Ermenistan'dan Türkiye açıklaması! 'Hükümet ve halk olarak hazırız'

Ermenistan Dış İlişkiler Daimi Komisyonu Başkanı Khandanyan, Ermenistan ve Türkiye arasındaki normalleşme sürecinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, "Ermenistan hükümeti ve halkı, tam normalleşmeye hazırdır." dedi.

Ermenistan'dan Türkiye açıklaması! 'Hükümet ve halk olarak hazırız'
Ermenistan'dan Türkiye açıklaması! 'Hükümet ve halk olarak hazırız'
GİRİŞ 07.05.2026 00:23 GÜNCELLEME 07.05.2026 01:51

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da "Fırtınaların İçinden Geçmek" temasıyla düzenlenen "Erivan Diyalog 2026" Forumu'na katılan Khandanyan, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Khandanyan, Ermenistan ve Türkiye arasında birkaç yıl önce başlayan normalleşme sürecinin iyi ilerlediğini, bu konuda önemli ilerlemeler kaydedildiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın 4 Mayıs'taki Ermenistan ziyareti ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Haziran 2025'teki Türkiye ziyaretine işaret eden Khandanyan, taraflar arasında siyasi diyaloğun ve angajmanların olumlu şekilde sürdüğünü aktardı.

Khandanyan, iki ülke arasında tarihi İpek Yolu'nda bulunan Ani Köprüsü'nün onarımına ilişkin bir protokolün imzalanması ve Erivan ile İstanbul arasında direkt uçuşların başlaması gibi gelişmelerin de bu süreçte atılan önemli adımlar arasında olduğunu söyledi.

Ermenistan Dış İlişkiler Daimi Komisyonu Başkanı ve Milletvekili Sargis Khandanyan

"ERMENİSTAN HÜKÜMETİ VE HALKI, TAM NORMALLEŞMEYE HAZIRDIR"

Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tam olarak normalleşmesine ilişkin Khandanyan, "Ermenistan hükümeti ve halkı, tam normalleşmeye hazırdır. Biz de Türk hükümetinden, Ermenistan ile diplomatik ilişkiler kurmasını ve Ermenistan sınırını açmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Khandanyan, geçmişte üçüncü ülke vatandaşları ile diplomatik pasaport sahipleri için sınırın açılmasına yönelik anlaşmanın gündeme geldiğini ancak bu uygulamanın henüz hayata geçirilmediğini aktardı.

"HER İKİ TARAFIN DA TAM NORMALLEŞMEYE HAZIR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Buna rağmen iki ülke arasındaki siyasi diyaloğun iyi ilerlediğine işaret eden Khandanyan, "Ermenistan ve Türkiye arasındaki çok iyi ilerleyen siyasi angajman ve diyalog nedeniyle her iki tarafın da tam normalleşmeye hazır olduğunu düşünüyorum, yani sınırın tüm vatandaşlar ve herkes için açılmasına." değerlendirmesinde bulundu.

"SEÇİMLERDEN SONRA DA TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ KONUSUNDA BÜYÜK BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK"

Khandanyan, mevcut hükümetin dış politika yaklaşımının Ermenistan'da 7 Haziran'da yapılacak parlamento seçimlerinden sonra da devam etmesini beklediğini ifade ederek, "İstikrar, barış ve bölgesel işbirliği bizim aradığımız şeyler. Ve 'biz' derken, Ermenistan halkını da kastediyorum. Bence, seçimlerden sonra da Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda büyük bir değişiklik olmayacak." dedi.

"AVRUPA BİRLİĞİ İLE ÇOK GÜÇLÜ VE GİTGİDE DAHA DA DERİNLEŞEN İLİŞKİLERİMİZ VAR"

Khandanyan, Ermenistan'ın son yıllarda sürdürdüğü dış politikaya da değinerek, "Avrupa Birliği (AB) ile çok güçlü ve gitgide daha da derinleşen ilişkilerimiz var. AB ile daha etkileşim içinde olmaya çalışıyoruz. Siyasi açıdan iyi ilişkilere sahip olmak bizim için çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

AB'nin çeşitli reform ve bazı güvenlik başlıklarında Ermenistan'a önemli destek sağladığını belirten Khandanyan, Ermenistan ile AB arasında ekonomik işbirliği açısından da büyük bir potansiyel bulunduğunu ifade etti.

Khandanyan, Ermenistan halkının, AB ile yakınlaşmayı takdir ettiği kanısında olduğunu dile getirerek, bunun aynı zamanda kamuoyunun da bir tür talebi olduğunu sözlerine ekledi.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Kul insan 1 saat önce Şikayet Et
    Ermenistan kadınları kızları Türkiye'ye hücum ederse şaşırmayın çünkü erkeklerin sayısı düşük olduğundan düğün masraflarının çoğunu kadınlar kızlar karşılaşıyor. Türkiye'de tam tersi, Fas , Endonezya derken Ermenistan ekleyin... Türk Kadınlarına çağrıdır HEMEN ŞİMDİ EVLENİN erkeklerimiz kapış kapış...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dünya Türkiye'nin büyük sürprizini konuşuyor! En güçlü ordular listesi değişebilir
SAHA 2026’da dengeler bir kez daha değişti! Son teknoloji silahlar göz kamaştırdı