Atina’da Türkiye paniği: 12 mil tehdidini yeniden masaya koydular

Ankara’nın Ege ve Doğu Akdeniz’deki hamleleri Yunanistan’ı harekete geçirdi. Atina, diplomatik temasları dondurma ve Türkiye’yi AB üzerinden sıkıştırma seçeneklerini değerlendiriyor.

GİRİŞ 25.08.2026 09:14 GÜNCELLEME 25.08.2026 09:19

Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'de attığı adımlar Yunanistan'ı endişeye neden oldu. Atina yönetimi, Ankara'ya karşı izlenecek skandal yol haritasını masaya yatırdı.

YUNANİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE KARŞI PROVOKATİF ADIMLAR

Türkiye, geçtiğimiz günlerde Muğla Fethiye ile Antalya Kaş açıklarında yer alan deniz alanı ve Kuzey Ege'de sınırları belirlenen sahayı deniz milli parkı ilan etti.

Yunanistan merkezli Kathimerini'nin haberine göre Atina yönetimi, Ankara'nın son hamlelerini yakından takip ederken Türkiye'nin önümüzdeki dönemde nasıl bir strateji izleyeceğini de anlamaya çalışıyor.

Atina'nın özellikle deniz parklarında balıkçılık, seyrüsefer ve araştırma faaliyetlerine yönelik Türkiye tarafından getirilebilecek düzenlemeleri beklediği belirtildi.

Yunanistan'ın ayrıca Türkiye'nin Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin elektrik bağlantısı projesi kapsamında yeniden başlatılması planlanan araştırmalara vereceği tepkiyi de yakından izlediği kaydedildi.

"YUNANİSTAN DİPLOMATİK TEMASLARI ASKIYA ALABİLİR"

Atina'nın Türkiye'ye karşı ilk skandal hamlelerinden birinin diplomatik kanalları hedef almak olduğu iddia edildi.

Habere göre iki ülke arasındaki üst düzey temasların fiilen dondurulması planlanıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in gelecek ay New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında görüşme ihtimalinin de oldukça düşük olduğu kaydedildi.

İki ülkenin dışişleri bakanları arasında yapılması muhtemel görüşmenin de aynı şekilde askıya alınabileceği belirtildi.

TÜRKİYE'Yİ AB'YE ŞİKAYET ETME PLANI

Yunanistan'ın provokatif hamlelerinden biri de Avrupa Birliği üzerinden Türkiye'ye baskı kurma planı oldu.

Atina yönetiminin Türkiye'nin deniz parkları hamlesini AB gündemine taşıyarak Ankara'ya bazı başlıklarda engel çıkarmaya hazırlandığı bildirildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis'in konuyu AB Dışişleri Konseyi'nde gündeme getirmesi beklenirken Atina'nın Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi gibi konularda Türkiye'nin önüne set çekmeye çalışacağı ifade edildi.

Yunanistan'ın bununla da yetinmeyerek Türkiye'nin Avrupa, Güney Kafkasya ve Orta Asya arasındaki enerji merkezi rolünü hedef alan girişimlere karşı da engelleyici bir tutum almaya hazırlandığı öne sürüldü.

"KARA SULARIMIZI 12 MİLE ÇIKARIRIZ" TEHDİDİ

Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı değerlendirdiği seçenekler arasında en skandal olanlardan biri de kara sularının genişletilmesi planı oldu.

Kathimerini'ye göre Atina yönetimi, Girit'in güneyindeki karasularını 12 deniz miline çıkarma ihtimalini yeniden masaya koydu.

KAYNAK: ENSONHABER
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig ekibi 24 yıl sonra bir ilki başardı! İşte haftanın sonuçları ve puan durumu
Çakmak ateşi faciaya yol açıyordu: Fabrikadaki patlama kameralarda