SDG'nin entegrasyonu hakkında İsrail basını: 'Erdoğan İsrail'e stratejik tokat indirdi!'

Suriye'de terör örgütü YPG/SDG kendilerini feshederek orduya katılma kararı aldı. İsrail basınında geniş yankı uyandıran bu gelişme, Erdoğan'ın büyük bir stratejik zaferi ve Tel Aviv yönetimine indirilmiş ağır bir darbe olarak yorumlandı.

GİRİŞ 27.08.2026 11:14 GÜNCELLEME 27.08.2026 11:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Orta Doğu’da kartların yeniden dağıtılmasına yol açan tarihi bir süreç yaşanıyor. Suriye yönetiminin baskısı ve Türkiye'nin kararlı diplomatik hamleleri neticesinde, terör örgütü YPG/SDG silahlı unsurlarını lağvederek Suriye ordusuna entegre olmayı kabul etti. İsrail'in önde gelen yayın organlarından Maarivde’ yer alan analizlerde, bu gelişmenin Ankara için muazzam bir başarı, yedi cephede birden sıkışan Tel Aviv için ise tam anlamıyla stratejik bir tokat olduğu vurgulandı.

ERDOĞAN'IN BÜYÜK ZAFERİ VE TEL AVİV'İN ÇARESİZLİĞİ

İsrail merkezli Maariv gazetesinde askeri analizleriyle tanınan Avi Aşkenazi imzasıyla yayımlanan değerlendirmede, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye sahasında “çok büyük bir diplomatik ve askeri başarıya imza attığı” belirtildi. Son dönemde yürütülen diplomatik temaslar ve Suriye ordusunun sahadaki baskısı, terör örgütü YPG'nin özerklik iddialarından vazgeçerek silahlı güçlerini resmi ordu tümenlerine dahil etmesini sağladı. İsrail güvenlik kaynakları, bu hamleyi Türkiye'nin bölgedeki en dramatik ve oyun değiştirici adımı olarak nitelendirirken, Aşkenazi, “Kuzey Suriye’deki bu hamle, İsrail için stratejik bir tokat niteliğindedir” diyerek Tel Aviv'in bölgedeki stratejik hesaplarının tamamen çöktüğünü itiraf etti.

2015 yılında Erdoğan'ın vurgulayarak söylediği, “Tüm dünyaya sesleniyorum; Bedeli, ne olursa olsun, Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’nin güneyinde devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” sözleri  akıllara geldi.

SALDIRIDAN SONRA DEĞİŞEN TAVIR: TÜRKİYE DÜŞMAN DEĞİL

İsrail’in Suriye’de bulunan Ebu ez-Zuhur üssüne saldırmasından sonra İsrail basınında “Türkiye’nin düşman olmadığı” hakkında haberler yapılmaya başlandı. İsrail’in pervasızca gerçekleştirdiği saldırının ardından ülkeyi panik havası kapladığını manşetlerinden anlamak mümkün.

Suriye'deki bu dramatik gelişme, İsrail güvenlik bürokrasisi ve akademi çevrelerinde büyük bir panikle karşılandı. Siyasi vizyonsuzluk ve stratejik ufuk darlığı nedeniyle “İsrail'in yedi farklı cephede açık hedef haline geldiği” belirtilen analizlerde, Tel Aviv'in “ABD tarafından dayatılan şartlarla baş başa kaldığı” ifade edildi. Güvenlik çevreleri, “Türkiye'yi doğrudan bir düşman olarak değil, çatışma halindeki güçlü bir bölgesel aktör” olarak tanımlıyor. Suriye'deki yeni denklem, İsrail'in bölgedeki yalnızlığını daha da derinleştiriyor.

Analizde yer alan bir başka detay ise, saldırgan Siyonist rejimin siyasi adımlar atmaması nedeniyle 7 cephede savaştığı ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bir cepheden diğerine geçmek zorunda kalıyor.

KAYNAK: HABER7
Mücahit Çetin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Mücahit Çetin

Editör Hakkında

1993 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Medya kuruluşlarında gündem ve özel haber editörü olarak görev aldı. Halen Haber7’de özel haber editörü olarak çalışıyor. ‎
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
"Atımızın kuyruğunu bağladık”
Asya'da tarihi felaket! Ölü sayısı açıklandı! Çin lideri talimat verdi! Yüzlerce kayıp var