Sincar'da yeni dönem! PKK uzantısı YBŞ silah bıraktı: Orduya katılacaklar

Irak ordusu, terör örgütü PKK'nın Sincar uzantısı YBŞ'nin askeri noktalarını devralmaya başladı. Bağdat, silahların tek elde toplanması kararı kapsamında Sincar Dağı ve çevresinde kontrolü sağlayarak yeni bir dönem başlattı.

GİRİŞ 26.10.2026 13:06 GÜNCELLEME 26.10.2026 13:21

Irak'ta devlet otoritesinin ve silah kontrolünün tek elde toplanması yönündeki adımlar kapsamında kritik bir gelişme yaşandı.

Terör örgütü PKK'nın Sincar'daki uzantısı "Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ)" bünyesindeki stratejik askeri noktalar, Irak güvenlik güçleri tarafından devralındı.

SİNCAR DAĞI VE STRATEJİK NOKTALAR BAĞDAT'IN KONTROLÜNE GEÇİYOR

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı tarafından paylaşılan bilgide, Sincar genelindeki askeri üs ve kontrol noktalarının ordunun denetimine geçiş sürecinin resmen başladığı duyuruldu. Yapılan resmi bilgilendirmede, Irak güvenlik güçlerinin YBŞ elindeki bazı kritik noktaları teslim aldığı kesinleşti.

Açıklanan entegrasyon sürecinin yalnızca askeri tesislerle sınırlı kalmadığı; YBŞ adlı yapının personel kadrosunu, ellerinde bulundurdukları mühimmatı ve tüm askeri noktaları kapsayacak geniş çaplı bir yeniden yapılanmayı içerdiği vurgulandı.

"SİLAH YALNIZCA DEVLETİN KONTROLÜNDE OLACAK"

Süreçle ilgili detayları aktaran Irak Başbakanı Ali Zeydi'nin Askeri Sözcüsü Sabah Numan, YBŞ ile askeri bağların yeniden düzenlenmesine ilişkin resmi prosedürlerin yürütüldüğünü ve söz konusu unsurların resmi güvenlik kurumlarına entegre edileceğini açıkladı.

Özellikle Sincar Dağı'ndaki tüm güvenlik sorumluluğunun merkezi hükümet birimlerine geçtiğini belirten Numan, bu hamlenin Bağdat yönetiminin "silahın tek elde toplanması" politikasının bir parçası olduğunu vurguladı. Irak Anayasası'nın Silahlı Kuvvetler dışında herhangi bir yapının askeri grup oluşturmasını net biçimde yasakladığına dikkati çeken Numan, atılan adımlarla Sincar ilçesinde güvenlik mimarisi açısından yepyeni bir döneme girildiğinin altını çizdi.

TÜRKİYE DE BAŞİKA'DAN ÇEKİLECEK

PKK'nın Sincar'daki varlığının tamamen sona erdirilmesi ve Suriye sınırında yer alan bu stratejik bölgenin kontrolünün tamamen Irak güçlerine geçmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda Türkiye de PKK tamamen çekildikten sonra 2015'ten bu yana askeri varlık bulundurduğu Başika üssünden çekilecek.

Ve böylelikle Sincar bölgesi tamamen Irak ordusunun kontrolüne geçmiş olacak.

Türk askerinin zaman içinde Başika'dan çekilmesi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Ali Zeydi'nin görüşmesi sonrası açıklanmıştı.

KAYNAK: HABER7
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Misafir 6 dakika önce Şikayet Et
    bunlarını pek boş bırakmaya gelmez çok dikkatli olunması gerek
    Cevapla
  • Misafirst 8 dakika önce Şikayet Et
    Irak'in devlet yapisiyla bu is yurur mu? Cok zor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 Esed’in yalan tarihi yıkıldı: "İşgal" yalanı ders kitaplarından silindi
Dünyaca ünlü futbolcu iki ay sonra bedava! Eski Galatasaraylı da listede