Paşinyan resmen kapıyı gösterdi! 'Sizin üssünüze ihtiyacımız yok'

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinde konuşlu Rus askeri üssünün güvenlik açısından hayati önem taşımadığını ve buna ihtiyaçlarının olmadığını belirtti.

GİRİŞ 18.09.2026 04:23 GÜNCELLEME 18.09.2026 12:14

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

"RUS ASKERİ ÜSSÜNE İHTİYACIMIZ YOK"

Başbakan Paşinyan, "Rus askeri üssüne ihtiyacımız yok. Üssü geri çekmek istiyorlarsa yarın çekebilirler. Kalmak istiyorlarsa, Ermenistan'da ihtiyacımız olmayan bir üssün konuşlandırılmasının şartlarını görüşmeye hazırız. Bu tutumda belirsiz olan ne var?" ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan

"GERİ ÇEKMEK İSTİYORLARSA GERİ ÇEKSİNLER"

Paşinyan, "Ermenistan'da faaliyet gösteren Rus askeri üssü konusunu hiçbir zaman gündemimize almadık. Şimdi Rusya bunu gündeme aldı ve biz de bu tartışmaya ilişkin bir pozisyon alıyoruz. Geri çekmek istiyorlarsa geri çeksinler" ifadelerini kullandı.

"EĞER GERİ ÇEKMEK İSTEMEZLERSE BU KONUYU DA GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ"

Paşinyan Azerbaycan'ın Karabağ'da tam egemenlik sağlamasıyla sonuçlanan operasyonu işaret ederek, "2022 Eylül olayları, 102. Askeri Üssün Ermenistan'ın güvenliği için hayati bir öneme sahip olmadığını gösterdi. Hiçbir yetkilimiz böyle bir konuyu gündeme getirmedi veya herhangi bir Rus yetkiliye böyle bir soru yöneltmedi. Eğer üssü geri çekmeye karar verirlerse itiraz etmeyeceğiz. 102. Askeri Üs, Ermenistan'ın güvenliğine hiçbir katkı sağlamıyor. Eğer geri çekmek istemezlerse bu konuyu da görüşmeye hazırız" dedi.

Paşinyan, Ermenistan'ın dengeli bir dış politika ve dengeyi koruma politikası izlediğini yineledi. Paşinyan, "Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (CSTO) çekilmekle tehdit edilmemize gerek yok. Eğer bizi çekmek istiyorlarsa çeksinler. Eğer çekmek istemiyorlarsa çekmesinler" dedi.

PUTİN NE DEMİŞTİ?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2 Eylül'de Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO) zirvesinde düzenlediği basın toplantısında, Ermenistan'ın Rus askeri üssüne ihtiyaç duymadığına inanması durumunda Rusya'nın üssü "yarın bile" geri çekmeye hazır olduğunu söylemişti.

Putin aynı zamanda Ermeni tarafının Rus askeri varlığını sürdürmek istemesi durumunda Moskova'nın iş birliğine devam etmeye hazır olduğunu da belirtmişti. 3 Eylül'de Nikol Paşinyan bu açıklamaya yanıt vererek, "Ermenistan'daki 102. askeri üssün varlığını hayati bir gereklilik olarak görmüyoruz. Rusya askeri üssü Ermenistan'dan çekmeye karar verirse itiraz etmeyiz, ancak burada kalma arzusunu dile getirirlerse bunu da görüşürüz. Ancak bu süre zarfında bu konuyu hiç gündeme getirmedik" demişti.

 

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 44
  • Kim sorumlu 1 ay önce Şikayet Et
    Ukrayna gibi yapacaklar.Ermenistan Rusya nin egemenliğinde özgür bir ülke değil diyerek ihtilal vb konuları masaya getirdiler. Rusya çıkmayacak. İç karisiklik ile kahrolsun komizm ayağına Bu defa Fransa İng.abd egem nligine sokulacak.Hos geldin kapitalizm. Amaç Rusya nin arka bahçesinden parça koparmak.
    Cevapla
  • Ayhan Kacar 1 ay önce Şikayet Et
    Biz de, NATO adı altında abd üslerine yol verirsek, o zaman TAM BAĞIMSIZ oluruz...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Piyasalar hareketli! Altın ve gümüş çakıldı! Petrolde sürpriz! İşte fiyatlarda son durum
Başkan Erdoğan, Güney Kore'yi ziyaret edecek! Hedef 15 milyar dolar