Kathimerini'den itiraf gibi haber: Mekke Anlaşması Atina'yı rahatsız etti!

Yunanistan'ın Kathimerini gazetesi, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasındaki Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın Atina'da rahatsızlık yarattığını yazdı. Anlaşmanın Yunanistan'ın bölgesel çıkarlarını etkileyebileceği belirtildi.

GİRİŞ 08.08.2026 17:10 GÜNCELLEME 08.08.2026 17:38

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın "Atina'da rahatsızlık yarattığını" yazdı.

ATİNA'DA MEKKE PAKTI RAHATSIZLIĞI

"Mekke Anlaşması Atina'da rahatsızlık yarattı" başlığıyla yayımlanan haberde, Yunanistan'ın son yıllarda Suudi Arabistan ile geliştirdiği yakın ilişkilere rağmen söz konusu anlaşmanın Atina'da hayal kırıklığına yol açtığı belirtildi.

Haberde, Yunanistan'ın ABD'nin İran'a karşı bölgesel işbirliğini güçlendirme çabalarını yakından izlediği ancak sürecin karşılıklı savunma yükümlülüğü içeren bir anlaşmayla sonuçlanacağını öngöremediği ifade edilerek, anlaşmanın Yunanistan'ın destek verdiği Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) projesine ilişkin beklentileri olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi.

YUNANİSTAN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAMIŞ

Atina'nın son beş yılda Suudi Arabistan ile ilişkilerini güçlendirmek amacıyla önemli diplomatik girişimlerde bulunduğu vurgulanan haberde, bu kapsamda Yunanistan'ın Suudi Arabistan'a Patriot hava savunma sistemi konuşlandırdığı ve ülkedeki Yunan askeri personelinin Suudi enerji altyapısının korunmasına katkı sağladığı hatırlatıldı.

Haberde, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan anlaşmanın Riyad'ın Husilerden kaynaklanan güvenlik tehditlerine karşı bölgesel savunma işbirliğini güçlendirme arayışının bir sonucu olduğu öne sürüldü.

Ankara'nın anlaşmayla, Körfez ülkelerine yönelik savunma sanayi ihracatını artırmayı hedeflediğine işaret edilen haberde, Türkiye ile Pakistan'ın insansız hava araçlarının geliştirilmesi alanında işbirliği yaptığı, Suudi Arabistan'ın ise Türk savunma şirketi Baykar'dan insansız hava araçları satın aldığı aktarıldı.

Kathimerini haberinde, Türk yetkililerin anlaşmanın tamamen savunma amaçlı olduğunu, herhangi bir ülkeyi hedef almadığını ve gelecek dönemde bölgedeki diğer ülkelere de açık olabileceğini açıkladığı belirtildi.

KAYNAK: AA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 20
  • HIDIR BUDUR 4 hafta önce Şikayet Et
    Gõnül neyi Arzu ediyor? Yunanistan-GKRY- İSRAİL ittifakına karşı AZERBAYCAN ında okkalı bikac laf etmesini istiyor. Gazze soykiriminda sessiz kalindi bu orantı bizleri korkutuyor ve UZMEYE DEVAM EDİYOR..
    Cevapla
  • +EKREM+ 4 hafta önce Şikayet Et
    sadece yunanı degil c h p yi yeni rakı partisini i p lileri yahudi nin planlarını da bozdu kudurun
    Cevapla
  • Mavi vatan 4 hafta önce Şikayet Et
    Mavi vatan da ilan edileydi hemen iyiydi?
    Cevapla
  • yusuf 4 hafta önce Şikayet Et
    Mavi vatan zaten var sende söylüyorsun
    Cevapla
  • Koray 4 hafta önce Şikayet Et
    Bu antlaşma diğer ülkelerin katılımıyla genişlemeli. En önemlisi Suriye'nin dahil edilmesi.
    Cevapla
  • Osmaniye 4 hafta önce Şikayet Et
    Ya oğlum siz kimsiniz ki ikide bir herşeyde kendinizi Türkiye ile kıyas yapıyorsunuz Türkiye de sizi hesaba alan yok... Türkiye'de ki belgeli domuz avcılarını gondersek Yunanistan'ı feth ederler
    Cevapla
  • Fatih1453 4 hafta önce Şikayet Et
    Hahahaha çok iyi bir analiz,tebrikler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki uyuşturucu ve fuhuş operasyonlarında firarilerin mal varlıkları inceleniyor
Şanlıurfalı ailenin yürek burkan acısı..