Washington'da stok alarmı: İran savaşı sonrası Trump'tan kritik hamle

ABD Başkanı Trump, İran savaşı sonrası azalan mühimmat stoklarını güçlendirmek için savunma sanayisine üretimi hızlandırma talimatı verdi. Yönetim, ek 350 milyar dolarlık savunma bütçesi için Kongre ile görüşüyor.

GİRİŞ 17.06.2026 09:14 GÜNCELLEME 17.06.2026 10:04

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen savaşta azalan askeri stokları takviye etmek amacıyla savunma şirketlerini hızlı bir şekilde daha fazla silah üretmeye zorlamak için yürütme yetkisini kullandı. Trump yönetimi, stokların yeniden doldurulması hedefiyle ek savunma harcamalarını onaylamaları için kongre üyelerine baskı yapıyor.

TRUMP ABD'Lİ ŞİRKETLERİ DAHA FAZLA SİLAH ÜRETMEYE ZORLUYOR

Federal Sicil'de yayımlanan genelgeye göre Trump, mühimmat eksikliği konusundaki endişeleri gidermek amacıyla geçen hafta Savunma Üretim Yasası'nı devreye soktu.

Trump, Savunma Bakanı Pete Hegseth'e gönderdiği genelgede, ulusal savunmayı veya hazırlık programlarını doğrudan tehdit edebilecek koşulların mevcut olduğunu belirtti.

Üretim kısıtlamaları ile tedarik zinciri sorunlarının, ABD'nin ulusal savunma için gerekli mühimmat, füze ve teçhizatı üretme kapasitesini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

KONGRE İLE BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Savunma Bakanı Hegseth, mühimmat stoklarının takviye edilmesi için yönetimin geçmesini istediği 350 milyar dolarlık ek Savunma Bakanlığı bütçe paketi konusunda senatörlerle bir araya geldi.

Teksas Senatörü John Cornyn, Pentagon'un ülkeyi korumak için ihtiyaç duyduğu silah ve füzeleri tedarik etmekte bütçe sıkıntısı yaşadığını aktardı.

1950'li yıllardan kalma Savunma Üretim Yasası, başkana özel şirketlere federal hükümetin siparişlerine öncelik verme talimatı dahil olmak üzere, malzeme tedarikini hızlandırmak için geniş yetkiler tanıyor.

Bu yasa genellikle doğal afetler, terör saldırıları veya salgın hastalıklar gibi acil durumlarda kullanılıyor.

STOKLARDAKİ AZALMA ENDİŞE YARATIYOR

Üst düzey yönetim yetkilileri aylardır azalan askeri stoklar konusunda endişelerini dile getiriyor. Trump, mart ayında İran ile başlayan savaşın ilk günlerinde mühimmat üretimini hızlandırmak için bu yasayı kullanma fikrini gündeme getirmişti.

Beyaz Saray ise kamuoyuna yaptığı açıklamalarda yeterli mühimmatın bulunduğunu savunmuştu.

Trump'ın savunma sanayisi liderleriyle geçen hafta yapmayı planladığı toplantı, ABD ile İran arasında savaşı sonlandırmaya yönelik müzakereler nedeniyle ertelendi.

İki ülke, savaşı sona erdirmek ve Hürmüz Boğazı'nı yeniden trafiğe açmak için bir mutabakat zaptı üzerinde anlaşma sağladı.

Trump, detayların cuma günü düzenlenecek imza töreninin ardından kamuoyuna açıklanacağını duyurdu.

KAYNAK: TRT HABER
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özbekistan'da ihlal can aldı: Yük treni kırmızı ışıkta geçen araca çarptı
Trump, yine İran'ı tehdit etti: İnanılmaz sonuçlarla karşılaşırlar!