Erdoğan'ın sözleri İsrail'de yankılandı! "Türklerin iddialı stratejisi"

İsrail basınında yayınlanan bir analizde Erdoğan'ın sözleri "Türklerin iddialı stratejisi" olarak nitelendi ve bölgesel gelişmeler bağlamında değerlendirildi.

Erdoğan'ın sözleri İsrail'de yankılandı! "Türklerin iddialı stratejisi"
Erdoğan'ın sözleri İsrail'de yankılandı! "Türklerin iddialı stratejisi"
GİRİŞ 14.06.2026 15:37 GÜNCELLEME 14.06.2026 16:12

İsrail merkezli Haaretz gazetesinde Zvi Barel imzasıyla yayınlanan analizde Suriye ve Lübnan cephesindeki gelişmeler bağlamında Türkiye'nin konumu ele alındı. Erdoğan'ın bazı sözlerini hatırlatan analizde "Türkiye önderliğinde yeni bölgesel oluşturma planı" diye nitelenen İsrail ile kırılma noktaları yazıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz gün partisinin grup toplantısında "Türkiye'nin güvenliği Halep'te, Şam'da başlar. Türkiye'nin güvenliği Beyrut'ta başlar. Kardeş ülkelerimizdeki oldubittilere müsamaha göstermeyeceğiz ve onlara yönelik herhangi bir saldırıya göz yummayacağız." demiş ve İsrail'in hem bölge hem de tüm insanlık için tehlike kaynağı haline geldiğini yinelemişti.

Erdoğan'ın bu sözleri oldukça dikkat çekmiş olacak ki İsrailli gazeteci Barel, bu sözleri köşe yazısına taşımış. Türkiye'nin tarihi ve kültürel temelli bir ittifak planladığı değerlendirilen analizde bu tutum "Türklerin iddialı stratejisi" olarak nitelendirildi.

Haaretz'de yayınlanan 'Erdoğan'ın Tehditlerinin Ardında: Bu Kez Türkiye Önderliğinde Yeni Bir Bölgesel Düzen Oluşturma Planı Var' başlıklı analiz

LÜBNAN KONUSUNDA ENDİŞE BÜYÜK

İsrail'in Lübnan'la müzakere süreci İsrail'i endişelendiriyor. Analizde, Suriye'nin de müzakere sürecine dahil olmak istediği iddia edildi. Çünkü ABD'nin, Suriye'de de İsrail varlığını onaylayabileceği endişesi taşıdığı ifade edildi. Lübnan ve İsrail arasında yapılacak herhangi diplomatik bir anlaşmanın, Suriye'nin İsrail'e toprak vermesini gerektirebileceği değerlendirildi.

ERDOĞAN'DAN AÇIK MESAJ

İsrail'in Lübnan'dan vazgeçmeye niyeti yok. Bu bağlamda Erdoğan'ın Suriye'nin yeni lideri Ahmed Şara'nın yanında durup "oldubittileri" engellemek istediği; hem İsrail'e hem de Trump'a açık mesajlar verdiği ifade edildi. Buna göre; İsrail-Lübnan anlaşması sadece ikili bir çerçevede olamaz ve Suriye'nin çıkarları göz ardı edilemez.

Analizde Erdoğan'ın savaşın yeniden başlamasını önlemek için perde arkasından çabaladığı; Türkiye liderliğindeki yeni bölgesel düzene zemin hazırladığı kaydedildi.

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara

"TÜRKİYE, İRAN SAVAŞINDA ZARAR GÖRMEDİ"

İran'dan fırlatılan 3 füzenin Türkiye topraklarına isabet ettiği hatırlatılan analizde, Türkiye'nin uyarı ve kınama yayınlasa da ne İran'la ne de Körfez ülkeleriyle ilişkilerini kesmediği ve onları "düşman devlet" olarak tanımlamaktan geri durduğu kaydedildi.

Bu savaşta Türkiye'nin neredeyse hiç zarar görmediği ifade edildi. Hatta kendi güvenliğini ABD'ye bağımlı kılan Körfez ülkelerinin yaşadığı hayal kırıklığından sonra oluşan stratejik boşluğa işaret edilerek, "Bu durum Erdoğan'ın işine yaradı" denildi.

ANKARA'DAKİ NATO ZİRVESİ

2004 yılında Körfez ülkelerinin "İstanbul İşbirliği Girişimi" olarak tanımlanan yapıya dahil edildiğine dikkat çekildi. Ankara'da gerçekleşecek NATO zirvesinin Türkiye açısından fırsat olduğu kaydedilerek Erdoğan'ın NATO çerçevesini genişletmeyi umduğu ve yeni eylem ilkeleri oluşturmak istediği belirtildi.

İsrailli gazeteci, Erdoğan'ın Trump'ın NATO ile yaşadığı problemden de faydalanarak bölge ülkelerini ABD'ye bağımlılıktan kurtaracak ve İsrail'in emelleriyle baş çıkacak alternatif bir yapıya ikna etmek istediğini ifade etti.

KAYNAK: HABER7
Meryem Üstün Haber7.com - Editör
Haber 7 - Meryem Üstün

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Felsefe yüksek lisansını tamamladı. Ekim 2023'ten beri Haber7 bünyesinde internet editörü olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Büyük ihanet! MİT’i ele geçirmek için Mason planı
Dünya Kupası hüsranla başladı! A Milli Takım Avustralya'ya mağlup oldu