Yunanistan alarma geçti: 'Türkler savaş gemileriyle Kıbrıs'a gelecek'

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında inşa edilecek 97 kilometrelik doğal gaz boru hattı için Oruç Reis gemisi sismik araştırmalara başlıyor. Projenin adada iki devletli vizyonu pekiştirmesi bekleniyor.

GİRİŞ 30.09.2026 18:20 GÜNCELLEME 30.09.2026 18:37

Yunanistan'da Güney Kıbrıs ile planlanan elektrik enterkonnekte projesi (Great Sea Interconnector - GSI) tartışılırken, Ankara'nın Kuzey Kıbrıs'a doğalgaz taşıyacak denizaltı boru hattı projesi için hazırlıklarını hızlandırdığı iddiasını Yunan basını gündeme taşıdı.

Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesinin haberine göre, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) bir bilgilendirme mektubu gönderdi.

Türkiye'nin güneyinden Kuzey Kıbrıs'a uzanacak yaklaşık 97 kilometre uzunluğundaki çift yönlü denizaltı boru hattının inşasına ilişkin mutabakat zaptı geçtiğimiz haziran ayında imzalanmıştı.

'SAVAŞ GEMİLERİ KIBRIS'A GELECEK'

Gazetenin ileri sürdüğü detaylara göre, ekim ayı başında Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından Antalya'dan gerekli NAVTEX ilanının yapılması bekleniyor.

Denizaltı boru hattının döşenmesi için yapılacak sismik araştırmaları, Türk donanmasına ait savaş gemilerinin eşliğinde TPAO'nun Oruç Reis gemisi yürütecek. Araştırmaların tamamlanmasının ardından, boru hattının büyük bir kısmının halihazırda üretilmiş olması nedeniyle projenin hızla ilerleyeceği öngörülüyor.

Gazete haberinde Oruç Reis'in Türk savaş gemileri denetiminde Kıbrıs adasına geleceği belirtildi.

İKİ BAĞIMSIZ DEVLET

Haberde, bu planlamanın Ankara'nın Kuzey Kıbrıs'a yönelik genel tutumundan bağımsız olmadığına dikkat çekilerek, "Bu hamle, Ankara'nın adada iki bağımsız devlet oluşturma merkezli daha geniş stratejisini tamamlıyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Son yıllarda Kuzey Kıbrıs'ın su ihtiyacının da Türkiye'den gelen bir boru hattıyla karşılandığı hatırlatılırken, doğalgaz projesinin su kıtlığı ve kuraklık çeken Güney Kıbrıs üzerinde bir baskı taktiği oluşturduğu iddia edildi.

Doğal gaz ve su boru hatlarının tamamen Ankara'nın kontrolündeki bölgelerde yer alması nedeniyle, Güney Kıbrıs'ın rutin itirazları dışında pratik olarak yapabileceği çok az şey olduğu vurgulandı.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 5
  • Müslüman 16 dakika önce Şikayet Et
    Korkmayın, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan geliyorrrrrrrrrrrr
    Cevapla
  • Ayvaz 19 dakika önce Şikayet Et
    Rumlar ve Yunan lar akıllı olsalar,Türklerle iyi geçinirler.Türklerin,Türkiye'nin onlardan bi alıp veremediği yok.Dış güçlerin yönlendirmesiyle hareket ediyorlar.Sonuçta kendileri zarar ediyorlar.Rumlar akıllı olsa Türkiye onlara su da verir yardım da eder geçinip giderler.Yunanistan 'da öyle.Yahudiler rahat bırakmıyorlar ki.Bizim Yunanın Toprağında gözümüz yok.
    Cevapla
  • ihsssnn 45 dakika önce Şikayet Et
    İlk defamı geliyo hep oradalar zaten
    Cevapla
  • müdür bey 51 dakika önce Şikayet Et
    elhamdülillah
    Cevapla
  • … 51 dakika önce Şikayet Et
    Kıbrıs zaten bizim neyin paniğini yaşıyor bunlar…kıbrıs ere yorgo nere:)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Aidat paralarını fona yatırmışlar! Milyonlarca lira içerde kaldı
İsrail gündemine bomba gibi düşen itiraf: Türk aslanları etrafımızı sardı