Türkiye'nin resmi davetlisiydi! NATO Zirvesi'ne katılımına mahkemeden ret

Hakkında yürütülen soruşturmalar nedeniyle pasaportuna el konulan Pedro Sanchez'in eşi Begona Gomez'in, resmi davetli olmasına rağmen, Ankara'da düzenlenecek NATO Zirvesi'ne katılma talebi İspanyol mahkemesi tarafından reddedildi.

GİRİŞ 07.07.2026 09:05 GÜNCELLEME 07.07.2026 14:51

İspanya'da hakkında yürütülen soruşturma kapsamında pasaportuna geçici olarak el konulan Başbakan Pedro Sanchez'in eşi Begona Gomez'in, Ankara'da düzenlenecek NATO Zirvesi'ne katılma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Aynı kararda, Gomez'in kızının mezuniyet töreni için Londra'ya gitmesine ise izin verildi.

Sanchez'in eşine yurt dışına çıkış yasağı getirildiSanchez'in eşine yurt dışına çıkış yasağı getirildi

Sanchez'in eşi Ankara'ya gelmek için mahkemeden özel izin istediSanchez'in eşi Ankara'ya gelmek için mahkemeden özel izin istedi

HÜKÜMETTEN TEPKİ

İspanya hükümeti, Begona Gomez'in NATO Zirvesi için Ankara'ya gitme talebinin reddedilmesine tepki gösterdi.

Hükümet yetkilileri, İspanyol hakimin, Gomez'in Ankara'ya gitmesine izin vermeyip Londra için izin çıkarmasını "anlaşılmaz" olarak yorumladı.

Hükümet yetkilileri, karardan dolayı "şaşkın oldukları" ve bunu "hakimin bu davadaki zulüm, saplantı ve orantısız eylemlerinin kanıtı" olarak gördüklerini kaydetti.

VEKALET HAKİMDEN AÇIKLAMA

Begona Gomez'in davasına bakan hakim Juan Carlos Peinado'nun yaz tatili izninde olmasından dolayı yerine hakim Antonio Viejo başvuruya cevap verdi.

İspanyol hakim, "Türkiye'nin, polis ve yargı işbirliğini kolaylaştırması bağlamında, Avrupa Birliği'nin (AB) bir parçası olmadığını" ve Gomez'in Ankara'daki NATO Zirvesi'ne "aktif bir rol üstlenmekten ziyade kurumsal nezaket gereği davet edildiğini" savunarak, İspanya Başbakanı'nın eşinin Ankara'ya gitmesine izin vermedi.

Hakim Viejo, İngiltere'nin de Türkiye gibi AB üyesi olmamasına rağmen, "İspanya ile İngiltere arasındaki iyi adli işbirliği ilişkisi ve ilgili kişinin katılmayı planladığı etkinliğin niteliği" gerekçesiyle, Begona Gomez'in kızının mezuniyet töreni için Londra seyahatine katılmasına izin vererek, ihtiyati tedbiri geçici olarak kaldırdı.

DÖRT SUÇLAMAYLA SORUŞTURMA YÜRÜTÜLÜYOR

İspanya tarihinde pasaportuna el konulan ilk başbakan eşi olan Begona Gomez, "nüfuzunu kullanma, iş dünyasında yolsuzluk, zimmet ve görevini kötüye kullanmakla" suçlanıyor.

Hakim Juan Carlos Peinado'nun "ülkeden kaçma şüphesiyle" ihtiyati tedbir uygulama kararı almasının ardından Begona Gomez, 24 Haziran'da pasaportunu mahkemeye bırakmıştı.

Begona Gomez, son olarak iki ay önce Başbakan Sanchez'e Çin seyahatinde eşlik etmişti.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 17
  • Ali29 5 gün önce Şikayet Et
    bence oradada bir paralel yapı var ben öyle anlıyorum...
    Cevapla
  • cabbar emmi 5 gün önce Şikayet Et
    itrailin parmagi var haci
    Cevapla
  • Davudo5661 6 gün önce Şikayet Et
    Telekonferans ile katılsın zor değil konuşmasını yapar tüm dünya izler
    Cevapla
  • İşte Öyle 6 gün önce Şikayet Et
    Hakim son derece insani ve doğru davranmış. Anlaşılmayacak ya da garipsenecek bir durum yok. Kızının mezuniyet töreninin telafisi yok ve bir annenin yaşayabileceği en mutlu olaylardan biri. Ama Nato toplantısı illa olması gereken ve olmazsa olmaz bir konu değil. Resmi görevi de yok. İzin verimesi ADALET olmazdı... Yerinde bir karar...
    Cevapla
  • Mustafa 6 gün önce Şikayet Et
    İspanyada siyon tezgahı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Başkan Erdoğan: İster kabul edin ister etmeyin, artık o dönem kapandı!
Son dakika... Trump: Hürmüz Boğazını alıyoruz