbir güvenlik tehdidi bulunmamaktadır ve hiç kimse güvenlik gerekçesiyle ülkeyi terk etmek zorunda değildir."
Afgan iş birlikçi mültecilerin yeniden yerleştirilme çabalarını destekleyen AfghanEvac adlı organizasyon, ABD'li yetkililerin Doha'daki As-Sayliyah Kampı'nda bir yıldır bekleyen mültecilerin Kongo'ya gönderilmesi üzerine görüşmeler yaptığını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı mültecileri üçüncü bir ülkeye gönüllü olarak yerleştirmek için seçenekler arandığını belirtirken, ülke ismi vermekten kaçındı.

AfghanEvac'ın yayınladığı açıklamada, mültecilerin 'Kongo' gelişmesini basında çıkan haberlerden öğrendiği, kendilerine hiç kimsenin bir şey danışmadığı detayına yer verildi.
Belirsizliğin kendilerini ağır bir depresyona sürüklediğini belirten mülteciler, hükümet güçleri ile isyancılar arasında çatışmaların yaşandığı Kongo seçeneğine karşı çıktı:
"Bunu açıkça söyleyeceğiz. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne gitmek istemiyoruz. Orası kendi savaşını yaşayan bir ülke. Biz yeterince savaş gördük. Çocuklarımızı başka bir savaşa götüremeyiz."
"EVİMİZE DÖNEMİYORSAK, BU ABD YÜZÜNDEN"
Mültecilere sunulan bir diğer alternatif olan Afganistan'a dönüş fikri de kamptakiler tarafından kesin bir dille reddedildi. Doha'daki kampta bulunan Afganlar, 20 yıllık savaş boyunca ABD ile birlikte çalıştıkları için misillemeye uğramaktan endişeli:
"ABD için yaptıklarımızdan dolayı Taliban birçoğumuzu öldürecektir. Bu bir korku değil, bir gerçek. ABD bunu biliyor, çünkü evimize dönemiyorsak bu ABD yüzünden."
-
Mehmet 1 ay önce Şikayet EtVatan hainleriBeğen
-
3922 1 ay önce Şikayet EtBunlar vatansız ihanetin bdeliBeğen Toplam 9 beğeni
-
Trakyalı 1 ay önce Şikayet EtYükseklere kar yağdı, üşümedin mi....sen bu işin sonunu düşünmedin mi...derler adama...Beğen Toplam 4 beğeni
-
SIHA 1 ay önce Şikayet Etpkk'lı itler, iyi okuyun bunları.Beğen Toplam 31 beğeni
-
Misafir 1 ay önce Şikayet Etihanet eden ihanet görmeye hazır olsun.Beğen Toplam 14 beğeni