Son dakika: 279 kişi taşıyan yolcu gemisi battı! KKTC Başbakanı:Hayatını kaybedenler var!

Son dakika...Girne açıklarında 279 kişinin bulunduğu katamaran tipi yolcu gemisi su alarak battı. KKTC Başbakanı Ünal Üstel "Batan yolcu gemisinden 172 kişi kurtarıldı, 6 kişi hayatını kaybetti" ifadelerine yer verdi.

GİRİŞ 30.08.2026 13:29 GÜNCELLEME 30.08.2026 15:27

Son dakika...KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Girne'nin 4 mil açıklarında yaklaşık 260 yolcusu bulunan bir feribotun su alarak battığını, kurtarma çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü bildirdi.

KKTC BAŞBAKANI: HAYATINI KAYBEDENLER VAR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Girne kenti açıklarında 267 kişiyi taşıyan yolcu gemisinin alabora olduğu bildirildi. KKTC Başbakanı Ünal Üstel, hayatını kaybedenler olduğunu ve kurtarma çalışmaları için tüm imkanları seferber ettiklerini belirtti.

KKTC SAĞLIK BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

KKTC Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Girne açıklarında bir yolcu gemisinin alabora olması nedeniyle yaşanan olayın ardından, ilk müdahale ve sağlık hizmetlerinin en hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla gerekli tüm hazırlıklar yapılmıştır. Sağlık Bakanlığı olarak, hem limanda hem de devlet ve özel hastanelerde her türlü tedbir alınmıştır. Olası ihtiyaçlara hızlı şekilde müdahale edilebilmesi amacıyla maksimum düzeyde insan kaynağı harekete geçirilmiş; limanda ve hastanelerde görev yapacak sağlık ekipleri için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

GİRNE AÇIKLARINDA YAKLAŞIK 260 YOLCUSU BULUNAN FERİBOT BATTI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Girne açıklarında meydana gelen gemi kazasına ilişkin son bilgileri paylaştı.

TRT Haber'e açıklamalarda bulunan Arıklı, Girne’den Mersin Taşucu’na gitmek üzere yola çıkan katamaran tipi bir yolcu gemisinin, kıyıdan 4 mil açıkta su almaya başladığını belirtti.

"GEMİ TERS DÖNMÜŞ DURUMDA"

Olayın haber alınmasının ardından ekiplerin kısa sürede bölgeye intikal ettiğini kaydeden Arıklı, "Sahil Güvenlik ve Sivil Savunma ekipleri anında müdahale etti. Maalesef gemi şu an ters dönmüş durumda. Yaklaşık 260 yolcunun tahliyesi için çalışmalar devam ediyor." ifadelerini kullandı.

KURTARMA OPERASYONU İÇİN TÜM BİRİMLER SEFERBER EDİLDİ

Kurtarma çalışmalarına çok sayıda birimin destek verdiğini vurgulayan Bakan Arıklı, şunları söyledi;

Şu anda Sahil Güvenlik botları, helikopter ve bölgedeki sivil tekneler ile gemiler kurtarma çalışmalarına eşlik ediyor. Yolcular gemiden alınarak daha güvenli yerlere aktarılıyor. Biz de limanda ambulansları hazır hale getirdik, yolcuların kıyıya getirilmesini bekliyoruz.

EKİPLER 15-20 DAKİKADA ULAŞTI

Kazanın meydana geldiği andan itibaren devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini belirten Arıklı, Sahil Güvenlik ekiplerinin ihbardan yaklaşık 15-20 dakika sonra olay yerine ulaştığını ve kurtarma operasyonunun koordineli bir şekilde yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

DEV DALGALAR KURTARMA ÇALIŞMALARINI GÜÇLEŞTİRİYOR

Bakan Arıklı, kazanın nedenine ilişkin henüz kesin bir bilgi olmadığını ancak bölgede deniz şartlarının oldukça ağır olduğunu belirtti.

Arıklı, "Şu an kesin bir şey söylemek için erken ancak deniz oldukça dalgalı. Olayın nasıl meydana geldiğini incelemeler sonucunda netleştireceğiz. Önceliğimiz can kaybı yaşanmadan yolcularımızı karaya ulaştırmak" dedi.

YOLCULAR DİĞER GEMİLERE NAKLEDİLİYOR

Kurtarma operasyonunun detaylarına değinen Bakan Arıklı, bölgedeki diğer deniz araçlarının da seferber edildiğini söyledi.

Arıklı, "Saat 12.00 itibarıyla Girne Limanı'ndan ayrılan geminin ardından, limanda bekletilen diğer yolcu gemilerini de bölgeye yönlendirdik. Bir başka firmanın yolcu gemisi derhal hareket ederek bölgeye ulaştı ve kazazede yolcuları gemiye almaya başladı" bilgisini paylaştı.

LİMANDA "SAHRA HASTANESİ" KURULUYOR

Tahliye edilen yolcular için Girne Limanı'nda geniş çaplı hazırlık yapıldığını belirten Arıklı, şu ifadeleri kullandı;

Kıyıda tüm tedbirlerimizi aldık. Ambulanslarımız hazır bekliyor. Sivil Savunma ekiplerimiz limanda hızlı bir şekilde tıbbi müdahale çadırı kuruyor. İlk yardım müdahaleleri burada yapılacak, durumu ağır olan yolcularımız olursa ki temennimiz olmaması yönünde– derhal hastanelere nakledilecekler. Ekiplerimiz hummalı bir gayretle, hiçbir can kaybı yaşanmadan süreci tamamlamak için çalışıyor.

HASTANELER VE LİMAN HAZIR HALE GETİRİLDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanlığı, Girne açıklarında bir yolcu gemisinin alabora olması üzerine, ilk müdahale ve sağlık hizmetlerinin aksamaması için limanda ve hastanelerde her türlü tedbirin alındığını bildirdi.

Açıklamada, hem Girne Limanı’nda hem de devlet ve özel hastanelerde olası her türlü duruma karşı önlemlerin en üst seviyeye çıkarıldığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi;

Girne açıklarında bir yolcu gemisinin alabora olması nedeniyle yaşanan olayın ardından, ilk müdahale ve sağlık hizmetlerinin en hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla gerekli tüm hazırlıklar yapılmıştır. Sağlık Bakanlığı olarak, hem limanda hem de devlet ve özel hastanelerde her türlü tedbir alınmıştır. Olası ihtiyaçlara hızlı şekilde müdahale edilebilmesi amacıyla maksimum düzeyde insan kaynağı harekete geçirilmiş; limanda ve hastanelerde görev yapacak sağlık ekipleri için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır.

KURTARILAN YOLCULAR GİRNE LİMANI'NA GETİRİLDİ

Bakan Arıklı, Girne açıklarında alabora olan gemiden kurtarılanların, Girne Limanı'na getirildiğini ve yolcuların buradan sonra KKTC'deki hastanelere kaldırılacağını bildirdi.

Alabora olan gemiden kurtarılan yaralıların sahil güvenlik ve kurtarma ekiplerince Girne Limanı'na getirildiğini belirten Arıklı, yaralıların durumlarına göre KKTC'deki çeşitli hastanelere kaldırılacağını söyledi.

Erhan Arıklı, kurtarma çalışmalarının büyük bir ekiple yürütüldüğünü vurgulayarak, geminin alabora olmasına sebep olan faktörleri araştırdıklarını kaydetti.

"ÖNCELİĞİMİZ YOLCULARIN VE MÜRETTEBATIN KURTARILMASIDIR"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Girne açıklarında katamaran tipi bir yolcu gemisinin batması üzerine sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu.

Haberin herkesi derinden üzdüğünü belirten Yılmaz, kazanın ardından bölgede geniş çaplı bir operasyonun başlatıldığını kaydetti.

Operasyonun hem KKTC hem de Türkiye Cumhuriyeti birimlerince koordineli bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti;

KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik unsurları ile ilgili kurumlar tarafından başlatılan arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülmektedir. Şu an itibarıyla temel önceliğimiz, yolcuların ve mürettebatın kurtarılmasıdır. Yaşanan müessif hadiseyi yakından takip ediyor, arama kurtarma çalışmalarına her türlü desteği sağlıyoruz. Gemide bulunan yolcularımıza, mürettebata ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

 

KAYNAK: TRT HABER
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 24
  • Silke 28 dakika önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcınız olsun inşallah bu kazayı hiç kimse ölmeden Atlatırız.
    Cevapla
  • Yavuz 32 dakika önce Şikayet Et
    Bölgede ıtrail var. 2 defa değil 20 defa düşünmek gerekir
    Cevapla
  • A.Yazar 35 dakika önce Şikayet Et
    Sabotaj ihtimali gibi geliyor. Aklımda Rum, İsrail geliyor. İstihab haddini aşmış mi.yoksa su almayla İ yakın mesafeden Manevra yapıp geri donenilirdi. Rabbim yardım eylesun
    Cevapla
  • Hakikat 42 dakika önce Şikayet Et
    %100 İsrail'in parmağı var
    Cevapla
  • Ermiş 47 dakika önce Şikayet Et
    geminin bakımsızlığı, iş bilmezlik, sert rüzgar, fazla yolcu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Provokasyona geçit yok! Valilik duyurdu: Poster asan 4 kişi gözaltına alındı
Düşen beton Almina'yı felç bırakmıştı: Sorumsuzluğa ibretlik ceza!