Türkiye'ye flaş teklif! Avrupa ülkesi 'bizimkleri siz alın' dedi...

İsmi açıklanmayan bir Avrupa ülkesi, kendisi için üretim bandında olan Eurofighter Typhoon savaş uçaklarını Türkiye'ye vermeyi teklif etti.

GİRİŞ 20.10.2026 11:04 GÜNCELLEME 20.10.2026 12:25

Türkiye 2025 yılında, 5,4 milyar sterlin bedelle, 20 adet Erofighter Typhoon savaş uçağı alımı için İngiltere ile anlaşma imzaladı.

Uçakların teslimatı mevcut üretim hattındaki doluluk nedeniyle 2030 yılında itibaren başlayacak.

Türk Hava Kuvvetleri bir yandan da, sıfır uçakların teslimatına kadar geçecek sürede harekat ihtiyaçlarını karşılamak için Umman ve Katar Hava Kuvvetlerinin envanterindeki ikinci el Eurofighter'ları almak üzere görüşmeler yürütüyor.

AVRUPA ÜLKESİNDEN SÜRPRİZ TEKLİF, 3 YIL ERKEN TESLİM ALMA İMKANI

Tüm bu gelişmeler yaşanırken sürpriz bir teklif geldi. İsmi açıklanmayan bir Avrupa ülkesi, kendi hava kuvvetleri için üretim bandında olan uçaklarını Türkiye'ye vermeyi teklif etti.

Türkiye'nin alacağı uçaklarla aynı niteliklere sahip uçaklar için görüşmelerin başladığı öğrenildi. Fiyat ve teslimatla ilgili detaylarda anlaşılması halinde Türkiye, Eurofighterları yaklaşık 3 yıl erken teslim almaya başlamış olacak.

2025'de İngiltere ile yapılan anlaşmaya göre, Türkiye'ye yapılacak teslimatlar, 2030'da 6, 2031’de 8 ve 2032’de 6 uçak olarak planlanıyor.

Halen Eurofihter Typhoon üretim bandında Almanya için 38, İspanya için 20, İtalya için 24 uçak siparişi bulunuyor.

TÜRK PİLOTLAR EĞİTİME BAŞLADI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Eurofighter Typhoon tedariki kapsamında Türk pilotları n uçuş eğitimlerine başladığını açıklamıştı. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Eurofighter Typhoon tedariki kapsamında Türk pilotların uçuş eğitimlerine başladığını bildirdi.

Tedarik sürecinin eğitim ve destek aşamasına ilişkin sözleşme ise 25 Mart 2026’da Londra’da imzalanmıştı. Bu kapsamda 10 Türk pilot ile yaklaşık 100 bakım personelinin İngiltere’de eğitim alması öngörülüyordu. 

Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Mustafa 1 saat önce Şikayet Et
    Bu ülke ispanyadan başkası olamaz
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    bence ispanyadir alman vitalya belki büyük ihtimal ispanya olabilir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MHP lideri Bahçeli'den Milliyetçilik İstismarcılarına sert tepki
Başkan Erdoğan'dan kritik atamalar! Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı belli oldu